Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2Соц Пед.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
29.12 Mб
Скачать

Кадровий склад кафедри соціальної педагогіки на 2011 рік

Харченко Сергій Якович завідувач кафедри соціальної педагогіки, доктор педагогічних наук, професор. У 1974 році С.Я.Харченко закінчив Ворошиловградський державний педагогічний інститут ім. Т.Г.Шевченка за спеціальністю «Історія і суспільствознавство», здобув кваліфікацію вчителя історії і суспільствознавства та методиста з виховної роботи середньої школи. З 1984 до 1990 року очолював кафедру соціальної педагогіки, яка на той час мала назву «кафедра теорії та методики піонерської та комсомольської роботи», а з 1989 року – «кафедра педагогіки і методики виховної роботи». У 1993 році в Російській Академії Освіти (РФ, м.Москва) захистив докторську дисертацію на тему «Соціально-педагогічні основи підготовки вчителя до роботи із дитячими громадськими об’єднаннями» (13.00.01 – теорія та історія педагогіки). Серед навчальних дисциплін, які викладає С.Я.Харченко, – «Основи соціально-педагогічних досліджень», «Основи соціалізації особистості», «Соціально-педагогічна робота в закладах освіти». Успішно здійснює наукове керівництво роботою пошукувачів, аспірантів і докторантів за спеціальністю 13.00.05 – соціальна педагогіка: під керівництвом професора С.Я.Харченка захищено 9 докторських і 36 кандидатських дисертацій. Наукові інтереси: теорія й методика соціально-педагогічної роботи, проблеми соціалізації особистості, проблеми професійної підготовки майбутніх соціальних педагогів. Має більше 100 наукових робіт, серед них 6 монографій (3 одноосібні, 3 колективні), більше 20 науково-методичних посібників, підручників і навчальних посібників. Член Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України; член Експертно-координаційної ради МОН і НАПН України. Голова спеціалізованої вченої ради із захисту дисертацій за спеціальністю 13.00.05 – соціальна педагогіка. Директор науково-дослідного Центру з проблем соціальної педагогіки та соціальної роботи Національної академії педагогічних наук при ЛНУ імені Тараса Шевченка. З 1999 до 2009 року займав посаду проректора з науково-педагогічної роботи Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, а з 2007 року суміщає посаду проректора й завідувача кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи. З 2003 року є головним редактором журналу «Соціальна педагогіка: теорія та практика», який внесено до переліку наукових фахових видань України. Заслужений діяч науки і техніки України, кавалер ордену «За заслуги» ІІІ ступеня.Має почесні відзнаки Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України та ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Бєлецька Ірина Василівна кандидат педагогічних наук, доцент. З 1977 року працювала старшим лаборантом кафедри. У 1980 році закінчила Ворошиловградський державний педагогічний інститут ім. Т.Г.Шевченка за спеціальністю «Історія і педагогіка», здобула кваліфікацію вчителя історії і суспільствознавства, методиста з виховної роботи середньої школи. З 1995 року працювала асистентом кафедри. У 1996 році захистила кандидатську дисертацію за темою «Соціалізація старшокласників у сфері вільного часу» (13.00.01 – теорія та історія педагогіки). Викладає навчальні дисципліни «Організація та методика ігрової діяльності», «Основи сценарної роботи соціального педагога», «Підготовка до роботи в дитячих оздоровчих таборах», «Соціальна робота в сфері дозвілля», «Соціальна робота з дітьми та молоддю». Коло наукових інтересів: соціально-педагогічна робота у сфері дозвілля дітей та молоді. Підготувала 18 магістрів соціальної педагогіки й соціальної роботи. Автор понад 35 наукових публікацій, серед яких 6 навчально-методичних посібників у співавторстві з науковцями кафедри. Голова профспілки кафедри. Має почесні відзнаки ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Золотова Ганна Дмитрівна кандидат педагогічних наук, доцент. У 2000 році закінчила Луганський державний педагогічний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Всесвітня історія та соціальна педагогіка». З 2003 року працює на кафедрі. У 2006 році захистила кандидатську дисертацію за темою «Соціально-педагогічна профілактика адиктивної поведінки (на прикладі навчальних закладів І–ІІ рівня акредитації)» (13.00.05 – соціальна педагогіка). Викладає навчальні дисципліни «Соціальна педагогіка», «Персонологія». Коло наукових інтересів: соціально-педагогічна профілактика девіантної поведінки неповнолітніх, професійна підготовка майбутніх соціальних педагогів. Підготувала 8 магістрів соціальної педагогіки й соціальної роботи. Автор 20 наукових робіт, у тому числі 1 колективної монографії та 1 навчального посібника. З 2010 року навчається в докторантурі за спеціальністю 13.00.05 – соціальна педагогіка. Має почесні відзнаки ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Кальченко Лариса Володимирівна кандидат педагогічних наук, доцент. У 1995 році закінчила Луганський державний педагогічний інститут ім. Т.Г.Шевченка Східноукраїнського університету за спеціальністю «Всесвітня історія та методика виховної роботи» та здобула кваліфікацію вчителя історії та суспільствознавчих дисциплін, методиста з виховної роботи. З 2003 року працює викладачем кафедри соціальної педагогіки. У 2009 році захистила кандидатську дисертацію за темою «Педагогічні умови соціального захисту бездоглядних дітей у притулках для неповнолітніх» (13.00.05 – соціальна педагогіка). Викладає навчальні дисципліни «Соціальне партнерство», «Самоорганізація особистості», «Соціально-педагогічна профілактика правопорушень», «Теорія та методика роботи з дитячими і молодіжними організаціями» та інші. Коло наукових інтересів: соціально-педагогічний захист бездоглядних і безпритульних дітей, профілактика соціального сирітства, професійна підготовка майбутніх соціальних педагогів, соціально-педагогічна діяльність з дітьми групи ризику. Автор 15 наукових робіт, у тому числі колективної монографії та науково-методичного посібника. З 2005 року за сумісництвом працює на посаді молодшого наукового співробітника Науково-дослідного центру з проблем соціальної педагогіки та соціальної роботи НАПН України, який функціонує при ЛНУ імені Тараса Шевченка. Відповідає за наукову роботу кафедри. Має почесні відзнаки Верховної Ради України, Луганської обласної державної адміністрації та ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Караман Олена Леонідівна кандидат педагогічних наук, доцент. У 1997 році закінчила Луганський державний педагогічний інститут ім. Т.Г.Шевченка за спеціальністю «Початкове навчання», здобула кваліфікацію магістра початкового навчання. З 2002 року працює викладачем кафедри соціальної педагогіки. У 2002 році захистила кандидатську дисертацію за темою «Соціально-педагогічні умови захисту дитинства в діяльності загальноосвітньої школи» (13.00.05 – соціальна педагогіка). Викладає навчальні дисципліни «Технології соціальної роботи», «Соціальна робота з неповнолітніми засудженими», «Історія розвитку пенітенціарної системи», «Пенітенціарна політика України». Коло наукових інтересів: соціально-педагогічна робота з неповнолітніми засудженими в пенітенціарних закладах України. Підготувала близько 15 магістрів соціальної педагогіки й соціальної роботи. Автор 65 наукових робіт, у тому числі 21 науково-навчально-методичного посібника в співавторстві з науковцями кафедри. Протягом 2003 – 2010 років обіймала посаду Голови приймальної комісії ЛНУ імені Тараса Шевченка. З 2009 року навчається в докторантурі за спеціальністю 13.00.05 – соціальна педагогіка. Лауреат премії Кабінету Міністрів України за внесок молоді в розбудову держави в номінації «За наукові досягнення». Має почесні відзнаки Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України, Луганської обласної державної адміністрації та ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Ковальчук Ірина Андріївна кандидат педагогічних наук, доцент. У 2000 році закінчила Луганський державний педагогічний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Всесвітня історія та соціальна педагогіка». З 2002 року працює на кафедрі. У 2005 році захистила кандидатську дисертацію за темою «Формування готовності майбутніх педагогів до статеворольової соціалізації учнів» (13.00.05 – соціальна педагогіка). Викладає навчальні дисципліни «Статеве виховання дітей та учнівської молоді», «Теорія та історія соціального виховання», «Опікунство та піклування», «Соціальне забезпечення». Коло наукових інтересів: формування готовності майбутніх педагогів до статеворольової соціалізації учнів, професійна підготовка майбутніх соціальних педагогів, статеворольова соціалізація учнів, статеве виховання. Підготувала 9 магістрів соціальної педагогіки й соціальної роботи. Автор 18 наукових робіт, у тому числі 1 монографії та 1 навчального посібника. З 2005 року займає посаду старшого наукового співробітника Науково-дослідного центру з проблем соціальної педагогіки та соціальної роботи НАПН України, який функціонує при ЛНУ імені Тараса Шевченка. Стипендіат премії Кабінету Міністрів України (2009-2011 рр.). Має почесні відзнаки ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Краснова Наталія Павлівна – кандидат педагогічних наук, доцент. У 1980 році закінчила Ворошиловградський державний педагогічний інститут ім. Т.Г.Шевченка за спеціальністю «Історія і педагогіка», здобула кваліфікацію вчителя історії і суспільствознавства, методиста з виховної роботи середньої школи. З 1985 року працює на кафедрі. У 1990 році захистила кандидатську дисертацію за темою «Діяльність комсомольської організації ПТУ з формування в учнів соціального відношення до праці» (13.00.01 – теорія та історія педагогіки).Викладає навчальні дисципліни «Вступ до спеціальності (соціальна педагогіка)», «Історія соціальної педагогіки», «Технології соціально-педагогічної діяльності». Коло наукових інтересів: технології соціально-педагогічної роботи з різними категоріями клієнтів. Підготувала 22 магістрів соціальної педагогіки й соціальної роботи. Автор понад 70 наукових публікацій, серед яких 6 науково-методичних посібників у співавторстві з науковцями кафедри. Відповідає за профорієнтаційну роботу кафедри. Має почесні відзнаки Міністерства освіти і науки України та ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Мальцева Ольга Іванівна – кандидат педагогічних наук, доцент. У 2000 році закінчила Луганський державний педагогічний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Всесвітня історія». З 2000 року працює викладачем кафедри соціальної педагогіки (Старобільський факультет ЛНУ імені Тараса Шевченка). У 2008 році захистила кандидатську дисертацію за темою «Робота загальноосвітньої школи України із сім’єю в 20 – 30-х роках ХХ століття.» (13.00.01 – загальна педагогіка та історія педагогіки). Викладає навчальні дисципліни «Теорія та історія соціального виховання», «Соціально-молодіжна політика», «Теорія та методика роботи з дитячими та молодіжними організаціями України», «Історія соціальної педагогіки» та інші. Коло наукових інтересів: теорія та історія соціального виховання, соціальна та молодіжна політика України. Автор 18 наукових робіт. Обіймає посади Голови Ради молодих учених і Голови наукової комісії ВП «Старобільський факультет». Має почесні відзнаки ЛНУ імені Тараса Шевченка та Старобільського факультету.

Харченко Людмила Георгіївна кандидат педагогічних наук, доцент. У 1996 році закінчила Луганський державний педагогічний інститут ім. Т.Г.Шевченка Східноукраїнського університету, за спеціальністю «Всесвітня історія та методика виховної роботи» та здобула кваліфікацію вчителя історії та суспільствознавчих дисциплін, методиста з виховної роботи. З 2006 року працює викладачем кафедри соціальної педагогіки. У 2006 році захистила кандидатську дисертацію за темою «Соціально-педагогічні умови формування сучасних ґендерних стереотипів у процесі соціалізації жіночої молоді» (13.00.05 – соціальна педагогіка). Викладає навчальні дисципліни «Основи теорії ґендеру», «Формування сучасних ґендерних стереотипів», «Особливості статевого виховання дітей та молоді», «Основи соціально-педагогічних досліджень» та інші. Коло наукових інтересів: ґендерна педагогіка, ґендерна політика. Підготувала 6 магістрів соціальної педагогіки й соціальної роботи. Автор 14 наукових робіт, у тому числі колективної монографії й науково-методичного посібника. З 2003 року займає посаду директора Луганського обласного центру ґендерної освіти. З 2005 року за сумісництвом працює на посаді молодшого наукового співробітника Науково-дослідного центру з проблем соціальної педагогіки та соціальної роботи НАПН України, який функціонує при ЛНУ імені Тараса Шевченка. З 2009 року є позаштатним радником голови Луганської облдержадміністрації з питань ґендерної політики. Заступник голови Луганської обласної ради жінок. Має почесні відзнаки Луганської обласної державної адміністрації та ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Отрощенко Наталія Леонідівна– кандидат педагогічних наук, старший викладач. У 2002 році закінчила Луганський державний педагогічний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Історія» й отримала кваліфікацію вчителя історії. З 2001 року працює викладачем кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи (Старобільський факультет ЛНУ імені Тараса Шевченка). У 2009 році захистила кандидатську дисертацію за темою «Діяльність соціального педагога з профорієнтації учнів загальноосвітньої школи» (13.00.05 – соціальна педагогіка). Викладає навчальні дисципліни «Вступ до спеціальності «Соціальна педагогіка», «Основи соціально-правового захисту особистості», «Технології соціально-педагогічного тренінгу», «Соціально-педагогічна діагностика», «Технології роботи соціального гувернера» та інші. Коло наукових інтересів: трудова соціалізація дітей та молоді. Автор 13 наукових робіт, серед яких 1 колективна монографія. Керівник наукового студентського товариства ВП «Старобільський факультет». Має почесні відзнаки ЛНУ імені Тараса Шевченка та Старобільського факультету.

Юрків Ярослава Ігорівна кандидат педагогічних наук, старший викладач. У 2005 році закінчила Луганський національний педагогічний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Соціальна робота» та здобула кваліфікацію магістра соціальної роботи. З 2003 року працювала лаборантом кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи. У 2009 році захистила кандидатську дисертацію за темою «Соціально-педагогічний патронаж сімей з розумово відсталими дітьми» (13.00.05 – соціальна педагогіка). Викладає навчальні дисципліни «Соціальна реабілітація людей з обмеженими можливостями», «Соціально-педагогічна робота з дітьми з обмеженими можливостями», «Соціально-педагогічна робота з дітьми групи ризику», «Соціально-педагогічний патронаж» та інші. Коло наукових інтересів: соціально-педагогічна робота з різними групами клієнтів. Автор 42 наукових праць, у тому числі 1 монографії та 8 науково-методичних посібників у співавторстві з науковцями кафедри. Відповідальна за навчальну роботу кафедри, видання журналу «Вісник ЛНУ імені Тараса Шевченка» збірника наукових праць «Науковий пошук молодих дослідників», комп’ютерну верстку підручників кафедри. Має почесні відзнаки Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

Литвинова Наталія Анатоліївна– асистент. У 2004 році закінчила Луганський національний педагогічний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Соціальна педагогіка» та здобула кваліфікацію соціального педагога й викладача педагогіки. У 2006 році закінчила магістратуру ЛНУ імені Тараса Шевченка та здобула кваліфікацію магістра соціальної педагогіки. З 2004 року є асистентом кафедри соціальної педагогіки при Старобільському факультеті ЛНУ імені Тараса Шевченка. Працює над написанням кандидатської дисертації за темою «Соціально-педагогічна профілактика вживання наркотичних речовин підлітками групи ризику» (13.00.05 – соціальна педагогіка). Викладає навчальні дисципліни «Етика соціально-педагогічної діяльності», «Етнопедагогіка», «Соціальний супровід сім’ї» та інші. Коло наукових інтересів: проблеми підліткової наркоманії. Автор 9 наукових робіт. Має почесні відзнаки ЛНУ імені Тараса Шевченка та Старобільського факультету.

Луганцева Оксана Геннадієвна асистент. У 2000 році закінчила Луганський державний педагогічний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Всесвітня історія» та здобула кваліфікацію магістр історії. З 2001 року є асистентом кафедри соціальної педагогіки. Працює над написанням кандидатської дисертації за темою «Професійна підготовка майбутніх соціальних педагогів до роботи із сім’єю» (13.00.05 – соціальна педагогіка). Викладає навчальні дисципліни «Історія соціальної педагогіки», «Технології роботи соціального гувернера», «Рекламно-інформаційні технології соціальної роботи», «Соціально-педагогічна етика сімейного життя», «Прикладні методики соціальної роботи» та інші. Коло наукових інтересів: проблеми соціально-педагогічної роботи із сім’ями різних типів, проблеми професійної підготовки соціальних педагогів. Автор 13 наукових робіт. Має почесні відзнаки ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Сьомкіна Інна Сергіївна асистент. У 2001 році закінчила Луганський державний педагогічний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Всесвітня історія та соціальна педагогіка» і здобула кваліфікацію вчителя історії та соціального педагога. У цьому ж році закінчила магістратуру ЛНУ імені Тараса Шевченка та здобула кваліфікацію магістра соціальної педагогіки. З 2001 року є асистентом кафедри соціальної педагогіки. Працює над написанням кандидатської дисертації за темою «Організаційно-педагогічні умови роботи центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з неблагополучними сім’ями» (13.00.05 – соціальна педагогіка). Викладає навчальні дисципліни «Соціалізація особистості», «Соціальний супровід сім’ї», «Психолого-педагогічні засади міжособистісного спілкування» та інші. Коло наукових інтересів: проблеми соціалізації дітей та молоді, професійна підготовка соціальних педагогів. Автор 9 наукових робіт. Має почесні відзнаки ЛНУ імені Тараса Шевченка.