Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2Соц Пед.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
29.12 Mб
Скачать

Кафедра соціальної педагогіки сьогодні

З 2007 року колектив викладачів кафедри соціальної педагогіки активно розробляє декілька напрямів наукових досліджень, серед яких ресоціалізація та соціальна реабілітації неповнолітніх засуджених у закладах пенітенціарної системи, соціально-педагогічна профілактика відхилень у поведінці неповнолітніх, інноваційні практики впровадження ґендерної освіти, соціально-педагогічна допомога бездоглядним і безпритульним дітям, соціально-педагогічний супровід розумово-відсталих дітей та їх сімей, теорія і практика сценарної роботи соціального педагога, трудова соціалізація дітей та молоді тощо.

Кафедра соціальної педагогіки забезпечує діяльність аспірантури й докторантури зі спеціальності «Соціальна педагогіка», де навчається 63 аспіранти, 3 докторанти, 2 пошукувачі. Результатами діяльності аспірантури й докторантури за останні роки є успішний захист 3 докторських і 16 кандидатських дисертацій з актуальних проблем соціальної педагогіки та соціальної роботи.

Технологічний аспект проведених на кафедрі наукових досліджень відображено в 6 монографіях, 4 науково-методичних та 10 навчально-методичних посібниках, 3 навчальних посібниках, 152 науково-методичних статтях соціально значущої спрямованості.

Щорічно при кафедрі видається збірник «Вісник ЛНУ імені Тараса Шевченка» і раз на чотири місяці фаховий журнал «Соціальна педагогіка: теорія та практика», де мають змогу друкувати свої праці викладачі кафедри, аспіранти, студенти й науковці інших ВНЗ України та зарубіжжя, які цікавляться актуальними проблемами соціальної роботи й соціальної педагогіки.

Протягом 2005 – 2010 років співробітники кафедри брали участь у багатьох міжнародних та національних проектах, серед яких:

– міжнародний проект «Соціальна освіта в Україні» (за підтримки Дирекції з питань розвитку та співробітництва уряду Швейцарії, Християнського Дитячого Фонду (нині Всеукраїнський фонд «Благополуччя дітей»));

– міжнародний проект «Покращення якості соціальних послуг дітям та сім'ям у громаді» (за підтримки Дирекції з питань розвитку та співробітництва уряду Швейцарії, Християнського Дитячого Фонду (нині Всеукраїнський фонд «Благополуччя дітей»));

– програми Міністерства освіти і науки України /ПРООН/ ЮНЕЙДС «Сприяння просвітницькій роботі «рівний-рівному» серед молоді України щодо здорового способу життя» (спільно з Луганським державним медичним університетом);

– міжнародний проект «Реабілітаційний простір для дітей-сиріт» (за підтримкою Посольства Королівства Нідерландів в Україні) спільно з Луганським обласним Благодійним фондом «Підліток»;

– міжнародний проект «Удосконалення соціальної роботи з підлітками і молоддю» (партнер – британська громадська організація «Grounwork») спільно з Луганським обласним Благодійним фондом «Підліток»;

– міжнародний проект «Програма розвитку ООН в Україні: Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні» спільно з Обласним центром ґендерної освіти;

– соціальний проект ОБСЄ в Україні «Сприяння працевлаштуванню випускників інтернатних установ для дітей-сиріт в Україні» (спільно з Луганським обласним молодіжним центром праці);

– міжнародний проект: Програма Європейської комісії «Молодь в дії» (спільно з Луганським обласним Благодійним фондом «Підліток»).

У 2005 році на базі кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи було створено науково-дослідний Центр з проблем соціальної педагогіки та соціальної роботи НАПН України при ЛНУ імені Тараса Шевченка. Метою роботи Центру є розвиток фундаментальних і прикладних досліджень соціальної педагогіки та соціальної роботи в контексті динаміки соціально-економічних процесів, що відбуваються в Україні. Науково-теоретична та експериментально-педагогічна робота Центру ведеться за такими напрямами: проблеми соціалізації дітей групи ризику: науково-методичний аспект; соціалізація дітей і молоді в умовах взаємодії соціальних інститутів суспільства; науково-методичні засади попередження соціального сирітства тощо.

При кафедрі працює Луганський консультаційний центр «Покращення послуг дітям та сім’ям у громаді». Мета діяльності центру – забезпечення інформаційної та консультаційно-методичної підтримки спеціалістів соціальної сфери, які надають соціальні послуги в громаді. Спеціалісти консультаційного центру допомагають у доборі літератури з різних питань соціальної педагогіки й соціальної роботи, надають індивідуальні та групові консультації для працівників соціальної сфери, які працюють з дітьми та сім'ями в громаді, допомагають в налагодженні співпраці між державними та неурядовими організаціями в територіальних громадах, інформують практиків про інновації у сфері соціальної педагогіки та соціальної роботи з дітьми й сім'ями шляхом проведення тренінгів, просвітницьких семінарів і круглих столів. Центр має близько 1000 одиниць літератури, 23 електронних носії, 25 відеоматеріалів, 35 інформаційно-методичних матеріалів тренінгових модулів з профілактики шкідливих звичок підлітків (уживання алкоголю, наркотичних речовин, тютюнопаління), із захисту прав дитини, з волонтерської роботи, формування навичок усвідомленого батьківства й батьківської компетенції, збереження та зміцнення репродуктивного здоров’я підлітків і молоді, формування здорового способу життя.

У 2008 році викладачем кафедри Г.Д.Золотовою був виграний Грант Президента України для обдарованої молоді, у рамках якого здійснювався проект «Соціально-педагогічна система профілактики відхилень у поведінці підлітків в умовах територіальної громади Луганщини». Учасниками проекту також були доценти Л.В.Кальченко Л.Г.Харченко, асистенти й аспіранти кафедри І.С.Сьомкіна, Н.О.Островська та інші.

Колектив кафедри соціальної педагогіки активно співпрацює зі Всеукраїнським фондом «Благополуччя дітей», Міжнародною федерацією соціальних працівників, Українською асоціацією соціальних педагогів і спеціалістів із соціальної роботи. Активними учасниками цього напряму діяльності є професор С.Я.Харченко та доценти Л.В.Кальченко, О.Л.Караман, Н.П.Краснова, Л.Г.Харченко, асистенти Н.О.Островська, І.С.Сьомкіна. У межах проекту «Покращення якості соціальних послуг у громаді» (за підтримки Дирекції з питань розвитку та співробітництва Швейцарії) кафедра бере участь у науково-практичних семінарах щодо підготовки фахівців.

Викладачі кафедри підтримують міцні наукові, творчі й ділові зв'язки з іншими кафедрами соціальної педагогіки, соціальної роботи, психології, педагогіки Дніпропетровського, Запорізького, Київського, Луцького, Прикарпатського, Тернопільського, Черкаського та інших ВНЗ України та зарубіжжя. Результатом взаємодії стало створення в 2007 році на базі ЛНУ імені Тараса Шевченка Асоціації кафедр соціальної педагогіки та соціальної роботи університетів України (з ініціативи завідувача кафедри С.Я.Харченка). За підсумками роботи круглого столу, учасниками якого стали завідувачі кафедр соціальної педагогіки та соціальної роботи ВНЗ України, було прийняте рішення про координацію зусиль викладачів, учених, аспірантів у галузі соціальної педагогіки та соціальної роботи для ефективного вирішення актуальних навчальних, навчально-методичних, науково-дослідних завдань, пов’язаних з удосконаленням системи вищої освіти в контексті Болонського процесу.

Сучасний етап розвитку кафедри супроводжується широкою співпрацею, діловими й творчими зв’язками науковців кафедри з установами, підприємствами, організаціями, вищими навчальними закладами Луганська та Луганської області, України та зарубіжжя, серед яких Всеукраїнський фонд «Благополуччя дітей», Міжнародна федерація соціальних працівників, Українська асоціація соціальних педагогів і спеціалістів із соціальної роботи, Таджицький національний університет, Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова, Київський університет імені Б.Д.Грінченка, Управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в Луганській області, Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Нахімовського району м. Севастополя АР Крим, Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Луганської ОДА, Федерація профспілок Луганської області, Луганське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Луганський обласний молодіжний центр праці, Луганський міський центр надання соціальних послуг, Обласний центр соціальної ранньої реабілітації дітей-інвалідів «Відродження», Громадська організація «Обласна рада жінок» та інші.

На кафедрі створені умови для науково-дослідної діяльності студентів спеціальності «Соціальна педагогіка» та «Соціальна робота». Починаючи з 2004 року випускається збірник «Науковий пошук молодих дослідників», де публікуються статті студентів, виконані під керівництвом досвідчених викладачів кафедри. У 2008 році кафедра зайняла ІІІ місце, а в 2009 році І місце в рейтингу наукової роботи серед кафедр ЛНУ імені Тараса Шевченка, у 2010 році – І місце серед психолого-педагогічних кафедр університету.

Професорсько-викладацький склад кафедри бере активну участь і в громадський та творчій діяльності Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, вшановує його історію та традиції.

Танцювальний колектив кафедри соціальної педагогіки

на 75-річному ювілеї історичного факультету

Завершуючи розповідь, можна сміливо сказати, що протягом багатьох років історію кафедри створювали талановиті, сумлінні, творчі й закохані у свою професію люди – науковці різних поколінь.