Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповід.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
7.65 Mб
Скачать

2.2.4 Worm технологія

В даний час технологія WORM краще всього проявляє себе в трьох областях: накопичення даних, зберігання резервних архівів інформації і в системах відновлення даних. Всі ці області системи WORM вносять також багато однакових фізичних достоїнств. WORM-системи дуже хороші для складання баз даних, коли не мається на увазі зміна записаної інформації.

Магнітооптичні накопичувачі і накопичувачі типу WORM є відносно низькошвидкісними в порівнянні з іншими пристроями зовнішньої пам'яті, що розглядаються тут. Це зумовлено декількома причинами. По-перше, оптичний носій обертається, як правило, з меншою швидкістю, ніж жорсткі магнітні диски - звичайно близько 3000 - 4200 об/мин (проти швидкостей для вінчестерських накопичувачів від 3600 до 7200 об/мин). Другий чинник - це характерна для оптичного носія висока інтенсивність помилок, які потрібно виправляти. Оптичний носій у принципі є більш ненадійним (при записі/відтворенні, але не зберіганні), ніж магнітний, і тому для роботи з ним потрібні складні алгоритми виправлення помилок. А це приводить до втрат в швидкості обміну даними приблизно на 3-5 %. Оптичні накопичувачі характеризуються також тривалішим часом доступу. Їх середній час установки головки складає від 30 до 50 мс проти 10-16 для НЖМД, а час очікування ( поки потрібний сектор даних не опиниться під головкою читання/запису) складає 13 мс проти 8-15 мс для НЖМД.

WORM системи використовують досить могутній лазер для запису інформації. За допомогою лазера WORM-пристрою обробляють поверхню диска для зміни здатності певних ділянок диска, що відображає, або для видалення ямок з його поверхні (це досягається за рахунок зміни поверхневого натягнення робочої поверхні диска під дією температури).

2.2.5 CD-r технологія

Основна мета більшості розробників оптичних дисків – створення продукту, який поєднував би в собі всі переваги оптичних носіїв (великий час життя, надійність зберігання інформації, велика щільність носія) з гнучкістю, швидкістю і простотою використання звичайних магнітних дисків. Крім того носій повинен бути стираний і перезаписуваний. Ці вимоги змогли бути здійснені за допомогою двох технологій.

Фарбувальний полімер

Першим і прикладом даної технології, що здобув найбільшу популярність, є система THOR фірми Tandy. Як і вся решта зроблених за цією технологією систем THOR ґрунтується на напівпрозорих дисках з підфарбованим внутрішнім шаром, який обезбарвлюється від нагріву лазером. Міняється відбивна здатність диска. Другий лазер розгладжує робочу поверхню диска, ефективно стираючи раніше записані дані.

Зміна фази

У оптичних системах, що використовують зміну фази, стан активного шару для збереження нулів і одиниць цифрового коду змінюється від кристалічного до аморфного і назад. Матеріал, що використовується для запису, може бути у вигляді правильно впорядкованої кристалічної решітки або у вигляді хаотично розташованих молекул. Так, після нагріву лазером, хоча хімічний склад носія не змінився, його відбивна здатність міняється. В результаті носій виявляється таким, що як би складається з світлих і темних плямочок, які можуть використовуватися для кодування інформації.

Ці зміни стану ефективніші за аналогічні зміни носія в WORM-пристроях. Декілька комерційних продуктів використовують цю технологію для отримання пристроїв подвійного призначення: один дисковод працює і з WORM-дисками і з CD-r дисками. Прикладом є продукт Hewlett Packard CDWriterPlus 7200i.

2. Форматування дискет.