Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АБЗ.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
379.04 Кб
Скачать

Розділ 8. Бітумосховище

8.1. Загальні положення. Транспортні засоби для перевезення бітуму

Однією із складових частин АБЗ є бітумне господарство, яке забезпечує підприємство потрібною кількістю та видами органічних в'яжучих. Операції підготовки в'яжучих на АБЗ:

  1. розвантаження органічних в'яжучих з транспортних засобів;

  2. підігрівання бітуму в приямку до температури 80...90 °С, при якій його можна перекачувати насосами в бітумоплавильні агрегати;

  3. забезпечення і нагрів бітуму в бітумоплавильних агрегатах до робочої температури 140...160 °С.

При необхідності передбачається використання поверхнево-активних речовин (ПАР). При цьому до вказаних операцій додаються ще три:

  • підігрівання ПАР до робочої температури 90... 100 °С;

  • розчинення ПАР в бітумі при ретельному перемішуванні;

  • подача органічного в'яжучого з ПАР в асфальтозмішувач.

У окремих випадках на АБЗ готують органічні в'яжучі в окислювальних установках з нафтової або кам'яновугільної сировини, що є самостійним технологічним процесом.

Для зберігання, підігрівання і транспортування бітуму необхідні спеціальні споруди та обладнання:

  • бітумосховища пересувні - великовантажні цистерни із змійовиками дтя підігрівання бітуму місткістю 25, 50 і 75 т (пара для підігрівання бітуму подається від пересувного пароутворювача);

  • бітумосховища (ямні) стаціонарного типу місткістю від і 00 до 3000 т з донним або місцевим розігріванням;

  • розігрівачі загального обігріву (донні змійовики);

  • розігрівачі місцевого обігріву - поплавки з паровими змійовиками, батареями, нагрівально-перекачувальні агрегати з пакетом трубчастих регістрів, всередині яких знаходиться бітумний насос;

  • насоси для перекачування в'яжучих;

  • бітумопроводи для транспортування бітумів від бітумосховищ до бітумоплавильних агрегатів і від них - до змішувача;

  • бітумоплавильні агрегати для розігрівання бітуму до робочої температури;

- пароутворювачі для швидкої підготовки пари відповідних температур, тиску і кількості.

Для перевезення бітуму на відстань до 300 км використовують автобітумовози та автогудронатори. На відстань більше 300 км бітум транспортується залізницею в спеціальних напіввагонах - бункерах або в цистернах.

Цистерни з паровою сорочкою мають вантажопідйомність 50 і 60 т. У цистерні вантажопідйомністю 60 т сорочка, що обігрівається парою, виконана зі сталевого листа й охоплює 40 м поверхні в нижній частині цистерни. Пара для розігрівання бітуму подається в точці де розташований універсальний зливальний прилад.

Цистерни, які обладнані паровими змійовиками, мають поверхню тепловіддачі біля 34 м2. Теплоізоляція цистерн дозволяє при незначному часі транспортування (не більше доби) зливати бітум практично без попереднього роігріву. Змійовики служать для розігрівання бітумної маси до температури текучості (50...60 °С), при якій бітум легко зливається в бітумосховище. Цистерни з паровим або електричним нагрівом використовують для зберігання бітуму.

У даний час для перевезення бітуму знаходять широке застосування бункерні піввагони - чотири встановлених на платформі самостійних металевих бункери місткістю ≥ 10 т кожний. Вони мають подвійні стінки з зазором для поверхневого оплавлення бітуму парою. Сорочка бункерів розігрівається парою протягом 4...5 год. Перед розвантаженням пара (витрата 930 кг/год) подається в парову сорочку. При цьому достатньо розігріти тонкий шар бітуму (3...5 см), що прилягає до внутрішніх поверхонь бункеру, після чого він перекидається за допомогою передбачених для цих цілей пристроїв, якими обладнані склади ямного типу (рис. Д.1). Завдяки особливому розташуванню центру ваги даних вагонів (вище точок опори) процес розвантаження (після розігріву) відбувається без великих зусиль, бітум ; сховище поступає у вигляді брили.

Для перевезення гарячого бітуму до 300 км використовуються автобітумовози, які безпосередньо з нафтоперегонних заводів доставляють бітум на асфальтобетонні заводи і бітумні бази. Конструкція бітумовозу включає в себе теплоізольовану цистерну циліндричної або овальної форми, яка встановлена на шасі базового автомобіля й обладнана системою обігріву. Швидкість спаду температури бітуму в цистерні при температурі повітря -10° С, як правило, не перевищує 1,5-2 град/год. Наявність системи підігріву дозволяє зберегти задану температуру бітуму. При температурі навколишнього повітря +20 °С швидкість нагрівання бітуму складає біля 25 °С за 1 годину. Включені до складу обладнання бітумні насоси дозволяють перекачувати бітум минаючи цистерну, вивантажувати гарячий бітум, а також збирати його з бітумонагрівального устаткування бітумосховища, залізничних цистерн та інших ємностей.

Автогудронатори призначені для транспортування і рівномірного розподілу бітуму при поверхневій обробці дорожніх покриттів, улаштуванні покриттів способом безпосереднього перемішування на дорозі, улаштуванні шарів покриття способом просочення та в інших випадках. Конструкція автогудронаторів дозволяє: забирати матеріал з бітумосховищ або бітумонагрівального обладнання, із залізничних цистерн (обладнаних системою обігрів) постачати бітум до місця розвантаження, зберігати необхідну температуру у процесі транспортування і підігрівати його до робочої температури.