Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АБЗ.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
379.04 Кб
Скачать

5.2. Визначення варіантів типу технологічного обладнання та кількості асфальтозмішувачів

Продуктивність і кількість змішувачів для проектованого заводу добирають з урахуванням годинної потреби в сумішах та особливостей останніх. Якщо в результаті розрахунку дістали дробове число, його закруглюють до цілого, при цьому коефіцієнт використання змішувачів – квик.зм має бути не нижчим від 0,80...0,85. Вибираючи асфальтозмішувачі, слід мати на увазі, що доцільніше встановлювати два, три змішувачі меншої продуктивності замість одного великого (одного на заводі). Це забезпечує безперервність роботи заводу під час профілактичних ремонтів, а також одночасну видачу сумішей різних типів. Кількість асфальтозмішувачів Nзм визначається таким чином

(5.1)

де Пгод.АБЗ - годинна продуктивність заводу, т/год;

Пек.зм - експлуатаційна продуктивність прийнятого типу змішувача, т/год.

Коефіцієнт використання змішувачів квик.зм підраховується за залежністю:

(5.2)

Розділ 6. Склади кам’яних матеріалів

6.1 Класифікація складів кам'яних матеріалів

Складське господарство - важлива ланка дорожнього будівництва, оскільки будівництво потребує велику кількість різноманітних матеріалів і виробів, які перед тим як потрапити на виробництво або в переробку, проходять низку переміщень і перевантажень. У зв'язку з цим на будівництві для приймання, розвантаження, зберігання і обліку матеріалів, влаштовують склади.

Затрати на організацію і утримання складів є накладними витратами будівництва, тому вартість складських приміщень і операцій повинна бути мінімальною. Разом з тим, необхідно максимально механізувати трудомісткі складські роботи з найбільш повним використанням місткості складів і найменшими втратами матеріалів при їх зберіганні і перевантаженнях.

Склади кам 'яних матеріалів (щебеню, гравію і піску) класифікують за способом розвантаження матеріалів з транспортних засобів, способом зберігання, видом транспортних засобів, що доставляють кам'яні матеріали на склад, типом ємностей. На склади повинні бути завезені матеріали, що забезпечують роботу заводу протягом перших 2-3 тижнів з організацією наступного регулярного підвезення складових.

За способом розвантажування матеріалів із транспортних засобів склади кам'яних матеріалів поділяють на склади, в які матеріали потрапляють пiд дією гравітаційних сил і склади з примусовим розвантажуванням матеріалів за допомогою спеціальних розвантажувальних машин.

Залежно від способу зберігання склади поділяють на відкриті, напівзакриті і закриті.

За видом транспортних засобів, що постачають склад матеріалами: залізничною гілкою і без неї (рейкові і безрейкові).

Залежно від типу ємностей для зберігання щебеню (гравію), піску мінерального порошку (цементу) склади поділяють на штабельні, бункерні, напівбункерні та силосні, а також склади у вигляді різного поєднання перелічених варіантів.

Великий вплив на організацію складського господарства має рівень ґрунтових вод або можливість затоплення ділянки поверхневими водами. Тому при високому рівні ґрунтових вод (великій імовірності затоплення території складу поверхневими водами) всі склади необхідно розташовувати на поверхні землі із прийняттям відповідних запобіжних заходів або на додаткових фундаментах.

Рис. 5.1 – Форми штабелів укладання матеріалів на складах відкритого типу. а) штабель у формі кругового конусу, б) прямолінійний штабель, в) круговий штабель, улаштований радіально-штабелюючим конвеєром.

При доставці щебеню залізничними платформами найбільш доцільної використовувати розвантажувачі з відвалом типу бульдозера. Щебінь і платформи надходить у бункер, який розташований під полотном залізниці. Керування розвантажувачем дистанційне. Для пересування платформ встановлена лебідка, яка керується з того ж пульту керування. Щебінь за фракціями надходить у бункер, на дні якого встановлені віброживильники, що подають матеріал на розвантажувальний транспортер із стрічкою шириною не менше 800 мм. Розвантажувальний транспортер перевантажує щебінь на транспортер, що вкладає матеріал у відсіки відкритого сховища за фракціями. Кожна фракція зберігається окремо. Для збільшення запасів на складі до 9-18 тис. м3 на деяких заводах використовують бульдозери.

На стаціонарних заводах застосовують транспортери, які встановлюють на естакадах. При цьому обсяг матеріалів, які зберігаються, збільшується за рахунок використання більшої висоти штабелів і щебінь менше засмічується ніж при подачі його бульдозером. Цим же обладнанням можна розвантажувати і пісок, що прибуває залізницею.

Після вивантаження кам'яні матеріали потрапляють у приймальний бункер з нього через течки переміщуються похилим стрічковим транспортером на розподільний конвеєр, який розміщений на горизонтальній естакаді складу. Скидний візок зсуває кам'яні матеріали з транспортера у відповідний відсік напівбункера або штабелю складу. Штабелі різних фракцій кам'яних матеріалів розділені окремими стінками.

Можливе також розвантаження кам'яних матеріалів з використанням пересувної розвантажувальної машини типу ТР-2 і стаціонарної установки типу Т-182А. Робочий орган розвантажувача ТР-2 багатоківшевий елеватор, а установки Т-І82 А - скребковий штовхач. Годинна продуктивність цих розвантажувачів складає 300 т. У зимовий період для вивантажування кам'яних матеріалів, що позмерзалися, використовують вібраційні або бурофрезові машини.

Ще один спосіб розвантаження - це влаштування стаціонарних вузлів розвантаження матеріалів із транспортних засобів. Ці вузли зазвичай складаються з бункера місткістю 3 - 5 м3 із віброживильником, пандуса, по якому автомобіль під'їжджає заднім ходом до місця розвантаження та транспортера, що транспортує матеріали в склад. Такі вузли розвантаження можуть ефективно працювати на заводах при регулярному підвезенні матеріалів необхідної кількості і при використанні автомобільного транспорту, і спосіб розвантаження виключає участь бульдозера при подачі матеріалів, а отже, зменшує їхнє забруднення.

Зі складу кам'яні матеріали видаються через течки під штабельної галереї горизонтальний конвеєр, що перемішує їх вздовж складу, а потім через похилий конвеєр в агрегати живлення змішувальних установок. Для мети можуть застосовуватись також і фронтальні одноківшові навантажувачі. У такому випадку на заводі транспортні галереї не влаштовують.

Відсіки складу піску доцільно розташовувати в задній частині складу, так щоб він першим лягав на транспортерну стрічку, що подає матеріали зі складу до змішувальних установок.

На пересувних заводах дорожнього будівництва, а також на стаціонарних заводах у районах з м'яким і помірним кліматом склади кам'яних матеріалів влаштовують відкритого типу.