Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник - Біоорганічна хі...doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
13.91 Mб
Скачать

2.3.3 Електроні ефекти

Індуктивний ефект. Наявність в молекулі полярного σ-зв'язку викликає поляризацію найближчих зв'язків і веде до виникнення часткових зарядів на сусідніх атомах.

Таким чином замісники викликають поляризацію не лише "своїй", але і сусідніх σ-зв'язків. Цей вид передачі впливу атомів прийнято називати індуктивним ефектом (І-ефект).

Індуктивний ефект - це передача електронного впливу заступників за рахунок зміщення електронів σ-зв'язків.

Індуктивний ефект із-за слабкої поляризуємості σ-зв'язку затухає через три-чотири зв'язки в ланцюзі. Його дія найсильніше проявляється по відношенню до атома вуглецю, сусіднього з тим, у якого знаходяться замісники.

Напрям індуктивного ефекту замісника прийнято якісно оцінювати шляхом порівняння з атомом водню, індуктивний ефект якого прийнятий за нуль. Графічно дію І-ефекту зображують стрілкою співпадаючої з положенням валентної риски і спрямованою вістрям у бік більше електронегативного атома.

Замісник (Х), що притягує електронну щільність σ-зв'язку, і сильніше, ніж атом водню, проявляє негативний індуктивний ефект (-І).

Такі замісники в цілому знижують електронну щільність системи, і їх називають електроноакцепторними. До них відносяться більшість функціональних груп (галогени, OH, NO2, COOH та ін. ) і катіони.

Замісник (Y), що зміщує в порівнянні з атомом водню електронну щільність зв'язку у бік вуглецю ланцюга, проявляє позитивний індуктивний ефект (+І).

Такі замісники ведуть до підвищення електронної щільності в ланцюзі і називаються електронодонорними. До їх числа відносяться алкільні (метильні, етильні і т.д.) групи, метали і аніони.

Мезомерний ефект. На відмінну від не спряжених сполук, в яких електронний вплив замісників передається по σ-зв'язках (індуктивний ефект), в спряжених системах в передачі електронного впливу основну роль грають π-електрони делокалізованих ковалентних зв'язків. Ефект, що проявляється в зміщенні електронної щільності делокалізованій (спряженої) π-системи, називають мезомерним ефектом (М-ефект) або ефектом спряження.

Мезомерний ефект - передача електронного впливу замісників по спряженій системі.

При цьому замісник сам є учасником спряженої системи. Він може вносити в систему спряження π-зв'язок (карбонільна, карбоксильна і інші групи), неподілену пару електронів гетероатому (галогени, аміно- і гідроксигрупи), вакантну або заповнену одним або двома електронами р-АО.

Замісники, що підвищують електронну щільність в спряженій системі, проявляють позитивний мезомерний ефект (+М).

-ефект мають замісники, що містять атоми з неподіленою парою електронів або цілим негативним зарядом. Ці замісники здатні до передачі пари електронів в загальну зв'язану систему, тобто є електронодонорними.

Замісники, що знижують електронну щільність в спряженій системі, проявляють негативний мезомерний ефект (- М).

-ефект мають ненасичені угрупування і позитивно заряджені атоми, тобто електроноакцепторні замісники.

Графічно зміщення електронної щільності позначається зігнутими стрілками, початок яких показує, які р- чи π-електрони зміщуються, а кінець - зв'язок або атом, до яких вони зміщуються. У відмінності від індуктивного мезомерний ефект передається за системою зв'язаних зв'язків на значно більшу відстань.

У наведених нижче прикладах показаний прояв - М-ефекту карбонільної групи в акролеїні і бензальдегіді, а також -ефекту аміногрупи в аніліні.

акролеїн бензальдегід анілін

Таблиця 1.4. Електронні ефекти деяких замісників

Замісник

Електронні ефекти

Характер сумісної дії

індуктивний

мезомерний

Алкільні групи (R)

+I

-

Електронодонорний

―O-

+I

+M

―NH2 ,―NHR,―NR2

-I

+M

―OH

-I

+M

Алкоксігрупи (―OR)

-I

+M

―NH3+ ,―NR+

-I

-

Електроноакцепторний

Галогени (F, Cl, Br, I)

-I

+M

―NO2

-I

-M

―SO3H

-I

-M

―COOH, ―COOR

-I

-M

>C═O

-I

-M

При оцінювані впливу замісників на розподіл електронної щільності в молекулі необхідно враховувати результуючу дію індуктивного і мезомерного ефектів. Електронні ефекти деяких замісників підсумовані в таблиці 1.4.

Електронні ефекти заступників є важливим чинником, що дозволяє дати якісну оцінку розподілу електронної щільності в не реагуючій молекулі і прогнозувати її властивості. Таким чином, електронні ефекти лежать в основі сучасної інтерпретації вчення А.М. Бутлерова про взаємний вплив атомів в молекулі.

Контрольні запитання

    1. Яку мають електронну будову елементи органогени?

    2. Що представляє собою гібридизація орбіталей, та яка її функція?

    3. Охарактеризувати ковалентні зв’язки.

    4. Дати характеристику донорно-акцепторним зв’язкам.

    5. Дати характеристику водневим зв’язкам.

    6. Які системи спряження вам відомі, дайте характеристику поняттю – ароматичність.

    7. Які можливі для органічних молекул електронні ефекти?

Література.

Основна: 1-3, 5. Додаткова: 2,3, 5-7.