Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР КОНДИЦІЮВАННЯ-ч1г.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.23 Mб
Скачать

4.2 Надходження вологи в приміщення

4.2.1 Виділення вологи людиною

Кількість вологи, яка виділяється людиною, залежить від інтенсивності роботи, температури навколишнього повітря і визначається за формулою, кг/год

, (4.11)

де - виділення вологи однією людиною, г/год, приймається з дод. 1; ni - кількість людей в приміщенні з однаковою інтенсивністю фізичного навантаження, чол.

4.2.2 Надходження вологи від їжі, що остигає

Надходження вологи в обідню залу підприємства харчування від їжі, що остигає визначається за формулою [16], кг/год

, (4.12)

де k - коефіцієнт, що враховує наявність жирової плівки, яка ускладнює випаровування вологи, а також нерівномірність споживання їжі, приймається рівним 0,34; - повне тепловиділення від остигаючої їжі, визначається за формулою (4.6), Вт; - середня температура їжі, °С, розраховується за формулою .

4.2.3 Надходження вологи з поверхні води і зі змоченої поверхні

Розрахунок виконується тільки для підприємств харчування.

Кількість вологи, яка випаровується з поверхні не киплячої води визначається залежністю, кг/год

, (4.13)

де а - коефіцієнт, який залежить від температури поверхні води tпов наступним чином:

tпов,°С

до 30

40

50

60

70

80

90

а

0,216

0,232

0,248

0,276

0,303

0,343

0,383

vв - швидкість руху повітря в приміщенні (над поверхнею випаровування), м/с; Рпов - парціальний тиск водяної пари при температурі поверхні води tпов і повному насиченні, кПа; Рв - парціальний тиск водяних парів в навколишньому повітрі, кПа; Рбар - барометричний тиск, кПа; F - площа поверхні випаровування, прийняти 1 м2.

Виділення вологи з відкритої поверхні киплячої води визначають за кількістю підведеної теплоти [2]. Орієнтовно інтенсивність випаровування може бути прийнятою 40..50 кг/(год∙м2).

Якщо є місцеві відсмоктувачі у вигляді кожухів, вітрин і т. д., кількість вологи, яка надходить в приміщення при випаровуванні не киплячої і киплячої води, приймається з знижувальним коефіцієнтом 0,15...0,2; при влаштуванні завіс 0,2...0,3; при влаштуванні зонтів 0,3...0,5.

Виділення вологи зі змоченої поверхні, наприклад підлоги, в умовах адіабатного процесу можливо розрахувати за формулою, кг/год

, (4.14)

де tс, tм - температура повітря в приміщенні відповідно за сухим і мокрим термометром, °С; F - площа змоченої поверхні, м2.

Наведені вологовиділення враховують при розрахунку величини надходжень прихованої теплоти в приміщення.

4.2.4 Надходження вологи від технологічного обладнання

Кількість вологи, яка надходить в приміщення гарячого цеху підприємства харчування при роботі електричного обладнання і влаштуванні місцевої витяжної вентиляції, визначають за формулою, кг/год

, (4.15)

де ∑Wм, ∑Wнм, ∑Wр, - виділення вологи від обладнання відповідно модульованого, немодульованого і розташованого в роздавальному отворі, кг/год; К0, Кз, Ке - те ж, що в формулі (4.7).

Значення ∑Wм, ∑Wр, - приймаються згідно дод. 6.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]