Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР Управлінський облік 2010.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
697.34 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КРИВОРІЗЬКИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра обліку, аудиту і фінансового аналізу

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи з дисципліни «управлінський облік»

для студентів напряму підготовки 6.030509 «Облік і аудит»

галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»

заочної форми навчання

Кривий Ріг

2010

Укладач:

старший викладач кафедри ОАФА Буркова Л.А.

Рецензент: к.е.н., доцент Кругла Н.М.

Відповідальний за випуск:

д.е.н., професор, завідувач кафедри ОАФА Нусінов В.Я.

Методичні вказівки розроблені відповідно до навчального плану для студентів напряму підготовки 6.030509 «Облік і аудит» заочної форми навчання, які прослухали повний курс лекцій з дисципліни «Управлінський облік». Наведено список рекомендованої літератури.

В результаті вивчення дисципліни студенти мають оволодіти теоретичними знаннями з організації та методики управлінського обліку, сутності та основних складових управлінського обліку, понятійного апарату в управлінському обліку, організації управлінського обліку на підприємстві з метою навчитися отримувати інформацію про різні аспекти діяльності підприємства, що відображаються в управлінському обліку і безпосередньо впливають на якість управлінських рішень, ефективність системи управління.

Контрольна робота студентів виконується студентами групи для їх ефективного саморозвитку Ця робота здійснюється з метою вдосконалення знань студентів.

Затверджено

на засіданні кафедри обліку, аудиту

і фінансового аналізу

Протокол № 3

від 18.10.2010 р.

Схвалено

вченою радою економічного факультету

Протокол № 2

від 21.10.2010 р.

Зміст

стор.

Вступ

4

1.

Мета та завдання дисципліни

5

2.

Структура залікових кредитів

7

3.

Контрольна робота студентів

9

4.

Варіанти контрольної роботи

10

5.

Структура контролю

45

6.

Навчально-методичні матеріали з дисципліни

46

6.1.

Навчальна та довідкова література

46

6.2.

Нормативна та інструктивна література

47

6.3.

Методична література

48

Додатки

50

ВСТУП

Організація ефективної діяльності будь-якого підприємства залежить від якості управління, яка багато в чому залежить від своєчасного отримання менеджером достовірної інформації про стан об'єкта управління. Формування та надання такої інформації є одним з основних завдань бухгалтерського обліку.

У міжнародній практиці як самостійні види бухгалтерського обліку існують фінансовий, управлінський і податковий облік. У різних країнах рівень розвитку і використання цих видів обліку не однаковий. Так, у багатьох зарубіжних країнах практично не існує окремо податкового обліку, а його функції суміщені з фінансовим обліком. В Україні, як і в Росії та деяких інших країнах СНД, практично відсутній як самостійний вид управлінський облік. У той же час, за оцінками спеціалістів, в економічно розвинених країнах фірми та компанії 90% робочого часу та ресурсів у галузі бухгалтерського обліку витрачають на постановку та ведення управлінського обліку, тоді як на традиційний фінансовий облік витрачається лише залишкова частина. Щось подібне за обсягом і складом облікових робіт можна спостерігати й в Україні, але відсутність організаційного поділу обліку на фінансовий та управлінський значно нівелює ці процеси. Такий стан можна пояснити і тим, що не всі керівники та спеціалісти підприємств повною мірою володіють методами і прийомами управлінського контролю та аналізу, не усвідомлюють переваг їх використання у практичній діяльності.

Реформування економічних відносин, інтеграція України в світову економіку стали поштовхом щодо широкого використання облікової інформації для прийняття ефективних управлінських рішень. У цих умовах своє чинне місце в системі підготовки спеціалістів з обліку та аудиту зайняв управлінський облік.

З недавнього часу в нашій країні розвивається не тільки фінансовий облік, а в управлінському обліку вже використалися деякі його фрагменти - облік витрат на виробництво, калькулювання собівартості продукції, техніко-економічне планування, аналіз господарської діяльності.

Особливістю управлінського обліку є орієнтація на детальний облік витрат на виробництво й калькулювання собівартості продукції з метою пошуку резервів для зниження витрат на одиницю продукції.