Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР КОНДИЦІЮВАННЯ-ч1г.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.23 Mб
Скачать

4.1.4. Надходження тепла від їжі, що остигає

Повна кількість теплоти, яка виділяється їжею, що остигає в обідніх залах підприємств харчування визначаються за формулою [6], Вт

, (4.6)

де m - середня маса всіх блюд, яка приходиться на одного відвідувача, приймається рівною 0,85 кг; - середня теплоємність блюд, приймається рівною 3,35 кДж/(кг∙К); tпї - початкова температура блюд, що надходять в зал, tпї=70°С; tкї - кінцева температура блюд, tкї=40°С; n - кількість посадкових місць, шт; τ - тривалість прийому їжі одним відвідувачем, для ресторанів τ=1год, їдалень без самообслуговування τ=0,5...0,75год, їдалень з самообслуговуванням τ=0,3год.

Явні тепловиділення складають 70...65% від повних, решта - надходять в зал у вигляді прихованої теплоти.

4.1.5. Надходження тепла від технологічного обладнання

Технологічне обладнання, яке розміщується в окремих приміщеннях громадських будівель різного призначення, як правило, є джерелом тепловиділень (пральні, торгові зали промислових магазинів, гарячі і кондитерські цехи підприємств харчування і т.д.). Тепловиділення від різного виду технологічного обладнання наведені в нормативній і довідковій літературі [2,5,7 та ін.].

В якості прикладу приведемо порядок розрахунку надходжень тепла від технологічного обладнання в гарячий цех підприємства харчування [6]. Величина

надходжень тепла залежить від виду місцевих відсмоктувачів, встановлених над технологічним обладнанням. В якості місцевих відсмоктувачів в гарячих цехах можливо застосовувати також кільцеві повітроводи, завіси, витяжні зонти і ін.

Частина тепла, яке надходить від обладнання, уловлюється місцевими відсмоктувачами, а решта тепла надходить в приміщення цеха. Загальну кількість тепла, яка надходить в цех від електричного обладнання при дії місцевої витяжної вентиляції, визначають за формулою, Вт

, (4.7)

де - установочні потужності обладнання відповідно модульованого, немодульованого і розташованого в роздавальному отворі, кВт; К0 - коефіцієнт одночасності роботи електричного обладнання, для їдалень К0=0,8; ресторанів і кафе К0=0,7; К3 — коефіцієнт завантаження обладнання, приймають за дод. 6; Ке - коефіцієнт ефективності місцевих відсмоктувачів, для МВО Ке=0,75; кільцевого повітроводу і завіси Ке=0,45.

Кількість одиниць кожного виду встановленого технологічного обладнання приймають за узгодженням з викладачем.

В продовольчих магазинах джерелом надходжень теплоти є холодильне обладнання – камери, вітрини, бонети. Холодильна вітрина довжиною 2 м виділяє близько 1 кВт теплоти. Кількість вітрин також приймають за узгодженням з викладачем.

Надходження теплоти від комп’ютерної техніки прийняти в розмірі 150 Вт на один комп’ютер.

4.1.6 Надходження тепла від поверхні гарячої води

Теплонадходження від поверхні гарячої води розраховується тільки для підприємств харчування.

З відкритої поверхні гарячої води теплота надходить в приміщення в явному і прихованому вигляді

, (4.8)

, (4.9)

де Vв - швидкість руху повітря в приміщенні, м/с, прийняти рівною швидкості з табл. 2.2; tпов - температура поверхні води, °С, прийняти 100ºС; tв - температура повітря, °С; F - площа поверхні випаровування, м2, прийняти 1 м2; - інтенсивність випаровування води, кг/год (розрахунок наведено в розділі 4.2.3); Іп ентальпія пари, кДж/кг, визначається за формулою

, (4.10)

Якщо гаряча вода не переміщується і знаходиться в резервуарі в спокійному стані, то температура поверхні tпов нижче середньої температури води tсер:

tсер,°С

20

25

30

40

50

60

70

80

90

100

tпов,°С

18

23

28

37

45

51

58

69

82

97

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]