Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР КОНДИЦІЮВАННЯ-ч1г.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.23 Mб
Скачать

2. ВИХІДНІ ДАНІ

2.1. Характеристика об’єкту проектування

В цьому розділі необхідно навести характеристику будівлі та розрахункового приміщення, а саме: матеріал конструкцій, розміри приміщення, режим роботи, максимальна кількість відвідувачів і обслуговуючого персоналу. Також необхідно вказати географічний район будівництва, параметри теплоносія в тепловій мережі та інші вихідні дані, представлені викладачем.

2.2. Розрахункові параметри зовнішнього та внутрішнього повітря

В залежності від географічного розташування будівлі визначаються наступні вихідні кліматологічні дані для зовнішнього повітря:

- географічна широта град. п. ш.;

- барометричний тиск , Па;

- температура t, ºC і ентальпія I, кДж/кг;

- швидкість вітру V, м/с.

Наведені дані приймаються з дод.8 [1]. При цьому для теплого періоду температуру приймають на 2 ºС і ентальпію на 2 кДж/кг нижче встановлених для параметру Б. Для холодного періоду температуру і ентальпію приймаються за параметром Б. Визначені параметри зовнішнього повітря необхідно занести до таблиці 2.1.

Таблиця 2.1

Розрахункові параметри зовнішнього повітря

=……………Па; …… град. п. ш.

Період року

Температура t, ºC

Ентальпія I, кДж/кг

Швидкість вітру V, м/с

Теплий (ТП)

Холодний (ХП)

Розрахункові параметри внутрішнього повітря в громадських будівлях вибираються для підтримування оптимальних умов мікроклімату. В завданні до курсової роботи вказане приміщення, в якому необхідно забезпечити ці параметри. Оптимальні норми температури, відносної вологості та швидкості руху повітря наведені в дод.5 [1]. Для економії енергоресурсів температуру і відносну вологість повітря для теплого періоду року слід приймати максимальними, для холодного – мінімальними. Визначені параметри внутрішнього повітря необхідно занести до таблиці 2.2.

Таблиця 2.2

Розрахункові параметри внутрішнього повітря

Приміщення

Період року

Температура t, ºC

Відносна вологість φ, %

Швидкість руху повітря V, м/с

Теплий (ТП)

Холодний (ХП)

3. Розрахунок втрат теплоти приміщеннями

Втрати теплоти приміщеннями громадської будівлі складаються з наступних складових: тепловтрати крізь зовнішні огородження, на нагрівання інфільтраційного повітря, на нагрівання повітря, яке надходить через зовнішні двері при відсутності повітряних завіс та ін.

Розрахункова теплова потужність визначається за формулою [1, дод. 12], кВт

, (3.1)

- розрахункові теплові втрати будівлі, кВт;

- коефіцієнт, що враховує додатковий тепловий потік опалювальних приладів за рахунок округлення понад розрахункової величини, можна прийняти 1,1;

- коефіцієнт, що враховує додаткові втрати теплоти опалювальними приладами, які розташовані біля зовнішніх огороджень при відсутності теплозахисних екранів, можна прийняти 1,05;

- втрати теплоти трубопроводами, які проходять в неопалювальних приміщеннях, кВт;

- тепловий потік, що надходить від штучного освітлення, людей і обладнання, кВт.

Втрати теплоти розраховуються за формулою, кВт

, (3.2)

де - тепловий потік через огороджуючі конструкції, кВт; - втрати теплоти на нагрівання вентиляційного повітря, кВт.

Тепловий потік розраховується для кожного елементу огороджуючої конструкції за формулою, кВт

, (3.3)

де - розрахункова площа огороджуючої конструкції, м2; - опір теплопередачі огороджуючої конструкції, м2·К/Вт, для розрахунків в курсовому проекті можна приймати мінімальні значення (дод. 7); - розрахункова температура внутрішнього повітря, ºС; - розрахункова температура зовнішнього повітря, ºС; - додаткові втрати теплоти, можна прийняти 0,1; - коефіцієнт, що приймається в залежності від положення зовнішньої поверхні огороджуючої конструкції по відношенню до зовнішнього повітря, приймається з дод. 8.

Тепловтрати через зовнішні огородження при проектуванні опалення розраховують для всіх опалювальних приміщень будівлі. В даному курсовому проекті необхідно визначити тепловтрати тільки для одного-двох приміщень, для яких повітрообмін розраховують за рівнянням теплового і повітряного балансів.

Додаткові тепловтрати на підігрівання вентиляційного повітря допустимо орієнтовно враховувати в розмірі 20...30% від втрат через зовнішні огородження. Проте, під час роботи системи кондиціювання повітря в приміщенні може створюватись надлишковий тиск за рахунок перевищення кількості припливного повітря над витяжним. Або в будівлі можуть бути встановлені герметичні вікна і

двері, які не пропускають зовнішнє повітря всередину. При наявності цих факторів втрати теплоти на підігрівання інфільтраційного повітря не враховуються.

Тоді загальні тепловтрати складуть, Вт

. (3.4)

Втрати теплоти трубопроводами приймаємо рівними «0» через те, що в проекті розглядається тільки 1-2 опалюваних приміщення.

Тепловий потік в формулі (3.1) не враховується. Теплонадходження від освітлення, людей і обладнання докладно розглядаються в пунктах 4.1.1-4.1.8 і при складанні теплового балансу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]