Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы по ОПвГ 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

26. Засоби захисту від емв

В зависимости от характера и источников местонахождения источников полей, условия облучения людей применяют различные методы защиты от электрических и магнитных полей: защиту временем, расстоянием, выбор оптимальных геометрических параметров установок, воздушных линий и открытых распределительных установок, стационарные и экранизирующие устройства (экраны), специальную экранирующую одежду.

29. Який цикл має працездатність людини?

Існує декілька періодів працездатності:

1.Фаза адаптації до роботи— це період, протягом якого відбувається перехід від стану оперативного спокою до робочого стану. Він триває від кількох хвилин до години (працездатність за цей час збільшується), але продуктивність невелика, оскільки людина відволікається навіть незначними подразниками.

2.Фаза найбільшої працездатності. Він характеризується найбільшою продуктивністю праці. Тривалість її становить 2—3 год у першій половині робочого дня і залежить від важкості роботи, характеру м’язових навантажень, вихідного функціонального стану працівника, віку, особистісних властивостей.

3.Фаза розвитку втоми починається через 3—4 год від початку роботи і характеризується зниженням виробничих показників при наростанні напруженості фізіологічних функцій організму. Людина відчуває стомлення, яке посилюється відчуттям голоду.

Зазначені фази працездатності повторюються в другій половині робочого дня. Проте вони мають певні особливості. Так, фаза адаптації до роботи за тривалістю коротша, а рівень працездатності на фазі найбільшої працездатності нижчий, ніж у першій половині робочої зміни. Стадія розвитку втоми починається раніше, а працездатність більш прогресивно зменшується.

33. Пожежна безпека приміщень, в яких експлуатуються еом та реа.

Приміщення з ЕОМ, повинні бути оснащені системою автоматичної пожежної сигналізації відповідно до вимог Переліку однотипних за призначенням об'єктів, які підлягають обладнанню автоматичними установками пожежогасіння та пожежної сигналізації, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 20.11.97 N 779 ( z0567-97 ) і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.11.97 за N 567/2371, та СНиП 2.04.09-84 "Пожарная автоматика зданий и сооружений" з димовими пожежними сповіщувачами та переносними вуглекислотними вогнегасниками з розрахунку 2 шт. на кожні 20 кв. м площі приміщення з урахуванням граничнодопустимих концентрацій вогнегасної рідини відповідно до вимог Правил пожежної безпеки в Україні ( z0219-95 ).

34. Горіння, пожежа. Процес виникнення горіння на які види поділяється

Пожежа - неконтрольований пpоцес горіння, супроводжующийся знищенням матеpиальних цiнностей та створючий небезпеку для життя людей.

Горіння - швидко протікаюча хiмiчна pеакція окислення, що супроводжується iнтенсивним виділенням теплоти та світла.

Для виникнення горіння необхiдно наявнiсть трьох фактоpів: 1 - гоpюча речовина (бензин, кеpосин...), 2 - окислювач (кисень, азот i т.п.), 3 - джерела загорання (відкритий вогонь, іскpа).

Пpоцес виникнення горіння ділиться на декiлька видів:

- спалах - швидке згоряння горючої суміші без утворення стиснених газів, яке не переходить у стійке горіння; - займання - горіння, яке виникає під впливом джерела запалювання; - спалахування - займання, що супроводжується появою полум'я; - самозаймання - горіння, яке починається без впливу джерела запалювання; - самоспалахування - самозаймання, що супроводжується появою полум'я; - тління - горіння без випромінювання світла, що, як правило, розпізнається за появою диму;

- вибух - це швидке хiмiчне перетворення речовини (вибухове горіння), що супроводжується видiленням енергії та утворенням стислих газiв;

- детонація - пеpедача теплоти вiд шару до шару завдяки розповсюдження удаpної хвилi. 35. Небезпечні чинники пожежі

  • Открытый огонь и искры

  • Повышенная температура воздуха и окружающих предметов

  • Токсические продукты горения

  • Дым

  • Пониженная концентрация кислорода в воздухе

  • Обрушение и повреждение зданий и сооружений