Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Argumentatsiya_1__ua.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
38.51 Кб
Скачать

Вправа 7 «неспростовний аргумент»

Як приклад дайте людям аргумент на якому треба використати як можна більше стратегій розбиття (спростування).

Аборти варто заборонити як зробили це зробили такі розвинені країни я Ватикан та Андорра, адже це призводить до смертності матерів наприклад у 2000 році від абортів померло 68000 жінок. Навіть історія нам доводить правильність такого твердження, такі лідери як Николае Чаушеску та Іосіф Джугашвілі заборонили аборти, що дало їх країнам демографічну перевагу. Також негативні наслідки абортів підкреслює заступник керівника каналу БелСат — Альона Кухаревич , яка зазначає що в Беларусі було проведено 42 тис абортів, що складає 39% від усіх народжених, що негативно впливає на демографічну ситуацію у країні.

Після розбиття треба, що б учасники тренінгу проаналізували якими засобами вони користувались.

Дуже часто гравці формують Аргументи як припущення. ЩО Є НЕ ВІРНИМ!

Припущення - недоведене твердження, яке не містить доказів того, що стверджується (дивись приклад А), або є узагальненням що також може бути не істинним (дивись приклад Б).

Приклади з реклам:

А. Твердження: «Люди, що розуміються в житті, літають Турецькими авіалініями».

Припущення: «Якщо ви не літаєте цими авіалініями, вас не можна назвати розумною людиною».

Б. Твердження: «Жінок нікуди не можна пускати далі кухні».

Припущення: «Жінка здатна зробити добре тільки домашню роботу».

Д

Пам’ятайте!

Правила виявлення припущень:

припущення існують (це підтверджу є ваш попередній досвід);

шукайте твердження, які нічим не доведені;

шукайте приховану (чи відкриту) безпідставно узагальнену інформацію в повідомленнях;

шукайте помилки в логіці;

уточнюйте для кращого розуміння;

переформулюйте твердження.

ля того, що б ефективно розрізняти припущення треба запам’ятати таку інформацію.

СТРАТЕГІЇ ФОРМУВАННЯ ВЛАСНОЇ ПОЗИЦІЇ

Перейдемо до стратегій якими можна формувати власну позицію.

По-перше ви за тими самими засобами формуєте ваші власні контр.аргументи. Контр аргументи відрізняються від спростування тим, що в спростуванні ваше завдання послабити позицію опонентів, а в контр.аргументах посилити власну, власними тезами, щодо заданої теми.

По-друге можна будувати власну гру на таких стратегіях.

  • ДОВЕДЕННЯ НЕ АКТУАЛЬНОСТІ І НЕ ВАЖЛИВОСТІ ПРОБЛЕМИ. Для цього важливо чітко побачити яку проблему виокремлює уряд, адже в кожній теми потенційно є декілька проблем.

Наприклад в темі про Аборти є аспекти жіночого здоров’я, демографічного стану, поширеності цього явища.

  • В комплекті з попередньою стратегією ефективно працює СТРАТЕГІЯ НЕ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ, або альтернативних дій. У цьому випадку, Вам треба довести, що запропонований урядом засіб вирішення проблеми є не ефективним і можливо запропонувати більш ефективний. Сутність даної стратегії полягає в тому, що Опозиція намагається довести доцільність не-вчинення дії, яку пропонує Уряд, порівнюючи систему, яка буде утворена внаслідок вчинення дії Уряду, та систему, що існує на момент її вчинення, і доводячи, що існуюча система (статус-кво) не потребує змін, оскільки а) проблема вирішиться сама по собі, б) проблема вже вирішується, а Уряд не пропонує нічого нового.

Наприклад для вирішення проблеми злочинності смертна кара не є найбільш ефективним засобом, адже при скоєнні злочину, злочинець не думає про те, що його піймають.

  • Стратегія ТОТАЛЬНОГО РУЙНУВАННЯ у цій стратегії ви зосереджуєте увагу на повній руйнації аргументів Уряду. Важливо зазначити, що при цьому не треба забувати про ваші власні контр.аргументи, адже це у британському форматі це буде сурово каратися. Як показує досвід ця стратегія ефективно працює, коли, зазвичай недосвідчені, команди зосереджуються на кількості, а не на якості аргументів.

  • Ще одна стратегія «ПОГАНІ НАСЛІДКИ» при використанні цієї стратегії ви зосереджуєте свою увагу на тому, що від впровадження такої дії принесе погані наслідки для суспільства . При чому при використанні цієї стратегії дуже ефективним буде, якщо 2-й гравець, особливо, якщо ви 2-га Опозиція «зважить» звичайно «сумнівні» + уряду у безсумнівні — від впровадження дії.

Наприклад: у сучасному глобалізованому світі для розвинутої країни більше переваг від заборони Смертної Кари, ніж від її введення, адже її наявність автоматично виключає країну з Ради Європи.

Звичайно можливо комбінувати ці стратегії, адже ідеальної методики не буває, як і не буває повністю прогнозованих ігор, але вам варто враховувати, що обираючи певну стратегію, ви маєте робити не неї пріоритет, тобто використовувати саме для ГОЛОВНИХ АСПЕТІВ цієї стратегії більше часу.

7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]