Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEXT1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
269.04 Кб
Скачать

4.3. Кредити та кредитні зобов'язання суб'єктам господарської діяльності

Кредити суб'єктам господарської діяльності в Плані рахунків поділяються на кредити в поточну діяльність та кредити в інвестиційну діяльність.

При відношенні кредиту на той чи інший рахунок ціль кредиту має перевагу над формою кредиту. Наприклад :

• кредит на експортно-імпортні операції у формі обліку векселів обліковується за рахунками групи № 205 "Кредити за експортне-' імпортними операціями';

• кредит на купівлю обладнання у формі факторингових операцій обліковується за відповідним рахунком групи № 207 "Кредити в інвестиційну діяльність'.

Кредит переноситься на рахунок простроченої заборгованості на наступний день після очікуваного погашення номіналу або його частини, за умови неотримання платежу.

Кредит переноситься на рахунок пролонгованої заборгованості у разі зміни початкової дати погашення кредиту в результаті підписання угоди або іншої формальної згоди сторін.

Кредит переноситься на рахунок сумнівної заборгованості, коли він відноситься до 3,4,5 категорії кредитного портфелю згідно класифікації банківського нагляду.Також на рахунок сумнівної заборгованості можуть переноситись інші кредити, якщо це відображає їх оцінку керівництвом банку.

Нараховані доходи обліковуються за відповідними рахунками групи, в якій обліковується номінал кредиту.

Нараховані доходи переносяться на рахунок простроченої заборгованості на наступний день після їх очікуваного погашення, за умови неотримання платежу.

Сумнівні нараховані доходи, а також доходи, прострочені більш як на ЗО днів списуються з відповідного балансового рахунку і переносяться на позабаланс. Банк на власний розсуд може вести за позабалансом подальше нарахування неотриманих доходів.

Процентні доходи, отримані авансом, обліковуються за рахунком № 3600 "Доходи майбутніх періодів".

Операція зворотного репо - це купівля комерційним банком цінних паперів з умовою перепродажу цінних паперів продавцю.

Економічна суть зворотного репо-це операція кредитування під заставу цінних паперів, а не операція купівлі, і обліковується відповідно, як наданий кредит, а не актив у вигляді цінних паперів. Ця операція є зворотною до прямого репо.

При операціях зворотного репо фінансові ризики та вигоди від володін'ня цінними паперами залишаються у їх продавця, і не переходять до банку, що купляє цінні папери з умовою зворотного продажу. Наприклад, при наданні вартості цінних паперів, збитки несе продавець, а не банк - покупець, Також, проценти або дивіденди за цими цінними паперами отримуються продавцем, а не банком-покупцем. Зворотне репо може розподілятися :

• за строком:

• безстрокові;

• строкові;

• за умовами отримання винагороди:

• отримання обумовленого проценту (при цьому процентна ставка може бути плаваючою);

• зворотній продаж за вищу ніж при кіпівлі ціну (при цьому процентним доходом вважається дисконт).

Цінні папери, які придбані за операціями зворотного репо записуються в балансі на дату здійснення платежу у сумі фактично наданих коштів. Якщо

угода була укладена до дати розрахунку, то зобов'язання за операціями зворотного репо обліковуються на одному з позабалансових рахунків: №9100 Актив "Зобов'язання з кредитування, які надані банкам'; №9129 Актив "Інші зобов'язання з кредитування, які надані клієнтам'. Цінні папери, прийняті у заставу наданого кредиту не переоцінюються для цілей фінансового обліку, але переоцінюється для цілей внутрішнього контролю, для мінімізації ризику втрат у разі знецінення вартості цінних паперів нижче суми наданих коштів. Якщо останнє, то відбуваються можливі наступні кроки:

• комерційний банк візьме додаткову кількість цінних паперів у заставу;

• комерційний банк підвищить процентну ставку за користування кредитом;

• комерційний банк зменшить суму кредиту, забравши назад різницю, зумовлену падінням вартості цінних паперів;

• комерційний банк вимагатиме повний розрахунок за операцією

зворотного репо.

Процент за операцією зворотного репо може визначатися по-різному. Наприклад, процент за цінними паперами не приймається до уваги напротязі дії договору. У цьому разі процент за операцією зворотного репо є звичайною процентною ставкою за фактично надані кошти, яка встановлюється сторонами при укладенні угоди і може змінюватися при зміні ринкових умов.

Інша можливість, це коли сума перепродажу встановлюється вище за початкову суму купівлі. В цьому разі різниця між двома сумами є процентний дохід, який повинен нараховуватися.

Процентні доходи за цінними паперами, що є об'єктом операції зворотного репо не визнаються у доходах банку, оскільки вони належать продавцю і якщо вони фізично отримуються банком, то відразу передаються контрагенту.

При здійсненні операції зворотного репо можливі комісійні витрати.Такі витрати, якщо вони суттєві (матеріальні), повинні амортизуватися на протязі терміну угоди. У разі безстрокових операцій репо термін, на протязі якого будуть амортизовані такі комісійні витрати визначається прогнозним шляхом в залежності від очікуваного строку операції. Якщо такі витрати не матеріальні, то дозволяється визнавати їх у витратах за касовим принципом. Ці побічні витрати визнаються за рахунком №7103 "Комісійні витрати за операціями з цінними паперами'.

Рахунки для обліку операції зворотного репо ; № 1001 Актив "Банкноти та монета в касі банку'; № 1211 Актив "Кошти, надані НБУ за операціями репо'; № 1522 Актив "Кошти, які надані іншим банкам за операціями репо'; №2010 Актив "Кошти, які надані СГД за операціями репо';

№ 2018 Актив "Нараховані доходи за коштами , які надані СГД за операціями репо";

№ 6002 Доходи "Процентні доходи за коштами, наданими НБУ за операціями репо";

№ 6015 Доходи "Процентні доходи за коштами , наданими банкам за операціями репо";

№ 6021 Доходи "Процентні доходи за коштами, які надані СГД за операціями репо";

№ 7103 Витрати "Комісійні витрати за операціями з цінними паперами". Приклади проводок:

а) Купівля. Комерційний банк купляє у енергетичної компанії до запитання цінні папери на суму 1000 000 грн., з умовою зворотного продажу 12 серпня 1997 року. Процентна ставка, яку банк отримає від продавця-власника цінних паперів 36%. Додатково банк виплачує 300 грн. комісії брокеру. Дт №2010 "Кошти, які надані СГД за операціями репо" 1 000 000 грн. Дт № 7103 "Комісійні витрати за операціями з цінними паперами" ЗООгрн

Кт №1001 "Банкноти та монета в касі банку" 1 000 300 грн. б) Нарахування процентного доходу. ЗІ серпня 1997 року банк нараховує процентний дохід з дня фактичного надання коштів, тобто з 12 серпня 1997року (20 днів). Підраховуємо процент:

Сума боргу Процентна ставка Кількість днів Сума відсотків 1000 000 грн.* 36% * 20/360 - 20 000 грн.

Проводка:

Дт № 2018 "Нараховані проценти за коштами, які надані СГД за операціями репо" 20 000 грн. Кт №6021 "Процентні доходи за коштами, які надані за операціями репо" 20 000 грн. в) Зворотній продаж цінних паперів. 12 вересня 1997 року банк продає цінні папери зворотно. Обумовлена на початку процентна ставка не змінювалась (36%). Підраховуємо загальний зароблений банком процент від початку операції зворотного репо (12 серпня) до її закінчення (12 вересня). Всього ЗІ день:

Сума боргу Процентна ставка Кількість днів Сума відсотків

1000000 * 36% * 31/360 = 31000 грн.

Проводки Дт № 1001 "Банкноти та монета в касі банку" 1 031 000 грн.

Кт №2010 "Кошти, які надані СГД за операціями репо" 1 000 000 грн. Кт № 2018 "Нараховані проценти за коштами, які надані СГД за операціями репо" 20 000 грн. Кт № 6021 "Процентні доходи за коштами, які надані за операціями репо" 11 000 грн.

Субординований кредит - це кредит, в угоді про який передбачено, що у разі ліквідації позичальника сплата цього кредиту буде проводитися в останню чергу серед інших кредиторів, тобто після того, як будуть задоволені вимоги усіх інших кредиторів, але до задоволення вимог акціонерів.

Субординований кредит, якщо він не оформлений у вигляді боргових цінних паперів, обліковується як звичайний довгостроковий інвестиційний кредит, але має певні особливості.

Виплата процентів за такими кредитами може бути призупинена (якщо це зазначено в угоді) у разі:

• введення режиму санації позичальника;

• відсутності позитивного фінансового результату у позичальника за відповідний період;

• за ініціативою позичальника.

Такі кредити, як правило, є довгостроковими або не мають визначеного строку (безстрокові). У разі безстрокового кредиту, в угоді зазначається, що погашення може здійснюватися лише за ініціативою позичальника.

Процентна ставка за субординованими кредитами може бути фіксованою, або плаваючою (в тому числі змішана, частина якої залежить від прибутку, а інша частина - фіксована).

Рахунки для обліку субординованих кредитів : 1200 А Кореспондентський рахунок в НБУ 1524 А Довгострокові кредити, які надані іншим банкам 2600 П Поточні рахунки СГД

2074 А Довгострокові кредити на купівлю будівель, споруд 2078 А Нараховані проценти за кредитами в інвестиційну діяльність 6014 П Процентні доходи за довгостроковими депозитами та кредитами банкам 6027 П Процентні доходи за кредитами в інвестиційну діяльність

Приклади проводок:

Видача, погашення та нарахування процентів за субординованими кредитами обліковуються аналогічно до методів обліку звичайних кредитів.

Якщо процентна ставка за кредитом складається з фіксованої та плаваючої частини, то процентні платежі за фіксованою ставкою нараховуються - у звичайному порядку безперервно. Частина процентних платежів за субординованим кредитом, що залежить від результатів діяльності позичальника нараховується лише при отриманні відповідних

підтверджуючих документів ( наприклад, річного звіту, затвердженого зборами акціонерів).

Таблиця 4.7. Схема структури відображення кредитів у Плані рахунків

^уугяптрпг.^^пгп nFmi^v

1 клас

2 клас

Кредитно-депозитарні операції в міжбанківській сфері

Кредити, надані клієнтам

12 Кошти в НБУ 121 А Строковідепозііти в НБУ

20 Кредити, які надані суб''єктам господарської діяльності

21 Кредити, які надані органам загального державного управління

22 Кредити, які надані фізичним особам

15 Кошти в інших банках 151 А строкові депозити, які розміщені в інших банках 152 А Кредити, які надані іншим банкам

200 А Рахунки за овердрафтом СГД 201 А Кошти, які надані СГД 202 А Рахунки за врахованими векселями СГД 203 А Рахунки за факторинговими операціями СГД 204 А Кредити за внутрішніми торгівельними операціями СГД 205А Кредити за експортно-імпортними операціями СГД 206 А Інші кредити в поточу діяльність, які надані СГД 207А Кредити в інвестиційну діяльність, які надані СГД

210 А Кредити, які надані уряду 2 НА Кредити, які надані місцевим органам виконавчої влади

220 А Кредити, які надані фізичним особам 221А Кредити в інвестиційну діяльність. які надані фізичним особам

ІЗ Кошти НБУ 1 ЗІ П Короткострокові кредити, які отримані від НБУ 132 П Довгострокові кредити, які отримані від НБУ

16 Кошти інших банків 161 П Строкові депозити інших банків 162 П Кредити, які отримані від інших банків

209 А Сумнівна забогованість за кредитами, які надані СГД

219А Сумнівна заборгованість за кредитами, які надані органам загального державного управління

229 А Сумнівна заборгованість за кредитами, які надані фізичним особам

158 А Сумнівна заборгованість інших банків 159 (контрактивний) Резерв під заборгованість інших банків

24 Резерви під заборгован 240 (контрактивний) Ре кредитами

сть за наданими клієнтам к зерви під заборгованість

редитами за наданими клієнтам

Видача кредиту: Дт 1524(2074) Кт 2600(1200) на суму основного боргу Нарахування процентів: Дт 2078 Кт 6017(6027) на суму процентів Отримання процентів: Дт 2600(1200) Кт 2078 на суму процентів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]