Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 ВЕРСТКА. 347-.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

10.Соціальний комплекс

Сфера послуг. Сфера послуг – це сукупність галузей господарства, продукція яких виступає у вигляді послуг. У реальному житті чіткі межі між матеріальним та нематеріальним виробництвом, між різними галузями сфери послуг визначити важко. Тому в даному розділі буде йтися про матеріальні послуги невиробничого призначення та нематеріальні послуги. Найбільш поширеною є класифікація послуг за функціональною ознакою, тобто відповідно до цієї функцією, яку вони виконують у процесі вироб­ництва. За такою ознакою виділяються такі види послуг: – житлово-комунальне обслуговування; торгівля і громадське харчування; послуги з соціального забезпечення; послуги пасажирського транспорту; побутове обслуговування; обслуговування куль­турних потреб, включаючи послуги зв’язку та надання інформації, фізичну культуру та спорт, відпочинок і туризм; дитячі заклади та загальноосвітні школи; медичне обслуговування; забезпечення безпеки та правопорядку (пожежна охорона, міліція, нотаріальна служба, суди, прокуратура); галузі нематеріального вироб­ництва, що задовольняють потреби суспільства в цілому – підготовка кадрів, наука та мистецтво, кредит і банки, управління, охорона громадського порядку, громадські організації.

Роль сфери послуг у процесі виробництва полягає, по-пер­ше, в тому, що вона є безпосередньою «передавальною ланкою» продукції (послуг), від виробництва до споживача, тобто вона є необхідною умовою процесів суспільного виробництва та відтворення. По-друге, сфера послуг сприяє збільшенню вільного часу людини, визначаючи таким чином якість життя, у кінцевому підсумку рівень розвитку суспільства (держави). Існує пряма взаємозалежність між рівнями розвитку сфери послуг та рівнем розвитку і розміщенням продуктивних сил.

Роль сфери послуг як елемента соціальної інфраструктури буде зростати в умовах вільного ринкового господарства, тому що вона створює умови для ділової активності, для концентрації в певних пунктах підприємств і офісів, притягує виробничі і невиробничі капітали, сприяючи таким чином динамічному розвитку певних територій (населених пунктів).

У результаті взаємодії центрів обслуговування утворюються територіальні системи обслуговування населенням, які являють собою сукупність взаємопов’язаних центрів обслуговування різних рангів на відносно цілісній території. Організуючу системоутворюючу роль при цьому відіграють центри обслуговування відповідного рангу: місцевий центр стоїть на чолі місцевої системи обслуговування, районний – районної системи, міжрайонний – міжрайонної системи і т.д.

Тема 9 Економіка України як єдність регіональних соціально-економічних систем

Мета:

  • проаналізувати економіку регіону як ланку єдиного народногосподарського комплексу України;

  • визначити місце і спеціалізацію регіонів у системі територіального поділу праці;

  • проаналізувати сутність поняття «депресивні території»

План

1. Економіка регіону – ланка єдиного народногосподарського комплексу України.

2. Місце і спеціалізація регіонів в системі територіального поділу праці

3. Комплексний соціально-економічний розвиток територій в умовах ринкових відносин

4. Депресивні території.