Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
004 Ц от 16.01.12 р..doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
523.26 Кб
Скачать

5.5 Штучні споруди

5.5.1 Технічне обслуговування й експлуатація штучних споруд повинні здійснюватися відповідно до вимог “Інструкції по утриманню штучних споруд” з урахуванням додаткових вимог до споруд, по яким здійснюється рух прискорених пасажирських поїздів.

5.5.2 На мостах і в тунелях потрібно укладати безстикову колію з термозміцненими рейками Р65. Кількість шпал на мостах без охоронних пристроїв повинна бути такою ж, як на прилягаючій ділянці колії. На мостах з охоронними пристроями укладають 2000 шпал на 1 км. Ширина плеча баластової призми повинна бути не менша, ніж 40 см, товщина баласту під шпалою в підрейковій зоні не менше 30 см.

З дозволу Головного управління колійного господарства до проведення реконструкції допускається експлуатація малих мостів з товщиною баласту у підрейковій зоні більше 60 см за умови проведення перевірки вантажопідйомності прогонової будови відповідно вимогам ЦП-0085, забезпечення стійкості баластної призми відповідно рекомендаціям ЦП – 0122.

При ширині плеча баластової призми меншій ніж 40см підошви шпал повинні бути розташовані нижче бортиків баластових корит не менше ніж на 10 см при цьому допускається їхнє нарощування бортиків баластових корит на висоту не більше 20 см.

5.5.3 Мости повинні мати вантажопідйомність не нижче III категорії відповідно до «Інструкції з визначення умов пропуску рухомого складу по металевим та залізобетонним мостам». Найбільші еквівалентні навантаження і класи прискорених пасажирських поїздів визначають за паспортними даними рухомого складу.

Значення коефіцієнтів надійності по навантаженню, динамічних коефіцієнтів визначають відповідно ДБН В.2.3-14 : 2006.

5.5.4 Вертикальний пружний прогин прогонових споруд мостів не повинен перевищувати значення, обумовленого формулою 5.6:

1 Vс к

F= x L x , (5.6)

800-1,25 L VC – 14

де L - розрахунковий прогін, м;

Vск ,VС-14 - інтенсивність еквівалентних навантажень прискореного поїзда і навантаження С-14 для розрахункового прогону довжиною L. Розраховане по цій формулі значення пружного прогину порівнюється з фактичною величиною прогину від навантаження прискореного чи звичайного пасажирського поїзда. Контроль жорсткості прогонових споруд покладається на мостостанції залізниць.

Контроль значення пружного прогину не проводиться для прогонових споруд, запроектованих під навантаження Н7, Н8 і С-14.

5.5.5. Стріла підйому рейкової колії на металевих розрізних і крайніх прогонах нерозрізних прогонових споруд мостів повинна бути в межах 1/2500÷1/3000, а в середніх прогонах нерозрізних систем 1/5000÷1/6000 величини розрахункового прогону.

До суцільної заміни мостових брусів дозволяється зберігати існуючий підйом рейкової колії зі стрілою не більш 1/2000 величини прогону.

На прогонових спорудах з їздою на баласті довжиною до 30 м будівельний підйом дозволяється не влаштовувати, за винятком випадків, передбачених у проекті на їхнє виготовлення. Зниження відміток рейкової колії на прогонових спорудах у порівнянні з ділянками над опорами не допускається.

5.5.6 Безстикову рейкову колію на мостах слід укладати відповідно до “Технічних вказівок по улаштуванню, укладанню і утриманню безстикової колії”. При багатопрогонових мостах з загальною довжиною понад 66 м та однопрогонових мостах довжиною більше 55м безстикову колію необхідно укладати за спеціальним проектом з погодження Головного управління колійного господарства Укрзалізниці.

Для зменшення напруг у рейковій колії від деформацій прогонових споруд клеми рейкових скріплень на частині довжини прогонових споруд повинні мати скорочені лапки відповідно до інструкцій ЦП - 0081, ЦП - 0092 та ЦВ-ЦЛ-0092.

5.5.7 Влаштування охоронних пристосувань на мостах виконують відповідно до вимог інструкції ЦП - 0092 виключно із застосовуванням контркутників перерізом 160х160х16 мм.

5.5.8 При необхідності укладання зрівняльних приладів застосовують зрівняльні прилади типу Р65, при цьому вертикальний знос рамних рейок і гостряків понад 4 мм не допускається.

5.5.9 При модернізації, реконструкції і капітальному ремонті штучних споруд перевага повинна віддаватися застосуванню прогонових будов із улаштуванням колії на баласті.

5.5.10 Швидкість пасажирських поїздів 140 - 160 км/год встановлюється після пропускання не менше 350 тис. т. брутто тоннажу та виконання робіт із стабілізації колії.

До проведення динамічних випробувань швидкості руху поїздів при безбаластовій конструкції колії, ланковій колії і при наявності зрівняльних приладів установлюються з існуючими нормативами Укрзалізниці.