Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
004 Ц от 16.01.12 р..doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
523.26 Кб
Скачать

6.3 Вагони

6.3.1 Пасажирські поїзди формуються з вагонів конструктивно розрахованих на рух з зазначеною швидкістю. На вагонах та візках повинні бути нанесені відповідні трафарети.

6.3.2 Вагони повинні бути обладнані централізованим електропостачанням (ЦЕП), системою кондиціювання повітря, замкнутою системою збору господарсько-побутових стоків, роздільною системою збирання відходів, пожежною сигналізацією і засобами пожежогасіння, сигналізацією контролю нагрівання букс (СКНБ) чи індикацією нагрівання букс з сигналізацією перегріву, радіостанціями для внутрішнього поїзного радіозв’язку, установкою поїзного радіомовлення та поїзною інформаційно-діагностичною системою.

Допускається обладнувати вагони магістраллю для підключення пристроїв екстреного зв’язку “провідник-штабний вагон” згідно «Технічних вимог щодо забезпечення пожежної безпеки пасажирських вагонів (ЦУО-0039)». Вагон з радіокупе (штабний) повинен мати радіостанцію для зв’язку начальника поїзда з машиністом локомотива.

Електрощит обладнується установкою пожежогасіння або самоспрацьовуючим вогнегасником. Поїзд повинен бути укомплектований трьома протигазами типу УІП-1.

6.3.3 До складу прискорених поїздів, що прямують зі швидкістю 160 км/год, встановленим порядком допускається разова постановка службово-технічних вагонів, що задовольняють вимогам цієї інструкції, але мають автономне електропостачання, приводи генераторів від вісі колісної пари ЕЮК-160-ІМ, ВБА-32-4;

6.3.4 Порядок прямування прискорених пасажирських поїздів, до складу яких включаються вагони інших держав, установлюється відповідними нормативними актами Укрзалізниці.

6.3.5 Технічний стан вагонів прискорених пасажирських поїздів після їх випуску з планових видів ремонту та технічного обслуговування повинен повністю відповідати вимогам встановленим нормативною документацією нормам допусків та зносів, що відповідають виду ремонту чи обслуговування, який виконується. Технічний стан електричного обладнання, обладнання систем кондиціювання повітря вагонів та гальмівного обладнання повинні контролюватися з використанням засобів технічного діагностування.

Вагонам, що експлуатуються зі швидкостями 140 - 160 км/год технічне обслуговування та ремонт проводити з наступною періодичністю:

ТО-3 проводити через 6 місяців, ДР після пробігу не більше 450 тис.км або календарний строк не більше 1 року, вагонам після побудови, після виконання КР-2 або КВР (капітально-відновлювального ремонту з продовженням терміну служби) проводити перший КР-1 через 5 років, другий КР-1 через 5 років.

6.3.6 При швидкості руху 140 км/год - 160 км/год повинні використовува-тись колісні пари по «ДСТУ ГОСТ 4835:2008» типу РУ 1Ш-957-П .

6.3.7 Колісні пари повинні відповідати вимогам ДСТУ ГОСТ 4835:2008, а також стандартам та нормативним документам «Колеса суцільнокатані. Технічні умови» ДСТУ ГОСТ 10791:2006, «Осі для рухомого складу залізниць колії 1520 мм. Технічні умови» ДСТУ ГОСТ 31334-2007, технічним умовам «Колесные пары с буксовими узлами на подшипниках качения» ТУ 24.05.816-82, «Інструкції з огляду, обстеження, ремонту та формування вагонних колісних пар» ЦВ-ЦЛ-0062, «Інструкції з експлуатації та ремонту вагонних букс з роликовими підшипниками» ЦВ-ЦЛ-0058 та наступним додатковим вимогам:

6.3.7.1 Осі повинні бути точені та накатані по всій довжині.

6.3.7.2 Колісні пари повинні проходити динамічне балансування згідно до вимог «ТУ 24.05.816-82» та «ДСТУ ГОСТ 4835».

6.3.7.3 Колісні пари повинні комплектуватися буксами з циліндричними або спеціальними підшипниками, конструкція яких дозволена до використання Укрзалізницею.

Радіальний зазор підшипників у вільному стані 0,13-0,25 мм, безпосередньо на шийці осі не менше ніж 0,08 мм. Інші вимоги перелічені в інструкції «ЦВ-ЦЛ-0058».

6.3.7.4 Товщина гребенів коліс:

  • в експлуатації - не менше ніж 30 мм;

  • при випуску з поточного відчіпного ремонту – не менше 31 мм;

  • при випуску з усіх видів капітального і деповського ремонтів – не менше 32 мм.

6.3.7.5 Товщина ободів коліс:

  • в експлуатації не менше ніж 40 мм;

  • при випуску з поточного відчіпного ремонту - не менше 42 мм;

  • при випуску з деповського ремонту - не менше ніж 45 мм;

  • при випуску з капітального ремонту - не менше ніж 55 мм.

6.3.7.6 Вимоги до показників рівномірного прокату всіх колісних пар при випуску із капітального і деповського ремонтів, із поточного відчіпного ремонту, в експлуатації – повинні відповідати вимогам Інструкції ЦВ-ЦЛ-0062.

6.3.7.7 Вимоги до показників нерівномірного прокату колісних пар повинні відповідати вимогам Інструкції ЦВ-ЦЛ-0062 :

  • при відправлені з пунктів формування й обороту редукторних колісних пар;

  • при випуску вагонів з поточного відчіпного ремонту у колісних пар що не викочуються з-під вагону;

  • при випуску вагонів з поточного відчіпного ремонту у тих колісних пар, що підкочуються під вагон.

6.3.7.8 Повзуни, навари та вищербини на поверхні кочення коліс, при відправці вагонів із пункту формування і обороту, не допускаються.

6.3.7.9 При виявленні, на шляху прямування поїзду, повзуна глибиною 0.5÷1,0 мм, дозволяється такий вагон, без відчеплення від поїзда, довести зі швидкістю не більше 140 км/год. до найближчого ПТО, що має обладнання для заміни колісних пар. При виявлені повзуна глибиною більше 1,0 мм – керуватися вимогами пункту 10.3 ПТЕ.

6.3.7.10 Відповідно до «Інструкції з експлуатації та ремонту вагонних букс з роликовими підшипниками» на правих верхніх болтах закріпляючої кришки букси правої шийки вісі колісних пар, що відповідають цим вимогам, додатково повинна встановлюватись бирка, на якій для швидкості руху 160 км/год повинно бути вибите відповідно “160 км/год”.

Після заміни внутрішніх кілець і встановлення нових із сталі ШХ4 вагоноремонтне підприємство наносить дату встановлення внутрішніх кілець, умовний номер підприємства. Бирка повинна зберігатися на весь період експлуатації вагонів із зазначеними швидкостями.

При повній ревізії букс колісних пар слід встановлювати тільки нові підшипники, що пройшли 100% вхідний контроль.

6.3.8 Гальмівне обладнання вагонів повинно складатись з:

- електропневматичного та пневматичного гальма з повітророзподільником та електроповітророзподільником, моделі яких погоджені встановленим порядком;

- протиюзового пристрою, якщо це передбачено конструкцією вагона;

- важільної передачі, з автоматичним регулятором, необхідними підтримуючими та запобіжними пристроями від падіння деталей на колію, чеки гальмових колодок, що виготовлені відповідно до ГОСТ 1203-75 із клеймом заводу-виробника, закріплені шплінтом, що встановлений у верхню частину гальмового башмака. Шарнірні з'єднання важільної передачі повинні бути виготовлені з композиційного матеріалу;

- гальмівних композиційних колодок, які дозволені в експлуатації Головним пасажирським управлінням.

Також допускається використовувати гальмівне обладнання, яке передбачено конструкцією вагона та може експлуатуватися зі швидкістю руху 160 км/год і яке повинно за технічними характеристиками відповідати вимогам чинної нормативної документації та супроводжувальним документам заводу- виробника.

Відправляти поїзда з непрацюючим електропневматичним гальмом забороняється.

6.3.9 Конструкція екіпажної частини вагонів повинна забезпечувати безпеку руху та необхідні умови для перевезення пасажирів.

6.3.10 Екіпажна частина вагонів за динамічними якостями і умовами міцності повинна задовольняти "Нормы для расчета и проектирования новых и модернизируемых вагонов железных дорого МПС колеи 1520 мм (несамоходных)", 1983 г.

6.3.11 Автозчепний пристрій вагонів для швидкостей 140 - 160 км/год повинен задовольняти “Інструкції по ремонту і обслуговуванню автозчіпного пристрою рухомого складу залізниць України ЦВ-ЦЛ-ЦТ-0014”:

  • мати гумометалеві поглинаючі апарати типу Р-2П, або еластомірні типу ЄПУ-2 з ударними розетками, що забезпечують хід 70+5 мм, або Р-5П з ударними розетками, що забезпечують хід апарата не менше 90 мм;

  • мати центруючі балочки жорсткого типу.

6.3.12 Зчепний пристрій жорсткого типу повинен:

  • мати пристрій, що центрує, з еластичною опорою хвостовика автозчеплення;

  • мати гумово металевий поглинаючий апарат типу Р-5П;

  • мати передній упор і ударну розетку, що забезпечують можливість установки пристрою, що центрує, як для автозчеплення жорсткого типу, так і для серійних пристроїв по кресленню 518.00.020-0 і 2.12.70.03, і допускати максимальний хід поглинаючого апарату не менше 100 мм;

  • мати розчіпний привід, що запобігає розчеплення автозчеплень при їхньому зламі, при втраті клина тягового хомута чи в інших випадках, коли одне з автозчеплень утримується на іншому (справному) за рахунок обмежувача вертикальних переміщень;

  • забезпечувати можливість його заміни на серійний автозчіпний пристрій СА-3 нежорсткого типу чи напівжорсткого типу з балочкою жорсткого типу, що центрує, по кресленню 2.12.70.03;

6.3.13 Буфери повинні забезпечувати повний хід не менше ніж 198 мм і сумарне зусилля розпору буферів та пружних площадок при зчеплених автозчіпках 20+2 кН (2+0,2 тс).

6.3.14 Гідравлічні гасителі коливань повинні бути двосторонньої дії з ходом поршня не менше 190 мм. Допускається використання інших пристроїв, коефіцієнти демпфірування яких повинні задовольняти вимогам нормативних документів.

6.3.15 Скло вагонних вікон повинне відповідати вимогам конструкторської документації і «ГОСТ 5727-88»; товщина скла – не менше ніж 5+0,5 мм.

6.3.16 Очищення повітря, що подається вентиляційною системою, повинне бути забезпечене згідно вимог конструкцій вагонів та їх модернізації, погоджених Головним пасажирським управлінням в установленому порядку. Роботи по очищенню фільтрів проводяться згідно вимог нормативної документації.

6.3.17 Для виключення задування холодного повітря, снігу та пилу необхідно забезпечити підвищену герметичність пасажирського салону і тамбурів вагонів прискорених пасажирських поїздів.

6.3.18 Технічне обслуговування складів прискорених пасажирських поїздів проводиться спеціальними бригадами на станціях формування та обороту, згідно з технологічним процесом, який затверджує начальник залізниці. Технічне обслуговування повинно виконуватись на спеціально виділених коліях, що обладнані оглядовими канавами для забезпечення вільного доступу до ходових частин та підвагонного обладнання.

Після проведення технічного обслуговування та екіпірування, призначені наказом по підприємству відповідальні особи, повинні розписуватись у спеціальному журналі про готовність вагонів в рейс.

Кожен пункт обороту розробляє свій технологічний процес у залежності від виду і складу поїзда та місцевих умов.

6.3.19 У пунктах формування прискорених поїздів повинно провадитись технічне обслуговування вагонного електрообладнання, при постановці вагонів з генератором - приводів генератора, систем кондиціювання повітря та іншого обладнання в обсязі ТО-1 згідно вимог “Керівництва з технічного обслуговування пасажирських вагонів”. Крім того, в пунктах формування та обороту при проведенні всіх видів технічного обслуговування перевіряти стан:

  • колісних пар і буксових вузлів;

  • рам візків, поздовжніх повідків та ковзунів;

  • вузлів і деталей центрального та буксового підвішування;

  • гідравлічних гасителів коливань (при виявлені течі і інших несправностей гідравлічні гасителі коливань повинні бути замінені на справні);

  • буферних пристроїв, перехідних площадок, рам суфле, автозчепного і гальмового обладнання;

  • системи контролю нагрівання букс;

  • запобіжних пристроїв підвагонного обладнання;

  • кріплення скла, віконних рам, дверей, флюгарок і іншого навісного обладнання;

  • стан зовнішніх частин вагону.

6.3.20 Різниця по висоті між осями автозчеплень сусідніх вагонів повинна бути не більше ніж 50 мм.

6.3.21 Технічне обслуговування гальмового обладнання вагонів повинно проводитись відповідно до “ Інструкції з ремонту гальмівного обладнання вагонів ” ЦВ-ЦЛ-0013, “Інструкції по експлуатації гальм рухомого складу на залізницях України” ЦТ-ЦВ-ЦЛ-0015, „Правил ремонту та експлуатації дискових гальм пасажирських вагонів побудови ВАТ „КВБЗ” ЦЛ-0084 з наступними доповненнями:

- технічне обслуговування гальмівного обладнання пасажирських вагонів виконувати по пунктах формування і обороту від стаціонарних пристроїв чи локомотива не менше ніж трьома оглядачами, забезпечених засобами радіозв’язку;

  • при технічному обслуговуванні і ремонті гальм дозволяється використовувати тільки гальмівні колодки та накладки, що дозволені для експлуатації. При заміні колодок звертати особливу увагу на стан гальмових башмаків, фіксаторів при заміні накладок – кліщових механізмів;

  • на візках типу «КВЗ-ЦНИИ» і «КВЗ-ЦНИИ-М» з колодковим гальмом для швидкостей руху 140 - 160 км/год повинні бути встановлені деталі збільшеного ресурсу експлуатації згідно інструкції ЦЛ-0080;

  • на візках використовувати дискові гальма (з електропневматичними гальмами і композиційними гальмівними колодками або накладками) найменше гальмівне натиснення повинно бути 80 тс на 100 т ваги поїзда;

- не допускається в зимовий період відправлення поїзда при наявності обмерзання рухомих з’єднань важільної передачі та наявності льоду на колодках.

6.3.22 Вагони прискорених поїздів повинні проходити єдину технічну ревізію з обов’язковим підніманням, викочуванням візків, прокаткою їх, очищенням та ретельним оглядом.

Особливу увагу необхідно звертати: на стан запобіжних елементів, ковзунів, буферів, зазорів в шарнірних з’єднаннях важільної передачі, перехідних площадок; на відповідність положення валиків в отворах важільної передачі візка діаметрам колісних пар згідно з таблицями № 6, №7, №8 «Інструкції з ремонту гальмівного обладнання вагонів» ЦВ-ЦЛ-0013.

При цьому проводиться ревізія автогальм, проміжна ревізія роликових букс з циліндричними підшипниками, електрообладнання, приводу генератора, установок для кондиціювання повітря, перевірка на стенді гідравлічних гасителів коливань і огляд автозчепу з перевіркою товщини замикаючої робочої частини замка, довжини малого зуба і відстані проміж ударною стінкою зіву і тяговою поверхнею великого зуба, дію механізму зчеплення (перевіряється відповідними шаблонами), згідно до вимог “Інструкції з ремонту і обслуговування автозчіпного приводу” ЦВ-ЦЛ-ЦТ-0014.

Висота поздовжньої вісі автозчеплення над рівнем верху головки рейки повинна бути не більше 1080 мм і не менше 1020 мм.

Приймання вагонів після проведення ТО-3 проводять інженер з приймання вагонів і начальник вагонного депо або особа, що виконує обов’язки начальника депо.

Приймання вагонів прискорених пасажирських поїздів з ремонту на вагоноремонтних заводах проводиться комісією, згідно затвердженого Укрзалізницею положення.

6.3.23 Щомісячно в пунктах формування повинні провадитися: зовнішній огляд автозчеплення з розчепленням вагонів і перевірка її шаблонами 940Р, 893Р; а також огляд перехідних площадок, буферних пристроїв і гумових суфле.

6.3.24 При направленні вагонів прискорених пасажирських поїздів для планового ремонту на заводи пункт приписки вагонів у супроводжуючому листі форми ВУ-26 повинен зробити відповідний запис: “Вагон призначений для прямування із швидкістю 160 км/год”.

6.3.25 Технічне обслуговування вагонів прискорених поїздів на станціях, де графіком передбачена зупинка, проводиться відповідно до затверджених технологічних процесів. Крім того на станціях, де розташовані контрольні пости і пости безпеки, поїзд повинний бути оглянутий на ходу (у нічний час з використанням прожекторів).

6.3.26 Під час руху поїзда вікна вагонів повинні бути закриті наглухо.

6.3.27 Не допускається включення до складу поїзда вагонів з несправними системами примусової вентиляції, кондиціонування повітря, збору господарсько-побутових стоків, збирання відходів, приладами СКНБ, пожежної сигналізації і пожежогасіння.

В складі хладогентів, які використовуються в системі кондиціювання повітря холодильного обладнання повинні мати хладогенти, викиди яких не руйнують озоновий шар згідно з вимогами Монреальського протоколу.

6.3.28 При спрацьовуванні приладів СКНБ чи при виявленні іншої несправності вагона, що загрожує безпеці руху і пасажирів, працівник поїзної бригади або бригади вагона - ресторану негайно особисто або по радіостанції повідомляє про це начальника поїзда, який по радіозв’язку передає машиністу локомотива, а в разі неможливості повідомити начальника поїзда повідомляє машиніста особисто про необхідність негайної зупинки поїзда. Якщо передати таке повідомлення машиністу локомотива не видається можливим (несправний внутрішній радіозв’язок), поїзд може бути зупинений стоп-краном одним із указаних робітників.

У випадку виникнення пожежі поїзна бригада (машиніст, помічник машиніста, начальник поїзда, стюарт поїзда та інші працівники залізничного транспорту) повинна діяти згідно з Інструкцією про порядок дій працівників залізничного транспорту при виявленні і гасінні пожеж в рухомому складі залізничного транспорту (ЦУО-0022), Інструкцією по забезпеченню пожежної безпеки на локомотивах і моторвагонному рухомому складі (ЦТ-0067), Інструкцією з пожежної безпеки у вагонах поїздів (ЦЛ-0056).

6.3.29 Система технічного обслуговування і ремонту пасажирських вагонів для прискорених пасажирських поїздів для швидкістю руху 140 - 160 км/год повинна бути приведена у відповідність з технічною документацією заводу-виробника.