Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
004 Ц от 16.01.12 р..doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
523.26 Кб
Скачать
  1. Вимоги до руху вантажних поїздів на ділянках прискореного руху

7.1 Швидкості руху вантажних поїздів слід забезпечувати на рівні 80-90 км/год (при швидкості прямування пасажирських поїздів 140 -160 км/год) для виконання вимог по устрою колії у кривих при високих швидкостях руху пасажирських поїздів; при цьому маса поїзда повинна визначатися тяговими розрахунками з урахуванням дії постійних і тривалих попереджень і забезпечення цього рівня швидкості, а розрахунковий коефіцієнт зчеплення необхідно приймати в межах, які виключають вживання піску і виникнення буксування.

7.2 Підходи з інших напрямків, по яких вантажний рухомий склад надходить на дільницю з прискореним рухом, повинні облаштовуватись контрольними пристроями для перевірки завантаження вагонів, технічного стану рухомого складу та динамічного впливу вагонів на колію, згідно з вимогами ПТЕ і «Технических условий погрузки и крепления грузов».

7.3 Вантажні поїзди, які прямують по ділянках обертання прискорених пасажирських поїздів, повинні піддаватися технічному обслуговуванню і комерційному огляду вагонів, у першу чергу, в частині забезпечення надійності закріплення дверей, бортів, кришок люків, перехідних містків двоярусних платформ, стану буксового вузла, гальмового обладнання і запобіжних пристроїв, правильності завантаження і закріплення вантажу на відкритому рухомому складі, особливо екскаваторів, кранів і інших машин з поворотним і навісним обладнанням, вантажів, що перевозяться у вертикальному положенні.

7.4 За умовами зменшення впливу на колію для водіння вантажних поїздів на ділянках обертання прискорених пасажирських поїздів рекомендуються електровози ВЛ10, ВЛ11 усіх індексів (постійний струм), ВЛ80 та ВЛ82 усіх індексів (змінний струм) та інші локомотиви з аналогічними характеристиками, які обладнані такими самими пристроями безпеки і радіозв’язку, що і прискорені пасажирські локомотиви.

8 Порядок пропуску прискорених пасажирських поїздів по станціях та перегонах

8.1 При пропусканні прискорених пасажирських поїздів через станцію маневрова робота на коліях, що мають вихід на маршрут приймання і відправлення прискореного поїзда, припиняється до його відправлення з сусідньої станції, але не менше ніж за 10 хвилин до проходження поїзда. До цього часу керівник маневрів повинен впевнитися, що вагони, які залишились на коліях, де проводилась маневрова робота, закріплені від виходу у відповідності з нормами, які встановлені ТРА станції і доповісти черговому по станції.

Станції, де проводиться маневрова робота, повинні бути обладнані пристроями, що попереджують вихід вагонів на маршрут прямування прискореного поїзда.

8.2 Усі операції, що пов’язані з готуванням маршрутів для пропускання прискорених пасажирських поїздів, повинні бути закінчені за 10 хвилин до проходження поїзда.

Переведення стрілок, що входять в маршрут наскрізного пропуску прискореного пасажирського поїзда, для готування нових маршрутів можна виконувати тільки після повного проходження прискореним поїздом станції.

8.3 Чергові по станції прослідування прискореного пасажирського поїзду контролюють за показаннями контрольних лампочок на апараті управління пристроями електричної сигналізації. Сигналісти, чергові стрілочних постів та інші працівники станції, на яких покладено обов’язки зустрічі та проводжання поїздів, не пізніше, ніж за 3 хвилини до проходження прискореного пасажирського поїзда повинні знаходитись у встановлених для зустрічі місцях. На місці зустрічі (проводжання) поїздів працівникам забороняється наближатися до крайньої рейки колії, по якій прямує поїзд, на відстань менше ніж 5 м.

8.4 Вивантажені або підготовлені до навантаження багаж і пошта, поштово-багажні візки, а також інші вантажі і предмети, що знаходяться на пасажирських платформах, що розташовані біля колії, по якій пропускається прискорений пасажирський поїзд, до його проходження повинні бути розміщені на відстані не менше 2 м від краю платформи цієї колії, а візки, окрім того, закріплені, та під наглядом причетних працівників.

8.5 Всі знімні рухомі одиниці (ремонтні вишки, колійні вагончики, знімні дефектоскопні візки) не менш ніж за 10 хвилин до проходження прискореного пасажирського поїзду повинні бути зняті з колій, що входять до маршруту прямування цього поїзда, а також з тих колій, що мають вихід на цей маршрут.

Забороняється вихід на перегін знімних рухомих одиниць, а також спеціального самохідного рухомого складу, якщо до проходження прискореного пасажирського поїзда залишається менше 30 хвилин.

8.6 На пасажирських платформах станцій та зупиночних пунктах, у білетних кас, переходах через колії, на переїздах повинні бути вивішені оголошення про час проходження прискореного пасажирського поїзда і попередження людей про дотримання особливої обережності під час його проходження. При проходженні поїзда чергові працівники, а також пасажири, що чекають поїздів на платформі, повинні відійти від краю платформи на безпечну відстань (не менше 2 м).

Пасажирські платформи станцій та зупиночних пунктів на лініях з прискореним рухом повинні відповідати вимогам розділу 15 ДБН В.2.3-19.

8.7 Чергові по станціях, вокзалах, платформах заздалегідь інформують пасажирів, провідників вагонів у поїздах, що стоять на коліях станції, працівників станцій про наближення прискореного пасажирського поїзду і заборону знаходження людей в небезпечній зоні. Інформація про наближення прискореного пасажирського поїзда передається причетним через засоби гучномовного оповіщення за 5 хвилин до його проходження. При відсутності або несправності на станції пристроїв зв’язку для інформації пасажирів повідомлення про проходження прискорених пасажирських поїздів повинно передаватись за допомогою мегафонів.

Пристрої гучномовного оповіщення повинні бути забезпечені надійним електропостачанням як споживачі 2 категорії.

8.8 Провідники вагонів у поїздах, що стоять на станції, перед проходженням по суміжній колії прискореного пасажирського поїзда повинні закрити з цієї сторони двері вагонів і попередити пасажирів про проходження такого поїзда.

8.9 На двоколійних і по суміжній колії на багатоколійних перегонах не дозволяється схрещення прискорених пасажирських поїздів з вантажними поїздами, у складі яких є: вагони з вантажами усіх ступенів бокової негабаритності та відкритий рухомий склад із сипучими вантажами.

8.10 При наскрізному пропусканні по станції прискорені пасажирські поїзди повинні слідувати по головних коліях.

У виняткових випадках за дозволом начальника дирекції залізничних перевезень за наявністю в дирекції диспетчерського апарату (начальника служби перевезень, де зосереджений диспетчерський аппарат) або його заступника дозволяється проходження такого поїзду по боковій приймально-відправній колії станції, а також по неправильній колії на перегоні.

При проходженні поїздом переїзду в неправильному напрямку на

двоколійних перегонах, обладнаних автоблокуванням, де переїзна автоматика в неправильному напрямку не задіяна, швидкість поїзда при наближенні до переїзду не повинна перевищувати 40 км/год. Про відправлення прискореного пасажирського поїзда в неправильному напрямку або з відхиленням від розкладу руху поїздів більше 10 хв, чергові по переїздах повинні бути проінформовані по телефону або радіозв'язку.

При дотриманні вимог пункту 13.18 ІРП дозволяється проходження поїздом переїзду в неправильному напрямку на двоколійних перегонах, обладнаних автоблокуванням, де переїзна автоматика не задіяна в неправильному напрямку зі швидкістю до 120 км/год.

8.11 При вимушеній необхідності пропуску прискореного пасажирського поїзда по боковій приймально-відправній колії, поїзний диспетчер завчасно, коли ще поїзд не прослідував попередню станцію, повинен через радіозв’язок повідомити машиніста поїзного локомотива міжрегіонального поїзду подвійного живлення про передбачуваний пропуску його по боковій колії і впевнившись, що його повідомлення сприйнято машиністом, дозволити подальше проходження поїзда.

8.12 При необхідності зупинки прискореного пасажирського поїзда на станції, де вона не передбачена розкладом, поїзний диспетчер або черговий по станції, де передбачається зупинка, заздалегідь попереджує про це машиніста через поїзний радіозв’язок.

8.13 При відхилені прискореного поїзда від графіка дозволяється його пропуск тільки з міжпоїзними інтервалами, які не менше тих, що закладені у графіку руху для даного поїзда.

8.14 У випадках відмови локомотивних пристроїв АЛС , приладів безпеки машиніст повідомляє про це через радіозв’язок черговому по станції, поїзному диспетчеру і до відновлення роботи пристроїв АЛС прямування поїзда здійснюється згідно з наказом поїзного диспетчера, керуючись показаннями колійних світлофорів зі швидкістю встановленою наказом начальника залізниці для прямування з несправною АЛС та в умовах незадовільної видимості (туман, тощо) зі швидкістю, що забезпечує безпеку руху з урахуванням вимог передбачених Інструкцією руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України , Інструкцією про користування АЛСН і пристроями контролю пильності на залізницях України та Інструкцією про порядок користування автоматичною локомотивною сигналізацією магістральних локомотивів типу АЛС-МУ 105.87000.905 07.

8.15 При несправності радіозв’язку машиніст зобов’язаний зупинити поїзд на найближчій станції та взяти наказ у поїзного диспетчера через чергового по станції на подальше прямування зі швидкістю не більше 120 км/год. При відмові одного з приладів безпеки машиніст зобов’язаний взяти наказ через радіозв’язок у поїзного диспетчера на подальше прямування зі швидкістю не більше 120 км/год, а при відмові двох і більше приладів безпеки обмежити швидкість до 100 км/год..

8.16 Прискорені пасажирські поїзди, у випадку необхідності можуть супроводжуватися працівниками локомотивних і вагонних депо, дистанцій колії, електропостачання, сигналізації і зв’язку за графіками, затвердженими начальниками відповідних служб.

Проїзд у передній кабіні локомотива прискорених пасажирських поїздів осіб, що мають право проїзду на локомотиві, дозволяється відповідно наказам від 13.04.1998 року № 92-Ц та від 09.06.2008 року № 280-Ц.

8.17 При зустрічному русі прискорених пасажирських поїздів або прискореного пасажирського поїзда з другими пасажирськими або вантажними поїздами бокові вікна кабіни машиніста обох поїздів з зустрічної сторони повинні бути закритими.

8.18 На ділянках прискореного руху обов’язкове встановлення автоматичних систем дистанційного контролю нагрівання буксового вузла, згідно з прийнятими інтервалами.