Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6_Normuvannya_shvidkosti_pasazhirskikh_pereveze...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
64.13 Кб
Скачать

6.5. Порівняльна оцінка показників різних видів транспорту, щодо швидкості пасажирських перевезень

В дальньому сполученні основний обсяг перевезень виконує залізничний транспорт та повітряний транспорт, а тому інтерес викликає співставлення показників швидкості цих двох видів транспорту.

Тривалість поїздки на повітряному транспорті менша, ніж на залізниці, не тільки за рахунок більш високої літака, але і за рахунок спрямлення траси.

Аналіз внутрішніх залізничних та авіаційних маршрутів дальнього сполучення показав, що середнє спрямлення маршрутів становить 20-25%.

Більшість аеропортів мають менш сприятливий, ніж залізничні вокзали, зв'язок з міськими районами.

В багатьох випадках витрати часу на поїздки до аеропортів в два-чотири рази вищі ніж до залізничних станцій. В перспективі ця різниця повинна бути зменшена за рахунок підвищення швидкості та регулярності руху на під'їзних до аеропорту трасах гелікоптерів, потягів, автобусів.

Щодо часу на посадку та висадку пасажирів між залізничним і повітряним транспортом немає різниці. Але в деяких аеропортах перони розташовані на великій відстані від будівлі аеровокзалів, а тому були збільшені витрати часу на посадку.

Цей час скорочується за рахунок побудови сучасних аеропортів та використання автобусів, електробусів, пасажирських автопотягів, що доставляють пасажирів від аеровокзалів до літаків і навпаки.

На час посадки і висадки пасажирів між залізничним і повітряним транспортом немає різниці. Однак на деяких аеропортах перони розташовані на великій відстані від будівлі аеровокзалів. На таких аеропортах час на посадку і висадку виявляється великим. Воно скорочується за рахунок використання автобусів, електробусів, пасажирських автопоїздів, доставляючи пасажирів від аеровокзалів до літаків і назад.

Питомі витрати часу поза польотом в загальному часі на переїзд на повітряному транспорті набагато більше, ніж на залізничному.

На окремих повітряних лініях відносно невеликої протяжності, обслуговуваних швидкісними літаками (Москва-Ленінград, Москва-Київ, Москва-Харків і т.д.), питома маса величини Тот + Тпр досягає 300-700% часу перебування в літаку, що викликає наполегливу необхідність покращити транспортні зв'язки аеропортів з містами і прискорити операції по реєстрації квитків, посадці і висадці пасажирів, прийманні і видачі багажу.

Розрахунок скорочення часу на переїзд повітряним транспортом в порівнянні з залізничним показав, що:

в залежності від конкретних умов скорочення часу на переїзд повітряним транспортом в порівнянні із залізничним може бути від 2 до 15 раз;

із збільшенням дальності поїздки підвищується ефективність повітряного транспорту в скороченні часу на переїзд пасажирів; якщо при без приземленому польоті на 500км пасажир може скоротити час на переїзд в 2,5-4 рази, то при польоті на 5000км – в 5-14 раз;

чим нижча категорія пасажирського поїзда і вищі швидкісні показники літаків, тим більший виграш в скороченні часу на переїзд при користуванні повітряним транспортом;

час перебування пасажирів на пересадці показує на загальний час на переїзд найбільший вплив на коротких відстанях поїздки і при високих швидкостях руху, тому вплив кількості і тривалості пересадок найбільш відчутно у високошвидкісних літаків, курсуючих на відносно невеликі відстані, і мало непомітно у пасажирських поїздів, наступних на 4-6 тис. км і більше;

в окремих випадках виграшу в часі на переїзд на повітряному транспорті в порівнянні із залізничним може й не бути (політ на порівняльно невеликі відстані з пересадкою в той час, коли по залізничній дорозі курсує прямий поїзд), а інколи деякий виграш в часі буває зв'язаний з програшем у зручностях поїздки.

В місцевому сполученні основний об'єм перевезень виконується залізничним, повітряним і автомобільним транспортом, тому цілеобразно співставити їх швидкісні показники.

По технічній (польотній) швидкості найкращі показники мають турбореактивні літаки, які можуть на маршрутах протяжністю 500-700км здійснювати переліт без посадки менш ніж за 1 ч. Високі технічні швидкості розвивають автобуси на дорогах з удосконаленим покриттям. Технічні швидкості поїздів місцевого повідомлення приблизно відповідають технічним швидкостям автобусів на дорогах з чорним покриттям. Приблизно таким же зберігається співвідношення в маршрутних (комерційних) швидкостях, причому ефективність повітряного транспорту по цьому показнику ще більше збільшується, так як більшість рейсів на місцевих повітряних лініях здійснюється без посадки.

Швидкість переїзду пасажирів різними видами транспорту характеризується цифрами, наведеними в табл. 21. При підрахунку швидкості переїзду враховано спрямування траси повітряним і автомобільним транспортом в порівнянні із залізничним. Із таблиці видно, що швидкість переїзду пасажирів на автобусах вища, ніж в залізничних поїздах, на відстанях до 500-700км, а потім вона приблизно однакова. В порівнянні з залізничним транспортом середня швидкість переїзду на повітряному транспорті вища від півтора (при дальності поїздки 200км) до чотирьох раз (при дальності поїздки 700км). У співвідношенні з автобусами виграш на повітряному транспорті в часі менше і до 150-200км повітряний транспорт переваг немає.

Таблиця 6.1.