Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6_Normuvannya_shvidkosti_pasazhirskikh_pereveze...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
64.13 Кб
Скачать

6.3. Швидкість перевезень у міжміському сполучені

Швидкість руху та проїзду пасажирів у міжміському сполучені на всіх видах транспорту нижча, ніж у дальньому(міжнародному).

Максимальна швидкість транспортних засобів, що використовуються в міжміському сполучені автобусів, вагонів та локомотивів знаходиться на тому ж рівні, що і рухомого складу в дальньому сполучені.

На річковому(і менше на морському) все більш широко будуть використовуватись судна на підводних крилах зі швидкістю 70-80 км/год, на повітряній подушці зі швидкістю 40-60 км/год, тощо. Найбільш розповсюджені на міжміських повітряних лініях літаки типу Як, Ан, Л тощо, що мають максимальні швидкості польоту відповідно 200-350 км/год.

Технічна швидкість міжміських потягів становить 42-44 км/год. Дещо менша технічна швидкість, чим у дальніх потягів, пояснюється такими причинами: частими зупинками та пов’язаними з цим втратами часу на розгін та уповільнення, оборот потягів на ділянках, де швидкість обмежена тощо. Технічна швидкість на автобусних маршрутах знаходиться в межах 32-42 км/год, на лініях де функціонують річкові та морські судна на підводних крилах 60-70 км/год, польотна швидкість літаків Як становить 550 – 560 км/год, Ан – 260-320 км/год. На польотну швидкість суттєво впливає довжина лінії оскільки на коротких маршрутах літак не може розвинути високу швидкість.

На залізниці переважна частина потягів віднесена до категорії пасажирських і має відносно невисоку маршрутну швидкість руху – 32-35 км/год. Значний розрив між технічною та маршрутною швидкостями пояснюється більшою кількістю стоянок міжміських потягів. В порівнянні пасажирським потягом дальнього сполучення міжміський потяг має в три рази частіші зупинки і простоює на 1 год. в русі в 1,5 рази більше часу.

На автомобільному транспорті швидкість сполучення знаходиться в межах 28-30 км/год. Найбільш низькі швидкості є на маршрутах до 200 км, на яких виконується основний обсяг міжміських перевезень. Комерційна швидкість на міжміських повітряних лініях мало відрізняється від польотної(на 7-9 %).

Швидкість проїзду. Якщо виходити із тих норм Твідп та Тпр, що були прийняті для дальнього сполучення, то при середній дальності поїздки пасажира в міжміському сполучені на всіх видах транспорту(55-60 км/год) швидкість проїзду(без урахування часу на пересадки) може бути оцінена наступним цифрами: залізничний – 15-16 км/год, автомобільний - 17-19 км/год, повітряний - 40-50 км/год, морський – 10-12 км/год, річковий – 5-7 км/год. Чим вища дальність поїздки пасажира та маршрутна швидкість руху, тим вища швидкість проїзду. Так, при дальності поїздки пасажира 200 км, Vм=20 км/год, Твідп=2год., та Тпр=2 год. швидкість проїзду(пересування) становитиме 18 км/год, а за дальності поїздки 300км, Vм=50 км/год і тих же величин Твідп і Тпр вона перевищить 35 км/год.

Щодо підвищення швидкісних показників перевезення у міжміському сполучені важливу роль починають відігравати (Либідська, Південна Залізниця) використання моторвагонного рухомого складу. Він розвиває більшу силу тяги при зрушені з місця, а значна власна вага забезпечує стійке зчеплення коліс з рейками. Тому електро- і дизель- поїзди та авто мотори швидко набирають швидкість і в залежності від профілю полотна на відстані між зупинками їх технічна швидкість становить від 30 до 100 км/год.

На річковому та морському транспорті значне підвищення швидкості надає використання суден на підводних крилах та на повітряній подушці. Заміна літаків старих типів Ан, Як, Ил на сучасні дозволить підняти комерційну швидкість до 170- 300 км/год до 400-500 км/год. Суттєві резерви зростання швидкості є на автомобільному транспорті як за рахунок побудови та реконструкції до дорожньої мережі, та вводу в експлуатацію нових більш швидкісних автобусів.