Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка IN4 з Геодезії.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
505.34 Кб
Скачать

1. Загальні положення

Призначенням обмінного формату є уніфікація набору даних та способів представлення земельно-кадастрової інформації, з подальшим її накопиченням і занесенням до єдиного земельно-кадастрового банку даних на територію України.

Представлений обмінний формат є обов’язковим до застосування всіма установами та підприємствами, які проводять землевпорядні та кадастрові роботи, включаючи роботи по видачі державних актів, інвентаризації земель та інші які відносяться до державного земельного кадастру України.

Створення обмінного файлу земельно-кадастрових даних, який повинен передаватись до Центру державного земельного кадастру, регіональним, міським та районним центрам ДЗК, та їх структурним підрозділам, проводиться згідно вказівки Державного комітету по земельних ресурсах № 26 від 30 жовтня 2001 року.

1.1. Мета та завдання вивчення теми

Вивчення теми «Структура, зміст та формат файлу обміну даними результатів землевпорядних робіт» передбачає ознайомлення студентів-землевпорядників із сучасними способами подання земельно-кадастрової інформації до Центру ДЗК при Держкомземі України та його територіальним підрозділам, що здійснюють приймання, перевірку обмінних файлів та їх накопичення.

Студенти мають ознайомитися із методикою побудови обмінного файлу.

Метою вивчення теми «Структура, зміст та формат файлу обміну даними результатів землевпорядних робіт» є ознайомлення студентів, майбутніх фахівців в сфері управління земельними ресурсами, землеустрою та кадастру, з алгоритмом створення обмінного файлу в який вносяться земельно-кадастрові дані земельну ділянку у межах одного кадастрового кварталу (зони).

Основні завдання вивчення теми:

  • надати інформацію про сутність обмінного файлу;

  • навчити практичним навичкам застосування програмного забезпечення IN4 для складання обмінного файлу.

Дана розробка призначена для використання студентами-землевпорядниками денної та заочної форми навчання.

1.2. Організація занять

Вивчення теми даної розробки передбачає ознайомлення студентів із методикою створення обмінного файлу, який містить земельно-кадастрові дані про земельну ділянку та результати виконаних землевпорядних робіт щодо даної земельної ділянки.

Для перевірки набутих знань використовуються контрольні запитання.

2. Загальні принципи організації кадастрової інформації в обмінному файлі

Передбачені такі варіанти унесення кадастрової інформації земельних ділянок до обмінних файлів:

  • В межах всіх або декількох кварталів однієї кадастрової зони. Обов’язковою є кадастрова інформація, що надається до блоків “Квартал”, “Ділянка”, “Угіддя”, “Суміжник” обмінного файлу. До блоку “Бордюр” надається метрична інформація кадастрової зони. Такий варіант надання кадастрової інформації можливо використовувати тільки за попереднього узгодження з Центром ДЗК в рамках міжнародних проектів, наприклад USAID, коли один виконавець робіт буде надавати дані по 5000 – 10000 земельним ділянкам одного адміністративного району. На даний момент такий варіант не застосовується.

  • В межах кадастрового кварталу (Мал. 1). Обов’язковою є кадастрова інформація, що надається до блоків “Квартал”, “Ділянка”, “Угіддя”, “Суміжник” Обмінного файлу. Кадастрова інформація блоку “Бордюр” надається тільки в межах населених пунктів де виконується геодезичне визначення межі кварталу в рамках відмостки бордюру.

Мал. 1 Зразок візуалізації блоків кадастрової інформації «Квартал», «Ділянка», «Бордюр», «Суміжник» в межах кадастрового кварталу

  • Частинами (блоками) з двох та більше суміжних земельних ділянок, що не складають завершеного контуру кадастрового кварталу, встановленого згідно індексного кадастрового плану (Мал. 2). Обов’язковою є кадастрова інформація, що надається до блоків “Квартал”, “Ділянка”, “Угіддя”, “Суміжник” Обмінного файлу. До блоку “Квартал” надається метрична інформація тільки по загальному периметру суміжних земельних ділянок, що утворили блок. Вимагати від виконавців землевпорядних робіт координувати всю межу дійсного кадастрового кварталу не треба.

Мал. 2 Зразок візуалізації кадастрової інформації блоків кадастрової інформації «Квартал», «Ділянка», «Суміжник»в межах блоку кадастрового кварталу

  • Окрема земельна ділянка, при цьому ця ділянка є першою ділянкою кадастрового кварталу для якої створено Обмінний файл або земельна ділянка не межує з іншими земельними ділянками кадастрового кварталу, що утворюють блоки (Мал. 3). Обов’язковою є кадастрова інформація, що надається до блоків “Квартал”, “Ділянка”, “Угіддя”, “Суміжник” Обмінного файлу. У блоці “Квартал” дублюється метрична інформація однієї земельної ділянки.

М ал. 3 Зразок візуалізації кадастрової інформації блоків кадастрової інформації «Квартал», «Ділянка», «Суміжник» окремої ділянки кадастрового кварталу

Тобто, до моменту отримання кадастрової інформації по всіх земельних ділянках кадастрового кварталу та об’єднання їх у загальний файл обмінного формату кадастрового кварталу, обмінні файли повинні створюватися для блоків та окремих земельних ділянок, що не межують з блоками.

Якщо при унесенні до обмінного файлу нова окрема земельна ділянка, яка межує з раніше унесеною земельною ділянкою, то необхідно створити новий блок. При цьому надавати кадастрову інформацію двічі, як для окремих ділянок та і для блоку не треба, пріоритет завжди повинна мати кадастрова інформація блоків. До блоку “Службової інформація” необхідно унести таке повідомлення: ##<організація-виконавець>#<дата надання файлу># Д <номер ділянки>. Наприклад, ## ДП Білоцерківський центр ДЗК#1.10.2002# Д 0015.

Якщо при унесенні до Обмінного файлу нова окрема земельна ділянка межує з раніше створеним блоком, то така земельна ділянка повинна бути унесена до раніше створеного блоку, про що надається відповідне повідомлення до блоку “Службова інформація”. Якщо виконується поєднання блоків, наприклад a та z, тоді створюється результуючий блок аz. Якщо блок доповнюється ділянками без об’єднання з суміжними блоками, то до літери блоку додається цифра від 1 до 9999. В Обмінний файл, що входить до реплікаційного повідомлення, необхідно надати увесь оновлений (доповнений) блок.