Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод практика ЕТ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
99.95 Кб
Скачать

Тема 16. Модель сукупного попиту та сукупної пропозиції.

Мета – вияснити, як в результаті взаємодії локальних ринків утворюється сукупний ринок національної економіки, які його особливості в цілому і окремих елементів – сукупного попиту, сукупної пропозиції, загального рівня цін.

План семінарського заняття:

1. Сукупний попит і фактори, що його визначають.

2. Сукупна пропозиція в короткостроковому і довгостроковому періодах.

3. Макроекономічна рівновага в моделі сукупного попиту та сукупної пропозиції.

Терміни і поняття:

Сукупний попит (АD). Крива сукупного попиту. Ефект відсоткової ставки. Ефект багатства. Ефект чистого експорту. Споживчий попит. Інвестиційний попит. Попит держави. Попит закордону. Нецінові фактори зміни сукупного попиту. Сукупна пропозиція (AS). Короткострокова крива сукупної пропозиції. Довгострокова крива сукупної пропозиції. Цінові фактори зміни сукупної пропозиції. Нецінові фактори зміни сукупної пропозиції. Узагальнена крива сукупної пропозиції. Макроекономічна рівновага. Короткострокова рівновага. Довгострокова рівновага. Три варіанти макроекономічної рівноваги. Механізм відновлення рівноваги сукупного попиту і сукупної пропозиції.

Задачі:

Задача 1. Якщо стан економіки відповідає кейнсіанському відрізку кривої сукупної пропозиції, то до чого призведе зростання сукупного попиту. Покажіть графічно.

Задача 2 . Обсяг виробництва становить 8000 одиниць, криву сукупного попиту описує рівняння У = 8200 – 2Р. Через певний проміжок часу обсяг виробництва збільшився на 50%, а рівняння сукупного попиту набуло вигляду: У = 12350 – 2Р. На скільки відсотків за цей період змінився рівноважний рівень цін?

Тема 17.Споживання, заощадження та інвестиції

Мета – розкрити значення споживання, заощадження та інвестицій у забезпеченні економічного зростання.

План семінарського заняття:

1) Споживання: сутність, чинники, теорії. Графік функції споживання.

2) Заощадження: сутність, чинники, види. Графік функції заощадження.

3) Інвестиції: сутність, класифікація, функції. Фактори інвестування. Інвестиційний клімат.

4) Сутність і роль інвестиційного мультиплікатора.

Терміни і поняття:

Споживання. Середня схильність до споживання. Автономне споживання. Кейнсіанська та неокласичні теорії споживання. Заощадження. Середня і гранична схильність до заощадження. Ліквідність активу. Активи вищої та нижчої цінності. Рівень заощаджень. Інвестиції. Номінальна і реальна процентна ставка. Чиста прибутковість інвестицій. Автономні інвестиції. Мультиплікатор. Індуційовані інвестиції. Акселератор.

Задачі:

Задача 1.Припустимо, що в країні А нараховується 100 сімей. Одна половина сімей має граничну схильність до споживання, яка дорівнює ½, друга – ¾.

Визначити:

1) на скільки зростуть сукупні витрати на споживання, якщо дохід у розпорядженні збільшитись на 10000 грн. і увесь його приріст приходиться на першу половину сімей;

2) якщо весь приріст доходу приходиться на другу половину сімей, то на скільки зростуть сукупні витрати на споживання?

Задача 2 Припустимо, що 1 дол. доходу однієї людини, чия гранична схильність до споживання дорівнює 0,9 передається іншій людині, у якого вона дорівнює 0,8. Як зміниться сума споживацьких витрат (споживання) і заощаджень?