Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод практика ЕТ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
99.95 Кб
Скачать

Тема 3. Виробництво, його сутність та роль у житті суспільства.

Мета – вияснити сутність проблеми економічного вибору в умовах обмеженості ресурсів і безмежності економічних потреб.

План семінарського заняття:

1. Виробництво: сутність, структура, елементи.

2. Ресурси і фактори виробництва, їх характеристика і взаємозв’язок. Крива виробничих можливостей.

3. Ефективність виробництва: сутність, види, показники.

4. Форми організації суспільного виробництва: натуральне і товарне.

Терміни і поняття:

Виробництво. Матеріальне виробництво. Нематеріальне виробництво. Праця. Предмети праці. Засоби праці. Засоби виробництва. Фактори виробництва. Ресурси. Земля. Капітал. Підприємницькі здібності. Інформація. Наука. Людський капітал. Виробнича функція. Крива виробничих можливостей. Виробничий потенціал. Ефективність. Продуктивність праці. Фондовіддача. Трудомісткість. Фондомісткість. Матеріаломісткість Матеріаловіддача. Рівень життя. Якість життя. Натуральне господарство. Товарне виробництво. Просте товарне виробництв. Розвинуте товарне виробництво. Суспільний поділ праці. Спеціалізація.

Задачі:

Задача 1. Два цехи кондитерської фабрики виробляють шоколад і цукерки. Перший цех виробляє за умов ефективної роботи 100 т. шоколаду або 250 т. цукерок щорічно, другий цех: 150 т. шоколаду або 300 т. цукерок щорічно.

Знайти: 1) альтернативну вартість виробництва шоколаду і цукерок в обох цехах; 2) визначте в якому цеху краще виробляти шоколад, а в якому – цукерки; 3) побудувати криву виробничих можливостей фабрики і позначити точкою (А) оптимальну спеціалізацію цехів.

Задача 2. Застосування підприємством нових технологій дозволило у першому півріччі збільшити випуск продукції з 20 тис. одиниць до 24 тис. одиниць за скорочення кількості робітників на 8%. У другому півріччі випуск продукції був збільшений ще на 15%, але кількість робітників зменшився на 3%. Визначте : як змінилась продуктивність праці під кінець року.

Задача 3. За перший рік після підвищення цін на 12% випуск продукції у поточних цінах зріс на 35%. Кількість робітників спочатку зменшилась на 12%, а потім зросла на 1/8. У наступному році трудомісткість виробництва знизилась на 10%. Визначте: 1) як змінилась продуктивність праці за два роки;2) які середньорічні зміни продуктивності праці.

Задача 4. У 2009 році вартість виробленої підприємством продукції становила 8000 грн., загальні витрати засобів виробництва – 4000 грн., в тому числі 50% витрат на сировину. У 2010 році вартість виробленої продукції зросла на 40%, витрати засобів виробництва – на 2000 грн., в тому числі витрати на сировину збільшились на 800 грн., витрати на засоби праці – на 200 грн.

Визначте: фондовіддачу, фондомісткість, матеріаловіддачу, матеріаломісткість. Проаналізуйте динаміку цих показників, зробіть висновок щодо змін в ефективності виробництва.

Тема 4. Теорія товару і грошей

Мета – вивчити властивості товару, теорії визначення його вартості та роль грошового обігу у функціонуванні господарської системи.

План семінарського заняття:

1. Товар і його властивості. Теорії вартості товару.

2. Теоретичні концепції виникнення і сутності грошей.

3. Функції та еволюція грошей.

4. Грошовий обіг і його закони.

5. Інфляція: сутність, причини, види, показники, соціально – економічні наслідки.

Терміни і поняття:

Товар. Вартість. Споживча вартість. Мінова вартість. Корисність. Цінність. Еволюційна концепція. Раціоналістична концепція. Гроші. Міра вартості. Засіб обігу. Засіб платежу. Засіб нагромадження. Світові гроші. Монета. Паперові гроші. Банкнота. Казначейські білети. Кредитні гроші. Вексель. Чек. Кредитна картка. Електронні гроші. Грошовий обіг. Закон грошового обігу. Грошова маса. Грошові агрегати. Грошова система. Металева грошова система. Паперово–кредитна грошова система. Біметалізм. Монометалізм. Інфляція. Повзуча інфляція. Гіперінфляція. Галопуюча інфляція. Інфляція попиту. Інфляція пропозиції. Дефляція. Рівень інфляції. Темп інфляції. Економічні наслідки інфляції. Соціальні наслідки інфляції. Антиінфляційна політика.

Задачі:

Задача 1. Мінова вартість одного кілограма чаю складає 2 кг сиру. Як зміниться пропорція обміну, якщо на місцевих ринках пропозиція чаю скоротилась в 1,5 рази, а попит на сир зменшиться на 30%.

Задача 2. Минулого року грошова одиниця здійснила 8 обертів. Вартість виготовлених товарів, послуг становила 249 млн. грошових одиниць. У поточному році ціни на товари і послуги підвищилися на 26%, швидкість обігу грошей зменшилась до 6 обертів, а випуск продукції зріс на 5%. Визначте, яку кількість грошей було випущено додатково в обіг у поточному році.

Задача 3. Родина придбала у січні 2005 року квартиру за 45 тис. грн. і продала її на початку 2008 року за 70 тис. грн. Інфляція по роках становила: 2005 р. – 20%, 2006 р. – 18%, 2007 р. – 22%, 2008 р. – 14%. Виграла чи програла родина і на скільки відсотків?

Задача 4. Стипендія студента університету зросла з 550 грн., до 620 грн., ціни за цей період зросли на 30%. Як змінився реальний і номінальний дохід студента?