Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧЕСКИЙ_КОМПЛЕКС_БАНКИ_07.06.2011.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
210.97 Кб
Скачать

Модуль 2

Тема № 7.Облік депозитних операцій.

Мета: вивчити економічний зміст депозитних операцій, види строкових та ощадних депозитів, порядок відкриття та режим функціонування депозитного рахунку, методику здійснення депозитних операцій.

Перелік понять, які мають бути засвоєні: депозит, гарантійний депозит, депозитна операція, депозит до запитання, депозити овернайт, номінал депозиту.

Зміст теми: характеристика рахунків для обліку депозитних операцій. Облік номіналу депозиту та нарахування процентів за депозитом. Облік операцій зі сплати та погашення депозиту. Облік довірчих операцій.

Тема № 8. Облік операцій з цінними паперами.

Мета: вивчити поняття, класифікацію цінних паперів та операцій з ними, облік операцій з цінними паперами, придбання з метою перепродажу, облік довгострокових вкладень банку в цінні папери.

Перелік понять, які мають бути засвоєні: цінні папери, облігації, портфель, довгострокові вкладення банку, боргові зобов’язання.

Зміст теми: поняття, класифікація цінних паперів та операції з ними. Порядок перекласифікацій цінних паперів з одного портфеля до іншого. Цінні папери, придбані для продажу та їх облік. Облік довгострокових вкладень банку в цінні папери. Облік вкладень банку в боргові цінні папери. Облік власних боргових зобов'язань. Облік операцій зі списання безнадійних заборгованостей за операціями з цінними паперами.

Тема №9. Облік операцій в іноземній валюті.

Мета: засвоїти сутність операцій в іноземній валюті, ведення банками рахунків клієнтів в іноземній валюті, організацію та облік безготівкових міжнародних розрахунків.

Перелік понять, які мають бути засвоєні: дата валютування, дата операції, спекуляція валютою, форвардний валютний курс, форвардні операції, хеджування, спотові операції.

Зміст теми: сутність валютних операцій. Класифікація валютних операцій. Ведення рахунків клієнтів в іноземній валюті. Характеристика рахунків для обліку операцій із іноземною валютою. Облік операцій з пластиковими картками та дорожніми чеками. Інші операції в іноземній валюті та їх облік.

Тема №10. Облік операцій з основними засобами.

Мета: вивчити документальне забезпечення обліку, облік надходження, переоцінки та поточного ремонту основних засобів, облік зношення, вибуття основних засобів, облік основних засобів, прийнятих банком під заставу наданого кредиту, відображення в обліку результатів інвентаризації основних засобів.

Перелік понять, які мають бути засвоєні: амортизація, вартість, яка амортизується, знос, фізичний знос, моральний знос, купівельна вартість, ліквідаційна вартість, капітальний ремонт, поточний ремонт.

Зміст теми: класифікація основних засобів. Документальне забезпечення обліку. Облік руху, переоцінки та ремонту основних засобів. Облік зношеності основних засобів. Порядок проведення інвентаризації основних засобів та відображення її результатів в обліку.

Тема № 11. Облік операцій з нематеріальними активами.

Мета: засвоїти порядок обліку нематеріальних активів, облік амортизації нематеріальних активів, порядок проведення інвентаризації нематеріальних активів та відображення її результатів в обліку.

Перелік понять, які мають бути засвоєні: нематеріальні активи, знос нематеріальних активів, моральний знос нематеріальних активів.

Зміст теми: класифікація нематеріальних активів. Документальне забезпечення обліку. Облік зношеності нематеріальних активів. Порядок проведення інвентаризації нематеріальних активів та відображення її результатів в обліку.

Тема №12. Облік операцій лізингу.

Мета: вивчити фінансовий та оперативний лізинг, умови лізингу, облік операцій з фінансового лізингу за балансом лізингодавця та лізингоодержувача, облік операцій оперативного лізингу.

Перелік понять, які мають бути засвоєні: лізинг, мінімальні лізингові платежі, фактична процентна ставка лізингу, процентна ставка лізингоодержувача, що нарощується.

Зміст теми: характеристика лізингових операцій. Облік лізингових операцій на балансі лізингодавця та лізингоодержувача. Поняття та облік оперативного лізингу. Продаж необоротних активів з укладанням угоди про його одержання продавцем у лізинг.