Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
003.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
219.14 Кб
Скачать

33

Тема 3. Правові засади фінансового контролю.

Поняття та призначення фінансового контролю. Поняття контролю. Поняття фінансового контролю, його об’єкти. Значення фінансового контролю.

Форми, методи та види фінансового контролю. Форми фінансового контролю: попередній, поточний, обов’язковий, наступний.

Методи фінансового контролю. Перевірка. Аналіз фінансово-господарської діяльності. Звіти про фінансову діяльність на сесіях рад, засіданнях органів державної виконавчої влади. Інвентаризація. Ревізія, її види. Види фінансового контролю.

Органи фінансового контролю: Верховна Рада України, Рахункова палата України, Президент України, Кабінет Міністрів України, Міністерство Фінансів України, Державне казначейство, Державна контрольно-ревізійна служба, ДПС України, Державна пробірна палата, НБУ.

Здійснення фінансового контролю органами державної податкової служби України. Система органів ДПС України. Права та обв’язки органів ДПС України в сфері здійснення фінансового контролю.

Поняття та ознаки фінансово-правової відповідальності. Види відповідальності.

Фінансові правопорушення та їх класифікація. Фінансове правопорушення, його ознаки, склад.

Поняття і види фінансових санкцій, їх ознаки. Види фінансових санкцій: правовідновлювальні і каральні. Фінансовий штраф. Міри державного примусу.

Відповідальність за бюджетні правопорушення. Поняття бюджетного правопорушення. Види відповідальності за порушення бюджетного законодавства.

Текст лекции

3.1. Сутність, значення та елементи фінансового контролю.

3.2. Види фінансового контролю.

3.3. Методи фінансового контролю

3.4. Організація та органи фінансового контролю.

3.5. Відповідальність за порушення фінансового законодавства

3.1. Сутність, значення та елементи фінансового контролю

До кількості загальних функцій управління відносяться планування, регулювання, керівництво, організація, координація і контроль (від фр. controle — перевірка, а також спостереження з метою перевірки; у свою чергу ст. фр. contrerole, де contre — проти, role — список). Отже, однією з найважливіших функцій державного управління є контрольна діяльність, зокрема фінансовий контроль. При співвідношенні фінансового контролю і державного управління стає очевидним, що фінансовий контроль є способом досягнення конкретного завдання, що стоїть перед державою, — установлення правопорядку і законності у сфері фінансової діяльності.

Будь-яка держава відносно фінансової діяльності зацікавлена у вирішенні декількох завдань:

1) щоб усі її розпорядження, які стосуються організації і здійснення фінансової діяльності, були точно й неухильно виконані (завдання забезпечення законності);

2) держава зацікавлена, щоб її гроші, гроші публічних союзів, а частково і приватні грошові кошти витрачалися економно, раціонально та ефективно (завдання забезпечення доцільності);

3) держава завжди прагне зберегти свої гроші від усякого роду розкрадань, і особливо в тій їх формі, яка в давнину іменувалася казно-крадством (завдання забезпечення збереження);

4) можна виділити й інші завдання, наприклад, своєчасності та повноти забезпечення державних і суспільних потреб у фінансових коштах (завдання забезпечення своєчасності наповнюваності Державного бюджету та інших централізованих фондів).

Усі ці завдання держава вирішує за допомогою фінансового контролю, який можна визначити як цілеспрямовану діяльність органів публічної влади і суспільних організацій, має своїм завданням досягнення забезпечення законності, фінансової дисципліни та раціональ-ності в процесі формування, розподілу і використання централізова-них та децентралізованих фондів коштів.

Сутність фінансового контролю зрештою можна звести до перевірки співвідношення фактичного стану, заданого відносно законності і доцільності формування, розподілу й використання грошових, трудових, матеріальних та інших ресурсів.

Для фінансового контролю характерні риси, які взагалі властиві контрольній діяльності, а саме:

оперативність;

цілеспрямованість;

безпосередність;

обгрунтованість;

дієвість.

У той же час слід підкреслити, що фінансам як економічній категорії, окрім розподільної і регулюючої, властива також і контрольна функція. Вона виявляється як при контролі розподілу валового внутрішнього продукту, так і при витрачанні публічних грошових фондів відповідно до їх цільового призначення. Все це свідчить про те, що контрольна функція фінансів є об’єктивною основою фінансового контролю.

Сутність фінансового контролю розкривається в основних завданнях, поставлених перед ним, серед них:

а) перевірка своєчасності і повноти виконання підконтрольними суб’єктами фінансових зобов’язань перед державою та органами місцевого самоврядування;

б) перевірка виконання органами державної влади і місцевого самоврядування покладених на них функцій з формування, розподілу та використання грошових фондів;

в) перевірка дотримання правильності здійснення фінансових операцій, збереження грошових коштів і матеріальних ресурсів;

г) перевірка правильності й ефективності використання публічних грошових фондів;

д) виявлення та усунення порушень фінансової дисципліни;

е) попередження порушень законності у сфері фінансової діяльності, забезпечення відшкодування матеріального збитку, виявлення винних осіб і залучення їх до відповідальності;

ж) виявлення внутрішніх резервів виробництва — підвищення його ефективності, найбільш економного використання матеріальних ресурсів та грошових коштів.

Реалізація перерахованих завдань фінансового контролю є необ-хідною умовою забезпечення правопорядку і законності у процесі здійснення фінансової діяльності. Однією із сторін правопорядку і за-конності у сфері фінансів є фінансова дисципліна.

Фінансова дисципліна відображає обов’язковий для всіх суб’єктів порядок ведення фінансового господарства, дотримання встановлених норм та правил виконання фінансових зобов’язань. Структурно фінансовий контроль є організаційною системою, яка складається з наступних елементів:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]