Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Menedzhment_konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
49.55 Mб
Скачать

3. Менеджер та підприємець

Визначивши менеджмент як сферу діяльності та сукупність методів управління, менеджером слід називати людину, професійно зайнятою управлінням. Важливо показати різниці понять “менеджер” та “підприємець”.

Ще у XVIII століття французький економіст Р. Кантільйон ввів термін “підприємець”. Це означало людину, яка бере на себе риск організації нового підприємства або розробки нової ідеї, продукції чи виду послуг. Таке уявлення і зараз лежить у основі поняття підприємництва:

ПІДПРИЄМНИЦТВО = СВОБОДА + ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Свобода – вести діло самостійно, розпоряджатися засобами та ресурсами. Відповідальність – зобов’язання відповідати за свої рішення матеріально та морально.

Зазвичай підприємці самостійно формують цілі організації та управляють нею на початку діяльності, тобто вони є менеджерами. Але часто фінансові можливості підприємця не забезпечені його здібностями ефективно управляти, тим більш, що управління великою організацією потребує ще й спеціалізації по функціям планування, мотивації, контролю та ін. Звідси – потреба у професійних спеціалістах – менеджерах.

Управлінська діяльність різноманітна, має загальні, особливі та приватні ознаки. Вони визначаються рівнем правління, специфікою видів діяльності. Але кожен менеджер виконує свої функціональні обов’язки, входячи у своєрідні управлінські ролі. Їхня класифікація по Г. Мінтцбергу представлена у таблиці

Управлінські ролі по Г. Мінтцбергу

Категорія

Роль

Характер ролі

Міжособові ролі

Інформаційні ролі

Вирішальні ролі

Номінальний начальник

Лідер

Зв’язник

Нервовий центр

Розповсюджувач

Представник

Підприємець

Ліквідатор

Розподіляє кошти

Посередник

Символ юридичної влади, що виконує певні церемоніальні обов’язки (наприклад, підписання документу і прийом відвідувачів)

Стимулює підлеглих на досягнення цілі

Є ланкою у горизонтальному (а також у вертикальному) ланцюжку обміну інформацією

Збирає несистематизовану інформацію, приймає усі типи інформації

Передає відібрану інформацію підлеглим

Передає відібрану інформацію у зовнішній світ

Проектує і починає зміни усередині організації

Приймає коректуючи міри у незвичайних ситуаціях

Вирішує, хто повинен отримати ресурси

Приймає участь у переговорах з іншими сторонами (наприклад, з оптовиками і профспілками), щоб захистити інтереси організації

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]