Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Menedzhment_konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
49.55 Mб
Скачать

5. Первинний аналіз інформації

Особливе місце займають методи збору і первинного аналізу інформації. Ці методи являють собою систематизацію прийомів, що зарекомендували себе, способів, операцій. Серед них такі загальновідомі, як складання таблиць, карт даних, відомостей і т.п. Але специфіка управлінської діяльності вимагає чіткого цілеположення, а значить - виборчого пошуку інформації.

Французький інститут керування рекомендує послідовність дій, що дозволяють збирати інформацію, аналізувати її і приймати рішення. Для цього треба послідовно відповісти на ряд питань, що допомагають осмислити конкретну проблему, причини її виникнення, способи і терміни дозволу (див .табл. )..

ЩО?

(виникаюча ситуація)

ХТО?

(зацікавлена сторона)

ДЕ?

(причина)

ЯК?

(необхідні засоби)

КОЛИ?

(строки дій)

СКІЛЬКИ?

(вартість затрат)

6. Нові інформаційні технології

В даний час інформація в самому широкому змісті є найважливішим стратегічним ресурсом, особливо в сфері економіки.

Особливе місце в ряді застосовуваних технологій займають найбільш сучасні, так називані нові інформаційні технології (НІТ). Існуючі інформаційні технології формально можна розділити на два великих взаємозалежних класи: програмно-математичні інструментальні засоби інформатизації, призначені для проектування сучасних НІТ, і прикладні – інформаційні технології, що забезпечують прийняття і підтримку рішень.

Інструментальні інформаційні технології

Більшість технологій, що складають цей клас, з'явилося практично одночасне зі створенням ЕОМ у виді спеціального і загального програмного забезпечення, операційних систем різного класу і призначення, пакетів прикладних програм. Ці технології, а також їх більш зроблені модифікації і зараз досить активно використовуються розроблювачами економічних інформаційних систем і докладно описані в науковій літературі. Зупинимося лише на інструментальних НІТ, що одержали поширення останнім часом. До їхнього числа можна віднести гіпертекстові технології, машинну графіку, телекомунікаційні методи доступу, САSЕ-технології, системи штучного інтелекту, мультимедіа, виникнення яких зв'язано, головним чином, з новими технічними можливостями засобів обчислювальної техніки. При створенні прикладних інформаційних систем має сенс спиратися тільки на ці більш зроблені технології, що дозволять вийти на сучасний рівень комп'ютеризації в економіці і на рівних влитися у світовий економічний простір.

Гіпертекстовий підхід дозволяє працювати з великими обсягами семантичної (понятійної) інформації у виді тексту, у якому маються виділені різним кольором фрагменти, що дозволяють вивчати текст у потрібному користувачу напрямку - гіпертексту.

Гіпертекст — форма організацій інформації, розділеної на фрагменти, для кожного з яких зазначені переходи до інших фрагментів із указівкою типу їхнього взаємозв'язку. Навігація в гіпертекстових масивах здійснюється в залежності від інформаційної потреби абонента і не визначається заздалегідь. Специфіка гіпертекстової технології полягає в тому, що користувач сам вибирає варіант створення чи вивчення нових знань у залежності від своїх індивідуальних здібностей, схильностей, рівня кваліфікації і підготовленості. Особливо корисна дана технологія, коли створюються нові соціально-економічні концепції і потрібно бути упевненим у тім, що нормативно-правові документи будуть у точності відповідати основним концептуальним принципам, підкріплюючи і розвиваючи їх. Об’єктно графічний гіпертекст дозволяє аналізувати документи з формованого інформаційного фонду на повноту, несуперечність і надмірність, одночасно виявляючи сфери, що вимагають додаткової регламентації.

Графіка. Говорячи про машинну графіку, слід зазначити, що в умовах ринку (як в Україні, так і в розвитих закордонних країнах) велика увага приділяється наукової візуалізації даних з метою наочного представлення наукових і комерційних результатів. Іноді ефективного ілюстративного матеріалу виявляється цілком достатньо, щоб наочно представити економічний і фінансовий стан об'єкта дослідження.

САSЕ- технології. Досвід проектування економічних інформаційних систем показує, що це логічно складна, трудомістка і тривала за часом робота. Це зажадало розробки програмно-технологічних засобів спеціального класу - САSЕ (Computer Aided Software Engeneering)-систем. САSЕ- системи дозволяють охопити процес розробки складних логіко-аналітичних моделей економічного комплексу в цілому. Вони засновані на методології структурного чи об’єктно-орієнтованного проектування і програмування, що використовує специфікації у виді діаграм чи текстів для опису системних вимог, зв'язків між моделями системи, динаміки поводження системи й архітектури програмних засобів.

Системи штучного інтелекту

Науково-практичний прорив в інформатиці привів до виникнення індустрії інтелектуальних систем. У цій сфері найбільш важливим і напрямком, що швидко розвивається, є розробка технологій, заснованих на знаннях. Використовуючи інформаційно-пошукові, розрахунково-логічні й експертні системи, користувач може виконувати доручені йому завдання, не виходячи за межі мови своєї предметної області.

Інтелектуальні інформаційно-пошукові системи дозволяють здійснювати пошук необхідних зведень у базах знань, вирішувати управлінські й економічні задачі. Експертні системи за допомогою накопичених знань про предметну область дозволяють розпізнавати і діагностувати складні процеси, приймати рішення, формулювати плани дій, висувати і перевіряти гіпотези. Прогрес систем штучного інтелекту має особливо важливе значення для розвитку інструментальних засобів проектування НІТ і може привести до нової комп'ютерної революції - революції знань.

Мультимедіа - це інтерактивна система, що забезпечує роботу не тільки з текстами і нерухомими зображеннями, але і з відео, що рухається , анімаційною комп'ютерною графікою, мовою і високоякісним звуком. Поява систем мультимедіа приводить до кардинальних змін у таких сферах, як бізнес, утворення й в інших сферах професійної діяльності, дозволяє відслідковувати індивідуальні запити світового ринку, створювати відеокаталоги продаваних виробів, комерційні бази, довідники, проводити ділові відеоконференції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]