Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Menedzhment_konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
49.55 Mб
Скачать

Прикладні інформаційні технології ринкової економіки

Для підтримки нових господарських механізмів повинні бути розроблені адекватні ринковим відносинам НІТ. Зокрема, у сучасних умовах змінам піддаються банківська й інвестиційна діяльність, удосконалюється оподатковування, з'являються нові види управлінської діяльності і суб'єкти ринку, що вимагає ефективних прикладних інформаційних технологій:

  1. Банківські системи

  2. Біржові технології

  3. Технології менеджменту.

В умовах ринку новим змістом наповняються всі процедури виробничого менеджменту. Будь-яке виробництво зв'язане з потоками як внутрішньої, так і зовнішньої інформації. Серед різноманіття відомостей, що надходять, менеджеру для ухвалення рішення потрібні лише строго визначені, а всі інші являють собою інформаційний шум. Крім того, велика частина інформації виникає не там, де в ній бідують, тому для успішного рішення виникаючих задач великого значення набуває уміння перебороти цю дистанцію. Дозвіл проблеми комунікації впливає на швидкість надходження інформації і її своєчасність, що сприяє більш ефективній роботі підприємства. Це далеко не повне коло проблем виявляє необхідність побудови спеціальної керуючої інформаційної системи, що сприяє їхньому оптимальному рішенню. В даний час існує два основних підходи до побудови таких систем. Це МіS- системи (Маnаgемеnt Information Systems), що до потрібного моменту часу в "найбільш зручній формі з урахуванням загальноприйнятого принципу економічності надають необхідну для менеджера інформацію про минуле, сьогодення і майбутнє відповідно до виниклого ситуацією. Другий підхід базується на DSS-системах (Decision Support Systems), що орієнтовані на інтелектуальне забезпечення процесів прийняття рішень і ставлять своєю метою підтримку прийнятих рішень.

Принцип виборчого розподілу інформації припускає систематизацію інформації у відповідності з наступними вимогами:

  • інформація повинна відповідати рівню керування, що виражається в її укрупненні й ущільненні при просуванні від нижнього до верхнього рівня;

  • інформація повинна відповідати характеру менеджменту і відповідати сукупності цілей керування, тобто для кожного рівня керування дається інформація, що дозволяє виконати усі функції процесу керування. Наприклад, на стадії аналізу використовуються не тільки поточні, але і минулі і прогнозні дані, виконується порівняння фактичних величин із плановими і виявляються причини виниклих відхиленні.

Технології маркетингу. Комплексне вивчення інформаційних потоків маркетингу вимагає аналізу великих масивів зведень комерційного і статистичного характеру. Маркетингова інформаційна технологія - це сукупність процедур і методів, призначених для організації перспективних і поточних маркетингових досліджень.

Сучасний інформаційний ринок

Сучасний інформаційний ринок включає три взаємодіючих області: - інформацію; - електронні угоди; – електронні комунікації.

В області електронних угод ринок інформації виступає безпосереднім елементом ринкової інфраструктури, область електронної комунікації знаходиться на стику з галуззю зв'язку, а інформація, відноситься до нематеріального виробництва.

Ринок електронних угод (операцій, transactions) включає системи резервування квитків і місць у готелях, замовлення, продажу й обміну товарів і послуг, банківських і розрахункових операцій.

На ринку електронних комунікацій можна виділити різні системи сучасних засобів зв'язку і людського спілкування: мережі передачі даних, електронну пошту, телеконференції, електронні дошки оголошень і бюлетені, мережі і системи вилученого діалогового доступу до баз даних і т.п.

Ринок інформації вважається найбільше що швидко розвивається у світі. Це свого роду «локомотив» розвитку економіки. Експансія Інтернет – технологій, їхня глобалізація є доказом цього явища.

ПРИКЛАД: Українська інформаційна корпорація JCS розвивається з початку 90-х років і має філії у всіх регіонах. Основна концепція JCS- орієнтація на зростаючу потребу в інформаційних технологіях, на створення інформаційних систем у великих фірмах. На черзі середні і малі підприємства, створення колективних інформаційних центрів. Основні стратегічні напрямки:

  • Рішення в галузі телекомунікації і передачі даних;

  • Надійність і підвищення рівня обслуговування клієнтів;

  • Рішення в області програмного забезпечення інформаційних систем і мереж.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]