Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_2.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
503.81 Кб
Скачать

19.11.2020 Інформатика Роговенко В.В., Кащеєва О.В.

Лабораторна робота № 2

Тема: Файловий менеджер Total Commander.

Мета: Принципи роботи. Функціональні клавіші. Робота з файлами та папками. Створення архівів за допомогою ТС.

Теоретичні відомості

Файловий менеджер (англ. file manager) – комп’ютерна програма, що надає інтерфейс користувача для роботи з файловою системою й файлами. Такі програми ще називаються файловими оболонками операційних систем. Файловий менеджер дозволяє виконувати операції над файлами – створення, відкриття/програвання/перегляд, редагування, переміщення, перейменування, копіювання, видалення, зміна атрибутів і властивостей, пошук файлів і призначення прав. Основне завдання файлових менеджерів – керування ресурсами файлової системи (дисками, файлами й каталогами). Згодом у файлові менеджери було додано велику кількість засобів по керуванню вже самою операційною системою. У результаті вийшов деякий центр керування, що за зручністю, наочністю й швидкістю роботи багато в чому перевершує стандартні засоби операційної системи (наприклад Провідник, Мережне оточення й т.д.). Файлові менеджери активно використовуються в операційній системі Windows, незважаючи на наявність убудованих засобів для роботи з каталогами й файлами. Найбільш популярними в даний момент є Total Commander, Far Manager, Volkov Commander, DOS Navigator і т.д.

Total Commander – файловий менеджер із закритим вихідним кодом, що працює під Microsoft Windows. Раніше мав ім’я Windows Commander, з 29 жовтня 2002 року на вимогу корпорації Microsoft був перейменований. У даній лабораторній роботі будуть розглянуті лише основні можливості Total Commander (ТС) по роботі з файловою системою.

Початок роботи із програмою Total Commander

Total Commander дозволяє в зручній табличній формі переглядати вміст дисків і каталогів, переходити з диска на диск і з каталогу в каталог, копіювати, переміщувати, видаляти, переглядати й редагувати файли, запускати програми та інше. При цьому зберігається можливість уводити й виконувати будь-які команди операційної системи MS-DOS. Зовнішній вигляд програми зображений на рисунку 1.

Основними в програмі Total Commander є дві таблиці, які мають назви ліва й права панелі. Найчастіше в них виводиться список файлів і каталогів, хоча може бути відображена й інша інформація. Існує кілька різних режимів перегляду списку файлів і каталогів, які будуть розглянуті далі. Використання двох панелей дуже зручно, наприклад, для копіювання файлів. При цьому на одній панелі відображається каталог, де розташовані первинні файли, а на іншій – каталог, куди слід помістити їх копії. Крім того, дві панелі зручні для порівняння вмісту різних дисків і каталогів.

Вікно ТС (рис. 1) складається з: заголовка програми, меню, панелі інструментів, панелі дисків, лівої та правої панелі, рядку стану, командного рядка та рядка функціональних клавіш.

Панель, з якою працює користувач у даний момент, називається поточною або активною (при цьому заголовок панелі виділений кольором). У поточній панелі знаходиться смуга виділення для вибору потрібного файлу або каталогу – курсор панелі. На рисунку 1 поточною є права панель. Всі дії виконуються для поточного файлу або каталогу (на якому стоїть курсор) з активної панелі.

У поточній панелі за допомогою смуги виділення виділяється поточний елемент: файл або каталог. Існує можливість виділити групу файлів і каталогів (на рис.1 виділені 3 файли на лівій панелі). Всі операції, такі як копіювання, видалення, перегляд та інші, виконуються тільки з виділеними файлами й каталогами. Виділення можна виконувати явно вказуючи об’єкти (виділяти за допомогою клавіші Insert) або задати шаблон (маску) для виділення групи файлів, імена яких мають схожість.

У нижній частині кожної панелі знаходиться зведений рядок (рядок стану). У ньому відображаються характеристики поточного елемента або сумарні характеристики декількох виділених елементів (об’єм виділеної інформації, загальний об’єм інформації в поточному каталозі, кількість файлів і каталогів).

Під панелями знаходиться командний рядок. У цьому рядку у відповідь на запрошення, схоже на запрошення DOS, можна ввести будь-яку команду DOS. Під командним рядком розташовується панель функціональних клавіш. Тут знаходяться номери функціональних клавіш F3F8 і поруч назви команд, які виконуються при натисканні цих клавіш (опис команд буде наведено далі). Дані команди можна також вибирати з меню.

Всі операції в програмі можна також виконати за допомогою команд меню. Головне меню можна активізувати клавішею Alt, контекстне меню права кнопка миші або Shift+F10. При роботі з меню одна з альтернатив виділяється смугою іншого кольору, за цією ознакою можна визначити, працюєте ви в даний момент із меню або воно просто є присутнім на екрані, але не використовується. Щоб вийти з режиму роботи з меню, не виконуючи ніяких дій, натисніть клавішу Esc.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]