Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_4.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
769.54 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 4

Тема: Створення документів за допомогою текстового редактора Word.

Мета: Уміти створювати документи, форматувати текст, малювати схеми, створювати таблиці та діаграми. Вміти працювати з MS Equation.

Теоретичні відомості Текстовий процесор Word

Практично всі види робіт користувача на ПК зв’язані з підготовкою даних для наступного опрацювання. Перш за все це стосується підготовки документів, до складу яких входять: текстові дані, таблиці, математичні формули, графічні об’єкти і т. д.

Word – професійний текстовий процесор, за допомогою якого можна уводити, редагувати та форматувати текстові документи, що входить до складу Microsoft Office і працює у середовищі Windows.

Завантаження Word виконується одним із способів:

  1. Пуск/Все Программы/ Microsoft Word;

  2. Активізувати кнопку-піктограму із символом W на панелі задач;

  3. За допомогою ярлика із символом на Робочому столі.

Після завантаження Word з’явиться вікно редактора (рис. 1), яке складається з: заголовка програми, меню програми, панелей інструментів, робочого поля, рядка стану.

Редактор Word забезпечує користувача різними панелями інструментів: стандартна, форматування, автотекст, бази даних, настройка зображення, малювання та ін. На рис. 1 присутні три панелі інструментів: під рядком меню Стандартная та Форматирование, а під робочою ділянкою Рисование. Для вибору потрібної панелі необхідно скористатися командою Вид/Панели инструментов або визвати контекстне меню на вільному місці де розташовуються панелі інструментів і зі списку панелей обрати потрібну. Можна додати додаткові кнопки до існуючої панелі інструментів чи вилучити кнопки, створити нову власну панель. Усе це реалізується за допомогою команди Сервис/Настройка або Вид/Панели инструментов/Настройка. За допомогою команди Сервис/Настройка/Команды можна також вносити зміни в основне і контекстне меню.

Робота з документом

Текст документа – це сукупність послідовно розташованих абзаців, які складаються з речень. Новий абзац починається з натисканням клавіші Enter. Текстовий документ може містити текст і об’єкти включення: рисунки, формули, електронні таблиці, фрагменти баз даних і т. п. Будь який документ ґрунтується на шаблоні. Шаблон – це набір засобів для створення документів. У шаблон включені стилі оформлення, параметри форматування, параметри друкованої сторінки тощо. Також шаблон містить сталий для всіх документів текст певного вигляду (наприклад Службова записка або Резюме). Запропоновані системою шаблони можна модифікувати та пристосовувати для власних потреб. Шаблони зберігаються у файлах типу шаблон з розширенням dot. Наприклад для створення резюме необхідно виконати Файл/Создать/Шаблоны/на моем компьютере/обрати вкладку Другие документы/Мастер резюме. За допомогою майстра можна вибрати відповідні пункти резюме та ввести дані.

Для створення нового документа треба обрати меню Файл/Создать. У вікні Создание документа обирати Новый документ/ОК.

Зберігається документ за допомогою меню Файл/Сохранить або Сохранить как. Перша команда зберігає документ-файл із початковим ім’ям, а друга з новим. У вікні Сохранение документа, що відкривається, необхідно обрати папку, де буде зберігатися файл, та вказати його ім’я. Розширення файлу –doc – система проставить автоматично.

Для відкриття файлу треба обрати меню Файл/Открыть. У вікні Открытие документа, обрати папку та потрібний документ та натиснути кнопку Открыть. При цьому необхідно звернути увагу на тип файлу: всі файли, документи Word, шаблони та ін. (краще обирати всі файли). Імена останніх файлів, з якими працювали раніше, відображаються в нижній частини меню Файл. Для відкриття будь-якого з них досить клацнути мишею на його імені.

Всі описані дії можна виконувати за допомогою відповідних кнопок на панелі інструменті Стандартная.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]