Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_5.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
431.62 Кб
Скачать

12.02.2010 ст. викл. Кащеєва О.В.

Лабораторна робота №5

Тема:. Табличний процесор Excel. Робота з таблицями та шаблонами.

Мета: Робота з таблицями. Форматування. Відносна та абсолютна адресація чарунок. Математичні обчислення.

Теоретичні відомості

Електронна таблиця

Excel – це додаток пакету MS Office, орієнтований на оброблення даних, поданих у табличній формі. Він дає змогу розв’язувати багато видів складних фінансово-економічних задач і здатний задовольнити потреби фахівців із економіки, банківської справи, менеджменту, маркетингу та інших галузей знань.

Електронна таблиця (ЕТ) – основа будь-якого табличного процесора, яка називається робочим аркушем. Сукупність аркушів, розміщених в одному файлі, прийнято називати робочою книгою. Усі книги-файли Excel мають розширення xls. Стандартна таблиця Excel має 65 536 рядків і 256 стовпців. Рядки таблиці ідентифікуються числами (1, 2, 3,...), а стовпці – латинськими літерами від A до Z, від AA до AZ, від BA до BZ, від IA до IV. Кожна комірка таблиці має свою адресу, або ім’я (наприклад А4). Комірка в якій перебуває курсор називається активною (поточною). Кількість сторінок, що входить до книги, обмежується ємністю ОП. Аркуші можна “виривати” і “вставляти”. Автоматично початкова робоча книга складається з 3 аркушів з іменами “Лист1”, “Лист2”, “Лист3”. Їх vперегортають” за допомогою однойменних кнопок-ярликів, розміщених у нижній частині екрана. Для додавання, перейменування, копіювання, видалення, переміщення аркуша треба встановити курсор на кнопці-ярлику, викликати контекстне меню і обрати потрібну команду.

Завантаження Excel відбувається за допомогою меню Пуск/Все программы/Microsoft Excel або ярлика на робочому столі . Після завантаження на екрані з’являється основне вікно (рис. 1.) табличного процесора, яке складається з: рядка заголовка, головного меню, стандартної панелі інструментів, панелі інструментів форматування, рядка формул, робочої ділянки екрану, що містить ЕТ, горизонтальної та вертикальної смуги прокрутки, рядка стану.

Рис. 1. Основне вікно табличного процесора Excel

Для створення нового файлу необхідно викликати команду Файл/Создать.

Відкрити файл можна за допомогою команди Файл/Открыть. У вікні, що розкриється необхідно обрати папку, де знаходиться файл, і натиснути на його імені.

Для збереження файлу необхідно виконати команду Файл/ Сохранить або Файл/ Сохранить как. Перша команда зберігає файл із початковим ім’ям, а друга з новим. У вікні Сохранение документа, що відкриється, необхідно вказати (обрати) папку, де буде зберігатися файл, його ім’я та тип.

Табличний процесор оперує з такими об’єктами, як робочі книги і аркуші, комірки, діапазон комірок, стовпці та рядки. Робота з будь-яким об’єктом починається з його виділення. При цьому задається місцеположення даних, які стають доступними для введення, виведення й оброблення.

Виділити об’єкти можна:

- комірку – помістити в неї курсор і клацнути мишею. Поява жирної рамки свідчить, що комірка стала активною і до неї можна вводити дані.

- стовпець чи рядок – клацнути мишею на його імені.

- діапазон суміжних комірок, стовпців, рядків і блоків – виділяють шляхом „буксирування” покажчика миші, тобто перетягуванням його по екрану при натиснутій лівій кнопки миші.

- весь робочий аркуш – клацнути на кнопці „Выделить все”, яка розміщується на перетині заголовків стовпців і рядків робочого аркуша.

Якщо необхідно виділити кілька несуміжних комірок або діапазонів користуються „буксируванням” покажчика миші при натиснутій клавіші Ctrl. Також можна виділити різні об’єкти за допомогою клавіші Shift і стрілок клавіатури.

Змінити розмір стовпців і рядків можна, якщо встановити покажчик миші на межі стовпця чи рядка (при цьому з’явиться двійна стрілка: ↔ або ↕) і “буксируючи” плавно змінити ширину стовпця чи висоту рядка. У тих випадках коли необхідно відрегулювати ширину і висоту кількох стовпців чи рядків одночасно, викликають меню Формат/Столбец чи Строка. Цими командами ширина і висота встановлюється безпосередньо або авто підбором. Крім того можна приховувати чи відображати вміст комірок: Формат/Скрыть чи Отобразить.

Вставити стовпці і рядки можна:

- стовпець – виділити стовпець таблиці, перед яким необхідно додати новий стовпець і активізувати команду Вставить/Столбец.

- рядок – аналогічно та команда Вставить/Строку.

- комірки – через команду Вставка/Ячейки, яка активізує вікно Добавление ячеек. При цьому задається напрямок зсуву (сдвиг вправо, сдвиг вниз тощо). Для швидкого вставлення комірок часто використовують комбінацію клавіш Ctrl+Shift++.

Видалення непотрібних рядків, стовпців, комірок – через команду Правка/Удалить.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]