Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статистика п-ва.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.28 Mб
Скачать

2. Підприємство - основна звітна одиниця статистики підприємства.

Кожне суспільство для забезпечення нормального рівня життя займається різними видами конкретної праці. З цією метою створюються певні організаційні формування (трудові колективи), які спільно виконують ту чи іншу місію (організовують програму) і діють на основі певних правил та процедур, їх мета і характер діяльності різні. Всі організації можна поділити на дві групи: підприємницькі (комерційні), що функціонують і розвиваються за

рахунок власних коштів і непідприємницькі (некомерційні), існування яких забезпечується бюджетним фінансуванням держави. Організації, діяльність яких має підприємницький характер, називають підприємствами.

Підприємство - це організаційно відокремлена і економічно самостійна основна первинна ланка виробничої сфери народного господарства на, що виготовляє продукцію (виконує роботу або надає платні послуги).

Підприємство - самостійний, господарюючий, статутний об'єкт, який має права юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідницьку та комерційну діяльність з метою отримання відповідного прибутку або доходу.

Кожне підприємство має історично сформовану відповідну назву фабрику, завод, електростанція, шахта, ательє, майстерня тощо; може включати декілька виробничих одиниць-заводів, фабрик (виробниче об'єднання, комбінат).

Основними ознаками, які дозволяють вважати те чи інше підприємство, організацію, установу юридичною особою, є:

наявність затвердженого статуту, в якому визначені цілі, організаційна структура, права й обов'язки органів управління, порядок ліквідації підприємства, а також основні взаємовідносини між засновниками і власниками;

право нести майнову відповідальність перед контрагентами в межах, передбачених господарським законодавством, та наявного у власності даного підприємства майна;

право захищати свої майнові інтереси в судових, арбітражних і інших органах державної влади і управління;

наявність реєстраційного свідоцтва, а в окремих спеціально обумовлених випадках і ліцензії на право здійснення певних видів діяльності.

Формальними ознаками юридичної особи є наявність зафіксованої в статуті фірмової назви, наявність печатки, розрахункового рахунку у банку та ведення повного бухгалтерського обліку з складанням балансу.

Склад підприємств статистика вивчає за допомогою класифікацій.

Залежно від мети в основу класифікації можуть бути покладені різні ознаки.

За формами власності майна розрізняють підприємства: приватні; колективні; державні; спільні.

Приватними називають підприємства, що засновані на власності майна окремих громадян, з правом найму робочої сили. Сюди ж відносяться також Індивідуальні та сімейні підприємства.

До відносяться підприємства, що грунтуються на власності трудового колективу, а також кооперативу чи громадської організації

Державні - це підприємства, які ґрунтуються на державній власності.

За належністю капіталу прийнято розрізняти підприємства (фірми):

Національні - капітал належить підприємствам своєї країни.

Закордонні - капітал повністю або частково є власністю іноземних підприємців, що забезпечує їм необхідний контроль.

Змішані - капітал належить підприємцям двох або декількох країн.

Відповідно до мети і характеру діяльності розрізняють підприємства комерційні і некомерційни

Найбільш важливою є класифікація підприємств (фірм) за правовим статусом та формою господарювання, згідно якої виділяються підприємства:

Одноосібні, які є власністю однієї особи або родини, несуть відповідальність за свої зобов'язання власним майном (капіталом). Форму одноосібних підприємств мають переважно малі за чисельністю працівників фірми.

Кооперативні добровільні об'єднання громадян ч метою спільної ведення господарської діяльності. Характерною їх ознакою є особиста участь кожного в діяльності та використанні власного чи орендованого майна.

Орендні підприємства засновані на договірних взаєминах про тимчасове володіння і використання майна, що необхідне орендарю для здійснені підприємницької діяльності.

Господарські товариства являють собою певні об'єднання підприємців. За своїм зобов'язанням господарські товариства поділяються на повни обмеженою відповідальністю, командитні та акціонерні.

Повне товариство (товариство з повною відповідальністю) - це товариство, всі учасники якого спільно займаються підприємницькою

діяльністю і несуть солідарну відповідальність за зобов'язання підприємства усі своїм майном.

Товариство з обмеженою відповідальністю - це підприємство, що мають статутний фонд, поділений на частини, розмір яких визначається наставницькими документами; учасники такого товариства несуть відповідальність межах їх вкладів.

Командитним є товариство, в якому поруч з членами з повною відповідальністю є один чи більше учасників, відповідальність яких обмежується вкладом у майно такого підприємства.

Найбільш поширеною формою господарських товариств є акціонери товариство.

Основним атрибутом такого товариства слугує акція - цінний папір без визначеного терміну обігу. Він свідчить про пайову участь в статутному фонд товариства, підтверджує членство в ньому і право на участь в управлінні ними забезпечує для учасника товариства право на одержання частки прибутку у зигляді дивіденду та участь в розподілі майна у випадку його ліквідації.

Акціонерні товариства бувають двох видів: