Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статистика п-ва.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.28 Mб
Скачать

2. Методи прогнозування попиту

У даний час наукою розроблено ряд методів прогнозування попиту, побудованих на його економіко-статистичному моделюванні за допомогою кореляційно-регресійного аналізу.

Залежно від джерел статистичної інформації всі методи прогнозування можуть бути умовно розчленовані на дві великі групи, які використовуються як база для побудови прогнозних моделей попиту:

  1. Методи, вихідною базою яких є матеріали вибіркового обстеження бюджетів сімей (статистика бюджетів сімей);

  2. Методи прогнозування, які ґрунтуються на використанні даних динамічних рядів про реалізацію окремих товарів через роздрібну торговельну мережу (статистика торгівлі).

До спеціальної групи можуть бути віднесені методи, що ґрунтуються на використанні в якості бази для прогнозу інформації про попит і фактори, які його формують, взятої в територіальному розрізі (просторова інформація).

Наведені методи прогнозування попиту мають ту загальну властивість, що вони базуються на використанні принципів статистичного моделювання. Але кожний з них відрізняється не тільки вихідною статистичною інформацією, а й методикою конкретного прогнозованого розрахунку.

Прогнозування попиту на базі даних статистики бюджетів сімей створює принципіальну специфічну ситуацію, що зв'язана з розподілом населення за рівнем середньодушового грошового доходу, віком і розміром сімей, життєвими умовами та іншими ознаками.

лінійні моделі, а в якості контрольних - експозенціальні лінійні моделі (годинники всіх видів, швейні машини, холодильники, піаніно і роялі);

2)Товари, для яких в якості основних виступають прогнозні експоненціальні лінійні моделі, а в якості контрольних - екстраполяційні лінійні моделі (електропилососи, телевізори, радіотовари);

3)Товари, для яких в якості основних виступають прогнозні екстраполяційні квадратичні моделі (легкові автомобілі);

4)товари, для яких в якості основних виступають прогнозні експоненціальні квадратичні моделі, а в якості контрольних - екстраполяційні квадратичні моделі (фотоапарати, пральні машини, мотоцикли і моторолери, велосипеди і мопеди).

Для прогнозування попиту по кожній із названих вище груп і товарів культурно-побутового призначення побудовані індивідуальні багатофакторні регресійні моделі лінійної форми наступного виду:

Оціночний аналіз надійності моделей прогнозування попиту населення на довари культурно-побутового призначення проведений за допомогою показників значущості рівнянь множинної регресії. Виходячи із розрахованих характеристик надійності, можна зробити висновок про те, що тенденція розвитку допиту по більшості товарів культурно-побутового призначення, передбачена $а допомогою економіко-статистичних моделей, в основному вірна.

Мета прогнозів полягає в науковому передбаченні тенденцій і закономірностей розвитку попиту населення на товари народного споживання в перспективі. Однак, якщо змінюються певні умови, то і прогнози в майбутньому повинні коректуватися і уточнюватися в процесі їх реалізації.