Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статистика п-ва.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.28 Mб
Скачать
  1. Відкритого типу, акції якого можуть бути продані будь-кому шляхом закритої передплати та купівлі-продажу па фондових біржах;

  2. Закритого типу, акції якого розповсюджуються лише між мого зласниками. Останні не мають права їх передавати іншим юридичним чи г зичним особам, які не є засновниками товариші.

За галузево-функціональним видом діяльності можна виділити такі групи априємств: промислові, сільськогосподарські, будівельні, транспортні, :рговельні, виробничо-торгові, торгово-посередницькі, інновацій і -: зовпроваджувальні, лізингові, банківські, страхові, туристичні і ін.

Підприємства (фірми) в умовах ринкової економіки можуть створювати на і :*5ровільних засадах, (якщо це не суперечить антимонопольному лілонодавству) певні об'єднання (рис. 1.).

3. Статистичне вивчення основних напрямків діяльності підприємства.

Кожне підприємство (фірма) являє собою складну виробничо-економічну систему, здійснює багато конкретних видів діяльності, які за ознакою спорідненості можуть бути об'єднані в окремі головні напрями:

  1. Вивчення ринку товарів

  2. Інноваційна діяльність.

  3. Виробнича діяльність

  4. Економічна діяльність.

  5. Комерційна діяльність

  6. Соціальна діяльність.

  7. Після продажний сервіс.

Стадій відтворювального процесу визначальним напрямом діяльності кожного підприємства в умовах ринкових відносин і вивчення кон 'юнктури ринку, наслідки якого служать вихідною базою для обґрунтування конкретних шляхів удосконалення і розвитку інноваційної діяльності підприємства (фірми) на перспективу.

Інноваційна діяльність включає науково-технічні розробки, технологічну та конструкторську підготовку виробництва, впровадження технічних, організаційних та інших нововведень, формування інноваційної політики на найближчі роки, визначення у необхідних інвестицій тощо.

За обсягом і вирішенням організаційно-технічних завдань найбільш складним напрямом є виробнича діяльність підприємства, її організація і оперативне регулювання у часі і просторі. Серед величезної гами постійно здійснюваних заходів, які складають виробничу діяльність, найбільш важливими вважаються обґрунтування обсягів виробництва продукції певної номенклатури і асортименту відповідно до потреб ринку; формування маркетингових програм для окремих ринків і кожного виду продукції, їх оптимізація стосовно виробничих можливостей і програм випуску продукції на поточний і наступні роки прогнозованого періоду; забезпечення виробничої

програми необхідними матеріально-технічними ресурсами, розробка та дотриманням узгоджених в часі оперативно-календарних графіків випуску продукції.

Ефективність інноваційно-виробничих процесів, постійно здійснюються на кожному підприємстві (фірмі), визначається рівнем його комерційної діяльності, значущість якої в умовах ринку істотно підвищується. Це очевидно, оскільки від масштабів і якості саме цього напрямку діяльності підприємства найбільшою мірою залежить фінансова результативність виробництва, яку найповніше характеризує величина одержуваного прибутку.

Необхідною умовою досягнення бажаного успіху комерційної діяльності є:

  1. Дійова реклама.

  2. Безпосередня організація збуту своєї продукції.

  3. Розвиток системи товарних бірж.

  4. Повне стимулювання покупців.

Завершальним етапом послідовного циклу відтворювальною процесу і після продажний сервіс* який охоплює пусконалагоджувальні роботи в ефірі експлуатації куплених на ринку товарів: машин, устаткування, автоматів, комп'ютерної, розмножувальної, медичної і побутової техніки та інших нидів виробничо-технічного і споживчого призначення. Цей етап є найважливішим джерелом статистичної інформації для продуцентів (тих, що виробляють певний товар) Щодо надійності та довговічності виготовлених технічних засобів, а також експлуатаційних витрат, які в подальшому використовуються ними для удосконалення своєї продукції, оптимізації строків оновлення її номенклатури і асортименту.

До інтегрованого напряму, який пронизує всі інші напрями діяльності, належить економічна діяльність. Він є визначальним для оцінки регулювання всіх елементів у системі господарювання, в його основі с стратегічне і поточне планування, облік і звітність, ціноутворення, система оплати праці, ресурсне забезпечення виробництва, зовнішньоекономічна і фінансова діяльність.

Непересічне значення має соціальна діяльність підприємства, оскільки іона істотно впливає на ефективність всіх інших напрямів її діяльності.

Результативність інноваційної, виробничої, комерційної та економічної діяльності підприємства (фірми) безпосередньо залежить від рівня професійної підготовки і компетентності всіх категорій працівників, дієвості застосованого мотиваційного механізму, умов праці і життя колективу.