Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статистика п-ва.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.28 Mб
Скачать

Тема 12. Статистика попиту ї пропозиції

  1. Попит як економічна категорія та завдання статистики.

  2. Методи прогнозування попиту. Рекомендована література: 7,17,23,27

1. Попит як економічна категорія та завдання статистики

Потреби людей проявляються як об'єктивна категорія всіх стадіях розвитку людства, є вічним і постійним вихідним пунктом для життєздатності. Як історична категорія потреби міняються в процесі суспільства, в кожній соціально-економічній формації. Потреби людей - залежать від розвитку суспільства, продуктивних сил і виробничих відносин розстановки і місця кожного члена суспільства в цих відносинах. Орієнтації виробництва на споживання обумовлює необхідність цілеспрямованого всебічного вивчення потреб населення в товарах народного споживання господарських організацій - в засобах виробництва.

З'єднуючою ланкою між виробництвом і споживанням є чорний обіг.

Взаємодія товарного виробництва і споживання на ринку вступає у вигляді органічної єдності та протистояння попиту і пропозиції.

Попит і пропозиція як елементи ринкового механізму є ефективними економічними категоріями і відіграють важливу роль з категорій товарного обігу. Вони виступають одним із важливих вартісних коштів, за допомогою яких держава планомірно діє на економічні процесі у тому числі регулює ступінь задоволення потреб.

Побудова системи показників і вибір методів аналізу попиту і пропозиції повинні бути тісно зв'язані із суттю цих категорій.

Попит і пропозиція постійно знаходяться під дією факторів, одні з яких впливають на зміну попиту, інші - на пропозиції, та діють паралельно на попит і пропозицію, але з неоднаковою силою.

В цілому потреби людей можна подати як поєднання попиту:

- платіжно-спроможного, під яким розуміють забезпечення грошовими коштами потребу населення і окремих колективів у товарах народного споживання

і послугах, а підприємств і господарських організаціями - засобах виробництва;

- потенційного, під яким розуміють потребу, забезпечення грошовими коштами.

Утворені в результаті виробництва блага можуть бути розділені на дві частини:

  • пропозиція, під якою розуміють всі вироблені населенням товари народного споживання, засоби виробництва та послуги для задоволення матеріальних і духовних потреб людей, окремих колективів і підприємств шляхом купівлі-продажу;

  • втрати, тобто частина товарів і засобів виробництва, яка не потрапляє на ринок (брак, виявлений відділом технічного контролю, псування і втрати у процесі транспортування і зберігання).

Єдність попиту і пропозиції на ринку наклало відбиток і на схемі внутрішньої структури даних категорій, виявилось в певній подібності їх складових елементів на ринку.

Спираючись на результати структурного аналізу попиту і пропозиції, обґрунтовують систему статистичних показників, які кількісно характеризують значення цих категорій.

Основними завданнями вивчення попиту і пропозиції є виявлення тенденцій і закономірностей:

  • загального обсягу попиту і пропозиції та обсягу попиту і пропозиції на окремі групи і види товарів;

  • внутрішньогрупової асортиментної структури попиту і пропозиції за розміром, зростанням, фасоном і т.д.;

структури попиту і пропозиції на однойменні товари різних підприємств; •структури попиту і пропозиції однойменних товарів, які розрізняються за

видом упаковки та обсягом розфасовки;

сезонних коливань попиту і пропозиції на окремі товари;

ступеня задоволення попиту на окремі види товарів і їх різновиди товарними пропозиціями;

можливості збільшення попиту на товари, запаси яких перевищують нормативи;

  • вимог покупців щодо якості, асортименту та оформлення товарів на ринку;

  • вимог покупців щодо своєчасного, ритмічного і повного забезпечення товарного попиту постачальниками.