Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статистика п-ва.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.28 Mб
Скачать

3. Статистичне вивчення прибутку та рентабельності підприємства.

Ефективність виробничої господарської діяльності підприємства знаходить своє відображення у досягнутих фінансових результатах, які характеризуються розміром одержаного прибутку, рівнем рентабельності та обсягом виручки від реалізації.

Прибуток підприємства, організації чи фірми виступає важливою економічною категорією, що характеризує кінцевий фінансовий ефект від діяльності колективу за певний період. Тому статистика здійснює всебічне і глибоке вивчення його обсягу, складу, джерел утворення та цільового використання.

Прибуток - це чистий дохід, який одержує підприємство внаслідок виробничої діяльності за певний, період часу. Він виступає одним з джерел формування державного бюджету, покриття витрат відтворення та прискорення науково-технічного прогресу, вирішення соціальних завдань.

Розрізняють: балансовий, або загальний прибуток; прибуток від реалізації товарної продукції; прибуток або збитки від реалізації продукції і послуг підрозділів неосновної діяльності; доходи від позареалізаційних операцій.

Основним джерелом одержання балансового або загального прибутку є прибуток від реалізації товарної продукції підприємства; він становить біля 90% загального його обсягу, а часто є єдиним джерелом формування балансового прибутку і визначається на основі виручки від реалізації.

Виручка від реалізації характеризує загальний фінансовий результат (валовий дохід) від реалізації продукції (робіт, послуг) і включає: виручку від реалізації готової продукції, напівфабрикатів власного виробництва, робіт І послуг, товарів в торговельних, постачальницьких і збутових організаціях, послуг, пов'язаних з перевезенням вантажів та пасажирів на підприємствах транспорту.

Різниця між виручкою від реалізації продукції без податку на додану вартість (ПДВ) і акцизів та затратами на виробництво реалізованої продукції (робіт, послуг), тобто повною собівартістю продукції, складає валовий або просто прибуток від реалізації. Якщо собівартість продукції перевищує її вартість, то наслідком виробничої діяльності підприємства буде не прибуток, а збитки.

Прибуток від реалізації іншої продукції та послуг, створених в підрозділах неосновної виробничої діяльності (підсобне промислове, сільськогосподарське виробництво, послуга транспорту і т.ін.), визначається також як різниця між її вартістю і повною собівартістю.

До складу доходів (втрат) від позареалізаційних операцій включають доходи, одержані від пайової участі в спільних підприємствах, від передачі майна в оренду, дивіденди по акціях, облігаціях та інших цінних паперах, а також інші доходи від операцій, безпосередньо непов'язаних з виробництвом і збутом продукції, одержаних і сплачених у вигляді економічних санкцій. Значна частина позареалізаційних збитків виникає, на відміну від прибутків, з вини підприємства внаслідок безгосподарності, порушення договірних зобов'язань чи недостатньої правової компетенції. Це втрати від нестач, крадіжок, штрафів і т. ін.

Загальний фінансовий результат характеризує балансовий прибуток. До його складу входять, крім прибутку від реалізації продукції основної діяльності, прибуток (збитки) від реалізації продукції і послуг підрозділів неосновної діяльності, від реалізації матеріальних оборотних засобів і інших активів; прибуток (збитки) від реалізації та вибуття основних засобів; доходи і втрати від валютних курсових різниць; доходи від цінних паперів і інших довготермінових фінансових вкладень, включаючи вкладення в майно інших підприємств; витрати і втрати, пов'язані з фінансовими операціями; позареалізаційні доходи (втрати).

Якщо з балансового прибутку підприємства відняти обов'язкові платежі у вигляді податків з урахуванням пільг, що здійснюються відповідно до податкового кодексу, одержимо чистий прибуток.

Чистий прибуток підприємства, що залишається в його розпорядженні, використовується на такі цілі:

формування фінансового резерву;

  • інвестування у розвиток виробництва;

  • фінансування соціально-культурної сфери;

  • відрахування в фонд оплати праці.

Характеристика показника прибутку, особливо впливу факторів на зміну його обсягу, мас важливе значення в економічному дослідженні.

На величину прибутку підприємства впливають ціни на реалізовану товарну продукцію, рівень собівартості продукції, обсяг і асортимент продукції.

Вплив цін на продукцію залежить від роботи колективу, оскільки при підвищенні цін за умови незмінності рівня інших факторів величина прибутку зросте, хоч в цьому немає ніякої заслуги підприємства, і навпаки.

Вплив зміни собівартості проявляється в тому, що при зниженні її рівня прибуток збільшується або зменшується, коли її рівень підвищується.

При зростанні обсягу виробництва за умови рівності інших факторів зростає також і прибуток. На величину прибутку впливають також зміни в асортименті виробів.