Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління професійним стресом керівни...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
712.7 Кб
Скачать

Питання для обговорення:

  1. Як колективні уявлення членів групи співвідносяться з їх власним переліком?

  2. Які три найбільш важливі причини втрати часу у Вас?

  3. Які основні способи зберегти час?

СПИСОК ОСНОВНИХ ПРИЧИН МАРНИХ ВТРАТ ЧАСУ

Телефонні розмови.

Погане планування робочого дня.

Спроби виконувати декілька справ одночасно.

Візити друзів (вільних від справ колег тощо).

Особиста неорганізованість.

Нездатність сказати «ні».

МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ СТРЕСОМ

Відкладання справ з дня на день.

Життєві кризи.

Рекомендації з управління часом:

  • Запишіть тижневі завдання, плани, справи й цілі та поєднайте їх з розкладом трудового дня.

  • Розставте пріоритети завдань відповідно до їх значення.

  • Плануйте найбільш важливі завдання на період фізич­ного підйому. Це дозволить Вам виконувати складні за­вдання, перебуваючи в найкращій формі.

  • Викресліть всі справи, які не є необхідними у вашій повсякденній діяльності, запишіть їх у кінець списку.

  • Делегуйте повноваження. Впевненість, що все потрібно робити самому - одна з найважливіших причин стресу. Подивіться уважно на свій план і визначте, що доручи­ти кому-небудь іншому.

  • Закінчіть одне завдання, перш ніж взятися за інше. Встановіть пріоритет кожного завдання та не відкла­дайте справи на завтра.

  • Навчіться говорити «ні».

  • Резервуйте час на термінові роботи або незаплановані зустрічі. Тоді ви менше будете турбуватися про те, щоб все встигнути.

  • Контролюйте процес розподілу часу. При розподілі часу тримати ситуацію під контролем не менш важливо, ніж при управлінні стресом.

Вправа 7. «Що ви будете робити, якщо...?»

Невизначеність займає одне з перших міст у списку стре-сорів професійної діяльності. Невизначеність вириває люди­ну зі звичного середовища, де вона добре орієнтується та ста­більно себе почуває. В результаті людина стає невпевненою, схильною до суперечливого метання від одного напрямку до іншого, що негативно впливає на її стан та працездатність в цілому.

52

53

РОЗДІЛИ!

Мета вправи: запропонувати учасникам тренінгу підготу­вати плани на непередбачені випадки або потенційно небез­печні ситуації.

Матеріали: м'яч.

Процедура:

  • Після короткого опису правил мозкового штурму (нія­кої критики, приймаються навіть божевільні ідеї) ска­жіть членам групи, що у них не буде можливості напе­ред обдумати підхід до вирішення майбутніх проблем.

  • Розбийте учбову групу на підгрупи з трьох-чотирьох осіб.

  • Запропонуйте їм пригадати епізод із особистого досвіду або історію, яку вони чули від свого колеги, пов'язану з непередбаченим випадком. Хай кожна група зупини­тися на певній проблемі, наприклад такій: «Половина мого персоналу захворіла в один день» або «Я не міг знайти свої записи якраз тоді, коли хотів зробити пові­домлення».

  • Викличте членів групи та попросить їх визначити свою проблему. Вони зроблять це, сказавши: «Що, якщо... (половина мого персоналу захворіла в один і той же день)?» Дайте їм м'яч в той час, коли вони визнача­тимуть проблему. Потім вони передадуть м'яч іншій групі. Той, хто зловить м'яч, повинен буде швидко зап­ропонувати декілька рішень поставленого питання. Як тільки група, що має звітувати, почне зволікати з від­повідями, дозвольте іншим висловити свої міркування.

Після того, як протягом декількох хвилин будуть отримані можливі рішення, м'яч передається іншій групі, і процес пов­торюється. Продовжуйте гру стільки, скільки дозволяє час.