Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив проц. (Программа) 092012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
694.27 Кб
Скачать

Київський національний університет імені Тараса Шевченка юридичний факультет

Кафедра правосуддя

Цивільний процес України”

Навчальна робоча програма курсу

для студентів 3 курсу денної форми навчання

спеціальності 6.030401 «Правознавство»

КИЇВ – 2012

Навчальна робоча програма курсу "Цивільний процес України"для студентів 3 курсу денної форми навчання спеціальності 6.030401 «Правознавство»

Укладачі:

К.ю.н., доц. ГрабовськаО.

К.ю.н., доц. Захарова О.С.

К.ю.н., доц. Ізарова І.О.

Рецензент:

К.ю.н., доц. Радзієвська Л.К.

Лектори:

К.ю.н., доц. ГрабовськаО.

К.ю.н., доц. Захарова О.С.

К.ю.н., доц. Ізарова І.О.

К.ю.н., ас. Васильєва-Шаламова Ж.В.

Викладачі:

К.ю.н., ас. Васильєва-Шаламова Ж..В.

К.ю.н., доц. ГрабовськаО.О.

К.ю.н., доц. Ізарова І.О.

К.ю.н., доц. Захарова О.С.

К.ю.н., ас. Василина Н.В.

Затверджено

кафедрою правосуддя

4 вересня 2012 року

Протокол № 1

Схвалено

Науково-методичною радою

юридичного факультету

Протокол № ___

2012р.

Рекомендовано до друку

Вченою радою

юридичного факультету

20 Вересня 2012 року

Зміст

  1. Вступ

  2. Тематичний план

  3. Система контролю знань

  4. Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів

  5. Програма курсу (плани лекцій, плани семінарських занять, завдання для самопідготовки)

  6. Рекомендована література: нормативні акти, Постанови Пленуму Верховного Суду України та Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ, спеціальна література

  7. Питання до іспиту

  8. Питання, які виносяться на залік

ВСТУП

Предмет, мета та завдання навчальної дисципліни

Нормативна дисципліна “Цивільний процес України” вивчається студентами третього курсу юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка в пятому та шостому семестрах. Планом навчального процесу для вивчення курсу цієї дисципліни відведено 218 годин навчальних занять. З них на лекції відведено 68 годин, на семінарські заняття – 34 години, на самостійну роботу – 98 21 години. Формами контролю є залік та іспит. Дисципліна вивчається з застосуванням кредитно - модульної системи і складається з чотирьох змістових модулів. Перший змістовий модуль складають теми 1 – 3, другий – теми 4 – 8, третій – теми 9– 18, четвертий – з 19 по 28 тему.

З усіх тем курсу проводяться лекційні і практичні заняття, крім теми 28, яка на практичні заняття не виноситься, а опрацьовуються студентами самостійно. На практичних заняттях за вибором викладача можуть використовуватись різні форми та методи контролю знань студентів: доповіді, експрес-опитування, доповнення відповіді, вільна дискусія, розв’язання казусів, виконання самостійних і домашніх робіт, тестові завдання, складання процесуальних документів та інші. Рівень знань, підготовленості, ерудиції, активності студентів на заняттях оцінюється викладачем самостійно.

Завершується вивчення дисципліни “Цивільний процес України” проведенням іспиту. До іспиту допускаються усі студенти, які відвідували лекційні і практичні заняття.

Цивільний процес України як навчальна дисципліна ґрунтується на базі науки цивільного процессуального права, цивільного процесуального законодавства і практики його застосування загальними судами, адвокатами і прокурорами.

Метою викладання курсу “Цивільний процес України” є розкриття його значення для захисту порушених прав і охоронюваних законних інтересів фізичних і юридичних осіб у цивільному процесі, для зміцнення законності і правопорядку.

Завдання - в результаті вивчення курсу студенти повинні:

  1. Знати:

- теорію цивільного процесу, цивільне процесуальне законодавство України, практику його застосування загальними судами судів загальної юрисдикції України, суддями, адвокатами, прокурорами;

- норми матеріальних галузей права;

- норми ЦПК, які регламентують: 1) принципи цивільного процесу та особливості окремих видів проваджень та стадій цивільного процесу; 2) процесуальне становище, права та обов’язки всіх суб’єктів цивільного судочинства; 3) вимоги, які пред’являються до форми, змісту, порядку ухвалення та постановлення процесуальних документів як судом, так і особами, які беруть участь у справі, та їх оформлення;

2. Вміти:

- правильно тлумачити і застосовувати норми цивільного процесуального права, самостійно поповнювати і поглиблювати свої знання, визначати, обґрунтовувати і відстоювати свою правову позицію, захищати права, свободи і законні інтереси громадян, юридичних осіб, інтереси суспільства і держави;

- використовувати набуті знання у практичній діяльності;

- вільно володіти державною мовою;

- грамотно письмово висловлювати власні думки;

- правильно застосовувати норми матеріального права при ухваленні судових рішень у цивільних справ.