Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Intern_Mark_Konspect.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

8.2 Паблік рілейшнз

Паблік рілейшнз (public relations) або пабліситі, являє собою вид маркетингових комунікацій, метою якого є завоювання позитивної реакції суспільства на компанію і її продукцію. Паблік рілейшнз характеризується більшою кількістю аудиторних груп, ніж реклама (табл. 8.3.).

Таблиця 8.3.

Цільові групи паблік рілейшнз та їх особливості на зовнішніх ринках24

Групи (внутрішній ринок)

Особливості міжнародних ринків

Компанія

- співробітники

- акціонери

Культурні відмінності

Фізична далекість акціонерів

Постачальники ресурсів, фінансових і маркетингових послуг

Необхідність координації діяльності й адаптації методів роботи

Споживачі

- існуючі

- колишні

- потенційні

Менші знання про компанію

Ефекти країни походження товару можуть порушувати процес комунікації

Середовище

- суспільство

- уряд

- організації

Різні вимоги національних урядів

Діяльність регіональних економічних союзів і груп країн

Робота в сфері паблік рилейшнз може здійснюватися за допомогою декількох методів: надання призів; спонсорська підтримка заходів; випуск прес-релізів, що висвітлюють діяльність компанії; оголошення про рекламні кампанії, що починаються; лобіювання. 

8.3. Стимулювання продажу

У США витрати компаній-виробників швидко реалізовуваних споживчих товарів на стимулювання продажів (sales promotion) є вищими, ніж витрати на рекламу. За оцінках фахівців, у Європі в період з 1991 по 1994 р. ріст витрат на заходи щодо стимулювання продажів у два рази перевищив ріст витрат на рекламу (Bannett, 1995. P. 321).

У процесі міжнародної діяльності фірми використовують наступні інструменти стимулювання продажу: знижки до ціни; каталоги і брошури; купони; зразки; подарунки; конкурси.

Законодавство окремих країн нерідко забороняє надання подарунків, регулює максимальний розмір наданих знижок у роздрібній торгівлі, вимагає наявності спеціального дозволу для використання того чи іншого методу стимулювання продажів. 

8.4. Прямий маркетинг

До прямого маркетингу (direct marketing) відносяться поштовий маркетинг (direct mail), продаж по телефону (telephone selling) і маркетинг через Інтернет. Найбільш новим і, імовірно, найбільш перспективним видом прямого маркетингу є торгівля за допомогою мережі Інтернет.

Особливо інтенсивно він використовується для експортної діяльності. Експорт складає 43% від всього обсягу продажів через Інтернет (Quelch and Klein, 1996). При цьому загальний обсяг угод постійно зростає, чому сприяє ряд наступних причин: число користувачів Інтернет постійно росте; розміщення інформації в Інтернет є відносно дешевим; наявність розвинутих програм роботи з Інтернет знімає необхідність одержання користувачами спеціальних навичок; існує можливість створювати і розміщати мультимедійні послання; Інтернет створює компанії імідж передового і прогресивного підприємства.

Безумовно, використання Інтернет у маркетингових цілях спричиняє і значні труднощі:

  • більшості компаній не вдається досягти значного обсягу продажів за допомогою Інтернет;

  • маркетинг через Інтернет постійно розвивається, оскільки використовують його компанії змушені приділяти велику увагу відстеженню змін у технології;

  • існує проблема безпеки платежів через Інтернет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]