Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
радченко етика 28-56.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Бізнес-схика організації, фірми

Життєдіяльність в бізнесі глибоко Псреконус, ЩО проблеми підприємницької етики неможливо вирішити в цілому, не зачіпаючи бізнес-етику організації, фірми. Трудовий процес, управління колек­тивом, відносини між працівниками, взаємовідносини з діловими партнерами, конкурентами, споживачами підпорядковуються певним етичним нормам і принципам, які перевірені часом і науково обґрунтовані.

Етичні норми - це цінності і правила етики, яких повинні дотри­муватись робітники організації у своїй діяльності. Правила містять права, обов’язки і відповідальність за невиконання обов’язків або перевищення повноважень, регулюють усі процеси функціонування колективу від прийняття на роботу, вирішення конфліктної ситуації до звільнення з роботи.

Система регулювання поведінки робітників в трудовому колективі досить складна. В епіцентрі цього процесу, безперечно, керівник. Його визнають, про нього говорять усі, з нього беруть приклад.

Не випадково американці кажуть, що краще витратити десять тисяч доларів на пошуки досвідченого, вихованого менеджера, який вміє працювати з людьми, аніж потім втратити сто тисяч доларів через поганого керівника, який не може налагодити нормальні стосунки з працівниками та клієнтами.

Керівник не повинен зловживати своїм становищем, виявляти особистих симпатій та антипатій, припускатися грубощів, прини­жувати гідність підлеглого. Він має бути готовим використовувати етичні норми управління залежно від конкретної ситуації.

Цінність будь якого колективу - це люди, наймані працівники, від зусиль яких залежить виконання роботи. Найманий працівник повинен вміти не тільки поводити себе, керуючись правилами службового етикету, але й мати такі якості, як чесність, відповідальність, вміти зберігати секрети організації і розуміти, що погані звички - зловживання алкоголем, хабарництво, здирництво - заважають роботі, "підмочують" репутацію.

*

Стан та перспективи розвитку етики бізнесу

Бізнес як соціально-економічне явище існує в умовах специ­фічних людських взаємин. Це - цілісна система знань, вмінь та навичок поведінки людей, які здійснюють комерційну діяльність.

Етика бізнесу (ділова етика) як галузь науки виникла в 70 рр. XX ст. У США. У 80-90 рр. стала частиною корпоративної культури і набула всесвітнього масштабу.

Роль неформальних правил, що базуються на морально- психологічних принципах, постійно зростає у глобалізованому світовому просторі. Про це свідчать активна діяльність утворених міжнародних та регіональних організацій бізнес-етики та залучення до країн-засновників етичної поведінки в бізнесі все більшої кількості країн-учасниць.

Однією з форм визначення етичної поведінки стали кодекси поведінки, що приймаються на корпоративному, професійному та міжнародному рівнях. Однак менеджерам фірм та організацій необ­хідне знання механізмів, за допомогою яких можна формувати етичну поведінку співробітників фірм, організацій.

Впровадження кодексу поведінки - це тільки перший крок використання етичних норм. Вони будуть дієвими лише за умов, що етичним нормам відповідатимуть внутрішні характеристики фірми, організації, перш за все поведінка керівників.

Корпоративні кодекси - це частина корпоративної культури, в основі якої закладено глибоке розуміння моральної відповідальності бізнесу за свою діяльність перед суспільством, визнання відповідаль­ності по відношенню до широкого кола зацікавлених сторін: від працівників до акціонерів, спонсорів, споживачів та збереження оточуючого середовища.

Елементом корпоративної культури є благодійність і меценатство, які виводять рівень моральної свідомості бізнесу на вищий щабель соціального престижу.

Ключові поняття: бізнес, професійна етика, етика бізнесу, корпоративна соціальна відповідальність, корпоративний кодекс поведінки, благодійність, меценатство, спонсорство.

Завдання 1. Етика і бізнес

Мета вивчення. Визначення місця і ролі етики бізнесу.

Вправа 1. Інструкція визначаючому. Ознайомтесь з думкою

С. Бриттана, що викладена в книзі "Капитализм с человеческим лицом'" і прокоментуйте прочитане.

"... Етика бізнесу не є самостійним предметом, що відрізняється від етики в цілому... є тільки етика та її розуміння в різних сферах. Бізнес, медицина, політика і закон - всі висувають свої специфічні проблеми: якою б не була б наша основополагаюча мораль, її повинні дотримуватись у всіх цих галузях, та і в особистій поведінці".

Вправа 2. Інструкція визначаючому. Уважно прочитайте наступний вислів Генерального директора Всесвітньої-торговельної організації (ВТО) М. Мура та дайте відповіді на питання для обговорення.

"Останні півроку були свідком падіння імперії, підйому демократії, росту свободи, а також життєвих стандартів у багатьох країнах і на багатьох континентах. Я маю впевненість, тому що у мене є постійна і тверда довіра до людей, які в умовах свободи будуть чинити правильно. Надто багато поставлено на карту, щоб вагатись, бути нерішучим або перестати діяти.

Звертаючись до питань управління глобалізацією, ми могли б вчинити значно гірше, чим застереження великого Махатми Ганді, який попереджав нас про сім смертних гріхів у сучасному світі: багатство без труда, насолода без совісті, знання без особистості, бізнес без моралі, наука без гуманності, релігія без жертвенності і політика без принципів"9.

"Ореп зосіейез сіо Ьейет", Зіаіешепі Ьу Міке Мооге, Бегесіог - Оепегаї, \УогМ Тгасіе Ог^апігаііоп, аі: іЬе 11* Міііїагі СЬіеІз оГ СЬарІаіпз Сопйгіпсе, \Уесіле5сіау, РеЬгиагу, 9, 2000.

ЬПр//\>лу\¥. \у(:о. от§ /еп§1І8Іі/пе\¥5_е/5рпші_е/8ртт22_е.Ьі;ш

Питання для обговорення

  1. На якій проблемі наголошує в своїй промові ген. директор ВТО?

  2. Від чого застерігає і яку особисту позицію займає?

1 Сосіез оГ сопсіисі ЬНр:// \уул\'.сскіезоГсоп(іис1.ог§. 36

1 Губський Б. Меценацтво повинно бути почесним і вигідним, газета "День", середа 31 жовтня № 198, 2001, с. 5.

1 Чередниченко А. Українське меценатство поступається спонсорству, газета "Хрещатик", 14 травня 2003, с. 12-13.

50

5. До якої категорії підприємств відносять поняття "соціальна відповідальність?"

а) транснаціональні корпорації;

б) крупні компанії;

в) середні і малі підприємства;

г) все перераховане правильно.

1 Бритган С. Капитализм с человеческим лицом. - СПб.: Зкономическая школа, 1998, с. 48-49.

2 Татеиси К. Вчений дух предпринимательства. Практическая философия бізнес­мена / Пер. с англ. Шахова З.Я., Шахов Г.А. - К.: УКРЗАКОРДОНВИЗ- СЕРВИС, 1992, с. 199-200.

3 Бекетева Е.Е. Тайньї общения / Сб. ситуативних задач-тестов то "Психологии дел. общения": Учеб. пособ. - М.: ФА, 2001, с. 5-6.

32

4 Ьир://шулу.ип.ог§/ги88Іап.§оа1з. Деюіарация тьюячелетия ООН. Резолюция, принятая 55-й сессий Генеральной Ассамблеи, 2000 (АЛШ8/55/2).

5 Сосіез оГсопсіисі Мір:// уу\¥\у.сос1е5оГсопсІисі.ог§.

6 Вправа 4-5. Степаненко В.Ф. Етика в проблемах і аналітичних задачах: Навч. посіб. - К.: Лібра, 1998, с. 214-216.

38

7 Радченко С.Г. Ситуаційні вправи з курсу етика бізнесу: Навч. метод, видання. - К.: КНТЕУ, 2003, с. 6-8, 14-15.

8 Рюттингер Р. Культура предпринимательства /Пер. с нем. - М.: ЗКОМ, 1992, с. 54-56.

' Казанцев А.К., Подлесньїх В.И., Серова Л.С., Практический менеджмент: В деловьіх играх, хозяйственньїх ситуациях, задачах и тестах: Учеб. пособ. - М.: ИНФРА-М, 1998, с. 335-336.

9 Бритган С. Капитализм с человеческим лицом. - СПб.: Зкономическая школа, 1998, с. 48-49.