Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
радченко етика 28-56.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Завдання 2. Кодекс етичної поведінки

Мета вивчення. Шляхом знайомства з ключовими позиціями Декларації тисячоліття ООН, етичних кодексів відомих корпорацій, компаній визначити основні етичні пріоритети, яким світова спільнота, сучасні компанії і корпорації надають особливої переваги.

33

¥

Вправа 1. Інструкції визначаючому. В період з 6 по 8 вересня 2000 р. в Нью-Йорку проходила Генеральна Асамблея ООН, на якій була прийнята Декларація тисячоліття4. Ознайомтесь з основними позиціями, що прийняли глави держав, прокоментуйте, спираючись на питання для обговорення.

Ми вважаємо, що суттєво важливе значення для міжнародних відносин в XXI ст. будуть мати певні фундаментальні цінності. До яких належать:

  • Свобода. Чоловіки і жінки мають право жити і вирощувати своїх дітей в гідних умовах , вільних від голоду, страху і насильства, гніту і несправедливості. Кращою гарантією цих прав є демократична форма правління, що грунтується на широкому загалі і волі народу.

  • Рівність. Ні одна людина та ні одна країна не повинні бути обмежені в можливості користуватись благами розвитку. Повинні бути гарантовані однакові права і можливості чоловіка і жінки.

  • Солідарність. Глобальні проблеми повинні вирішуватись за справедливим розподілом витрат і тягаря відповідно з фун­даментальними принципами рівності і соціальної справед­ливості. Ті, хто страждає або знаходиться у найменш сприятли­вому стані, заслуговують допомоги з боку тих, хто знаходиться в кращому стані.

  • Терпимість. При всій багатоманітності віросповідань, культур і мов люди повинні поважати один одного. Розбіжності в рамках суспільств та між суспільствами не повинні лякати, ні служити підставою для переслідувань, а повинні охоронятись в якості ціннішого здобутку людства. Слід активно підтримувати

Л культуру світу та діалог між всіма цивілізаціями.

  • Повага до природи. В основу охорони і раціонального використання всіх живих організмів і природних ресурсів повинно бути покладено обачливе відношення, у відповідності з постулатами усталеного розвитку. Тільки в такий спосіб можна зберегти для наших нащадків ті великі багатства, які даровані нам природою. Сьогодні нестабільні моделі виробництва і споживання повинні бути змінені в інтересах нашого майбутнього добробуту і благополуччя наших нащадків.

  • Загальний обов’язок. Обов’язок з управління глобальним еконо­мічним і соціальним розвитком, а також усування загроз міжнародному миру і безпеки повинні бути розподілені між народами світу і втілюватись на багаторівневій основі. Головну роль в цьому повинна грати Організація Об’єднаних Націй як найбільш універсальна і найбільш представницька організація в світі.

Питання для обговорення

  1. Які цінності визнанні главами держав в якості фундамен­тальних для міжнародних відносин у XXI ст. і чому?

  2. Визначивши цінності, обговоріть їх особливості стосовно до сфери господарської діяльності та ділових відносин.

  3. Які з існуючих теорій моралі можна використати для об­грунтування цінностей, сформульованих в Декларації тисячоліття?

Вправа 2. Інструкція визначаючому. В етичному кодексі компанії Ьаккеесі МаПіп' сформульовані наступні її обов’язки (моральні цінності). Прокоментуйте їх, враховуючи питання для обговорення.

"По відношенню до наших службовців ми прагнемо до чесності, справедливості, утворенню надійної і здорової атмосфери, вільної від страху помсти, до поваги почуття достоїнства кожного.

По відношенню до наших замовників ми прагнемо своєчасно забезпечувати надійною продукцією і послугами за справедливою ціною.

По відношенню до населення районів, а яких ми мешкаємо і працюємо, ми прагнемо до розумного використання ресурсів при веденні нашої діяльності добросусідським відносинам і виконанню свого громадянського обов’язку.

По відношенню до наших акціонерів ми прагнемо до стабіль­ного зросту та досягнення визначених фінансових цілей, розумного використання наших активів і ресурсів.

По відношенню до наших постачальників і партнерів ми прагнемо до справедливої конкуренції і відповідального відношення, які притаманні доброму замовнику і партнеру.

Питання для обговорення

  1. По відношенню до яких зацікавлених осіб визнає свою відпо­відальність компанія? Які обов’язки на себе бере?

  2. Прокоментуйте обов’язки Ьаккеесі Магііп з точки зору соціальної відповідальності корпорації.

Вправа 3. Інструкція визначаючому. В запропонованому фрагменті Етичного кодексу корпорації РКОСТЕЯ & ОАМВЬЕ (Р&С) викладена Декларація мети компанії5. Проаналізуйте, враху­вавши питання для обговорення.

Виробляти товари найвищої якості і цінності для максимального задоволення вимог покупців у всьому світі.

Досягнення цієї мети потребує створення організації та умов праці, що залучають самих достойних людей, забезпечують найбільш повний розвиток їх талантів, вільну і натхнену працю на благо процвітання справи, збереження і розвиток історичних принципів чесного відношення до праці і правильних дій.

Шляхом успішного використання наших принципів ми зможемо дістатись лідируючого положення наших товарів на ринку за часткою і прибутком, що сприятиме процвітанню загальної справи, робітників і службовців, акціонерів і суспільства, де ми живемо і працюємо.