Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
радченко етика 28-56.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Економічна політика

Керівництво "Форда" заявляє, що важливим пріоритетом еконо­мічної діяльності корпорації є поліпшення якості автомобілів.

Разом з тим економічна політика соціальної відповідальності компанії включає в себе ще і так звані інвестиції в колектив. "Наступні декілька років - час складних випробувань. Тому нам потрібні зацікавлені робітники, що мають знання, вміння та інстру­ментарій, необхідні для того, щоб розвиватися в нових умовах", - заявив Девид Мерфи, віце-президент "Форд Мотор".

"Форд" фінансує створення чисельних центрів підготовки та перепідготовки своїх робітників і службовців практично за всіма спеціальностями. В ці заходи було вкладено більше 700 млн доларів США. Корпорація "Форд" всім своїм робітникам надає комп’ютери та пільги доступу в Інтернет. Як соціальна відповідальна компанія "Форд" застосовує так званий каскадний засіб комунікацій, що забезпечує двосторонній зв’язок між керівництвом і робітниками, що дає можливість будувати партнерські і товариські стосунки між керівниками і рядовими робітниками, залучає широкі прошарки робітничого колективу до процесу прийняття рішень. Широко використовується внутрішня корпоративна комп’ютерна мережа Інтернет, регулярно влаштовуються форуми, в тому числі інтерактивні, в ході яких співробітники мають змогу обмінятися думками з різних питань.

Соціальна політика

Соціальна політика починається, по-перше, з турботи про свій колектив. Корпорація "Форд" надає можливість своїм робітникам без­коштовно користуватися медичною ДОПОМОГОЮ, Надаг. різні пільги і страховку.

По-друге, соціальна відповідальність по відношенню до споживача, "Форд", в основному, турбується про безпеку своєї продукції. Обладнує свої авто самими передовими технологіями безпеки: системою слідкування за стомленістю водія, електронними стабілізаторами, системою АВ8, спеціальними ударовідбиваючими бамперами і т. ін., постійно проводить дослідження своєї продукції на предмет її безпеки для здоров’я споживачів.

По-третє, соціальна відповідальність щодо партнерів. "Форд" застерігається мати справи з партнерами, чия репутація сумнівна, наприклад з підприємствами з жорстокою експлуатацією праці робітників, використанням праці дітей, відмиванням брудних грошей і т. ін. "Форд" проголошує принцип рівних можливостей в бізнесі і представляє пільгові умови фірмам-партнерам, що керуються жінками і представниками расових і сексуальних меншин.

Екологічна політика

Машинобудівні, хімічні, видобуваючи компанії повинні з шкіри геть лізти, щоб створити імідж мирного співіснування з природою. Так, корпорація "Форд" - головною своєю метою екологічної полі­тики бачить скорочення викидів в атмосферу вуглекислого газу шля­хом підвищення екологічності двигунів своїх авто. На автомобілях різних марок, які належать цій корпорації, порівняно з 1995 р., вдалося на 10-12% знизити витрату пального і викиди С02. Кожного року на заводах "Форда" використовується 64 тис. т матеріалів, що належать до вторинного використання, користуючись гаслом: "Безвідходна продукція безвідходних заводів". Ці матеріали широко запроваджуються в виробництво нових моделей авто. Так, новий "Ягуар" Х-Іуре, що випускається заводами корпорації "Форд", потім може бути перероблений на 90%.

Кожного року, починаючи з 1998, компанія "Форд Мотор" знайомить спільноту зі своїми досягненнями в галузі соціальної відповідальності. "Звіт корпоративного громадянства" (1999 р.).

За підрахунками, всього за рік з моменту введення соціальної відповідальності на підприємствах "Форд Мотор" прибутки корпо­рації зросли на 17%.

т

Питання для обговорення

  1. Що таке соціальна відповідальність і соціальна безвідпо­відальність?

  2. Досить часто корпоративну соціальну відповідальність плу­тають з благочинністю, сприймаючи як додаток до зароб­ляння грошей або тільки як надання робітникам елемен­тарних гарантій? Чи згодні Ви з такою позицією?

  3. Які напрями корпоративної соціальної відповідальності висвітлює діяльність корпорації "Форд Мотор".

  4. Як Ви вважаєте, корпоративна відповідальність стосу­ється тільки великих компаній, монстрів глобальної еко­номіки з мільярдними прибутками?

  5. Чи існує досвід корпоративної соціальної відповідальності в Україні?