Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психологія тема 3.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
353.27 Кб
Скачать

ТЕМА З

Психологічні особливості дошкільного віку

Л.1. Особливості психічного розвитку

немовляти Л.2. Початковий розвиток особистості на етапі раннього дитинства Психологічні особливості розвитку особистості дитини дошкільного віку Психологічна готовність дітей до школи. Шестирічні діти

3.1. Особливості психічного розвитку немовляти

Криза ново- Період розвитку дитини від народження до одного року нази народженості вають стадією немовляти. У ній виділяють надзвичайно важ ливу фазу новонародженості (від моменту народження до| одного-двох місяців). Фізично відокремившись від матері, дитина мас адаптувати ся до цілком інших умов життя (звикнути отримувати кисень із повітря, приймап їжу ззовні, перетравлювати її, виділяти непотрібні організму речовини тощо).

Кризу новонародженості не відкрили, а визначили теоретично (причому останньою), і виділили як особливий період у психічному розвитку дитини. Озна кою кризи є втрата дитиною ваги у перші дні після народження.

Соціальна ситуація розвитку немовляти неповторна і визначається двома мо ментами. З одного боку, біологічно дитина цілком безпорадна, вона не може задовольнити жодної життєвої потреби без допомоги дорослого. Внаслідок цьо- го немовля є максимально соціальною істотою. З іншого боку, за цілковитої залежності від дорослих дитина позбавлена основних засобів спілкування з ними, насамперед, людської мови. На цій суперечності між максимальною соціальніс- тю і мінімальними засобами спілкування ґрунтується увесь подальший розви- ток дитини у цьому віці.

Життя дитини тепер забезпечується певними анатомо-фізіологічними мож- ливостями та рядом вроджених механізмів, що проявляються в готовності нерво- вої системи пристосовувати організм до зовнішніх умов.

Відразу ж після народження вмикаються безумовні рефлекси, що забезпечу- ють роботу основних систем організму (дихання, кровообігу та ін.). Крім них, у новонародженого можна виявити захисні (тобто спрямовані на обмеження дії окремих подразників або на цілковите відчуження від них), орієнтувальні (спря- мовані на забезпечення взаємодії з окремими подразниками, зокрема, пов'яза- ними з харчуванням) та деякі інші рефлекси.

Власне, новонародженість є тим періодом у житті людини, коли ще можна спостерігати у "чистому вигляді" вроджені, інстинктивні форми поведінки, спря- мовані на задоволення органічних потреб людини (у кисні, їжі, теплі тощо).

Однак, і це принципово важливо, названі потреби забезпечують лише вижи- вання дитини, а не її психічний розвиток.

Зазначимо, що дитина наділена вродженими формами поведінки значно гір- ше, ніж малята тварин, однак вона володіє майже необмеженими можливостями освоювати нові форми поведінки. За умови задоволення органічних потреб та

дотримання правильного режиму і виховання у дитини формуються нові, власне людські потреби (в отриманні вражень, у спілкуванні з дорослими тощо), і на їх основі здійснюється психічний розвиток.

44

Тема 3. Психологічні особливості дошкільного вік] "< " хологічні особливості розвитку особистості дитини дошкільного віку 34

і іпо швості психічного розвитку немовляти

35

Ми і|н-ґні отримувати враження від оточуючої дійсності, пов'язана з орієнту­єм,ними рефлексами, розвивається відповідно до готовності аналізаторів. До

і. \ перші дні після народження найбільше значення мають філогенетично

нині н і ;и їли і штори (смаковий, нюховий, шкірний, вестибулярний, температур­нії і ї ї пі (повідні їм форми чутливості. Дещо пізніше у відповідь на зорові та ц мни подразнення виникає зорове й слухове зосередження (дитина перестає і іі(іо ж на деякий час стримує імпульсивні рухи рук, ніг чи голівки).

  1. ііі їм цміиу від малят тварин, у яких передусім удосконалюються рухи, для

юдженої дитини характерний насамперед розвиток зору та слуху. Психічна

■ і її. немовлята проявляється також у гальмуванні імпульсивної рухової

і цінності.

    1. I сн имо, що умовою дозрівання мозку новонародженого є розвиток

ніші чу гі ііі (аналізаторів), тому що саме з їх допомогою мозок отримує різно- і шині і ні пали із зовнішнього світу.

цім і» чом і, що ще важливіше, організатором таких вражень для новонаро- і и і дорослий.

9

Численні дослідження свідчать, що батьки, які брали своїх дітей на руки відразу після їх народження, і надалі частіше граються з ними та (шіьше піклуються про них. Ця нова для чоловіка роль турботливого батька сприятливо позначається на розвитку немовляти та загальній атмосфері родинного життя.