Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психологія тема 3.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
353.27 Кб
Скачать

Гра — явище соціальне за своїм походженням та змістом, вона є історичним утворенням, зумовлена розвитком суспі- льства, його культури. Це особлива форма життя дитини в су- спільстві, діяльність, у якій діти в ігрових умовах виконують ролі дорослих, відтворюючи їхнє життя, працю та стосунки (П.П. Блонський, Л.С. Виготський, Г.С. Костюк, О.М. Леонтьєв, Д.Б. Ельконін).

І Ір.и нення дошкільнят до більшої самостійності та активної участі в житті ін|им ніч вступає в суперечність з їх реальними (і суттєво обмеженими) можли- ИН і йми Ця суперечність і знаходить своє розв'язання в діяльності, формою якої І |ІІІ

X і| шісгеризуючи гру дошкільнят, вкажемо передусім на її рольовий характер.

їм і ранньому дитинстві центральним моментом гри був предмет та спосо-

н ті і ним, то тепер на перший план виходить людина, її стан, дії та стосунки ІНШИМИ людьми.

і її и ні,ки дитина вчиться гратися під прямим чи опосередкованим впливом і і це свідчить про соціально обумовлений характер рольової гри.

Ми піни фи закладені в самому її змісті. Дитину цікавить не стільки результат, и н мі сам процес гри. Разом із тим у грі є активне прагнення до певної мети, «мі |<\ п,шия предметами, розмови, стосунки з іншими людьми тощо. Усе це зу- і результативність гри, яка виражається передусім не в матеріальних, а у пі- ним і м,них, емоційних та інших надбаннях, що накопичуються дитиною в ході ІШМої діяльності.

11' і < іасобом відображення навколишньоїдійсності, способом освоїти діяль- и и м піасмини дорослих у доступній для дитини формі.

Імн і ігрових дій визначається тими практичними завданнями, що їх розв'язу-

для досягнення певної мати. При цьому іграшки та інші різноманітні

ми (мі' мі іаміняють об'єкти, які використовує у своїх практичних діях дорослий.

11мі іавжди будується згідно з певними правилами. Характерна умовність №1» Имопування предметів, що заміняють інші) не є обов'язковою для виник- н шиї' н іже і но-рольової гри, а з'являється у процесі її здійснення. Уява дитини пінними 11,ся умовами ігрової діяльності і є важливим компонентом психічного н і, їм реї іменування предметів під час гри (О.М. Леонтьєв).

11' 11м цьому етапі символічна за своєю сутгю, що істотно впливає на розви-

їй н її психіки. Досвід використання символів, заміна одних об'єктів іншими

ним>Ч:іі к м майбутньому оволодівати соціальними знаками. Розвиток символіч- ні) і|п іи> ції формує класифікаційне сприймання, суттєво розвиває змістовну ІН| ппелеісіу таінші суто людські якості.

11' і сприяє розвитку довільної уваги та пам'яті дитини. В умовах гри діти і ми їй м ич'реджуються та більше запам'ятовують. Особливу спонукальну роль

і і І !• ч хо логічні особливості розвитку особистості дитини дошкільного віку 47

І |кі

III II ІІІІІЧСННЯ

І III психічного іиишпку

ННІІІСІЛЬІІЯТ

44

Тема 3. Психологічні особливості дошкільного вік] "< " хологічні особливості розвитку особистості дитини дошкільного віку 48

при цьому відіграє потреба в емоційному спілкуванні з однолітками: неспромо; них запам'ятати правила гри чи бути уважними до вимог ігрової ситуації прос виганяють з кола гравців.

Рольова гра вимагає від кожної дитини певних комунікативних здібностей, рої виваючи тим самим мовлення. Вона позитивно впливає на розвиток інтелею у грі дитина вчиться узагальнювати предмети та дії, добирати потрібні слова тоц Від мислення через предметне маніпулювання дитина поступово переходи до мислення уявленнями (коли вона дає предмету не його власну, добре відої їй назву, а іншу, необхідну в даній ігровій ситуації). При цьому конкретний пре, мет виступає своєрідною зовнішньою опорою думки про уявний предмет) реальних дій з ним. Таким чином, у рольовій грі розвивається здатність дитиі діяти у внутрішньому, мисленому плані. Основу переходу до розумових дій скл дає "згортання" та узагальнення ігрових дій.

Цікаво, що діти цього віку цілком захоплюються грою, водночас не оготої нюючи її з дійсністю.

Гра поступово змінюється й наприкінці дошкільного періоду сягає високо рівня розвитку. Розрізняють дві основні фази чи стадії розвитку гри. Для перш стадії (3-5 років) характерне відтворення логіки реальних дій людей; змістом г є предметні дії. На другій стадії (5-7 років) моделюються реальні взаємини мі людьми, а змістом гри стають соціальні стосунки, суспільний зміст діяльнос дорослої людини.

Суттєву роль у психічному розвитку дошкільнят відіграють також різні ви, продуктивної діяльності (малювання, аплікації, конструювання, ліплення).

Дошкільнят уже привчають до виконання окремих трудові Трудова завдань, причому розпочинають цю роботу в ігровій форі діяльність Відсутність диференціації гри та праці — характерна особі вість трудової діяльності молодших дошкільнят, яка до пеш міри зберігається і в середньому та старшому дошкільному віці. В останніх я падках інтерес до процесу діяльності поєднується з інтересом до її результатів того значення, яке їхня праця має для інших. Діти здатні усвідомлювати обов'1 ковість трудових завдань і привчаються виконувати їх не тільки з цікавості, алі розуміючи їх значимість для інших людей.

Наголосимо, що спрямованість трудових дій дітей залежить від того, як во організується та мотивується дорослими.

л _ . Дошкільник набуває власного досвіду і засвоює доступні Особливості „ ... .

йому досвід інших, спілкуючись із дорослими, граючи в р навчання -

льові ігри, виконуючи трудові доручення тощо, тобто І

постійно вчиться. Крім того, в цьому віці розпочинається освоєння форм навчаі|

ної діяльності.