Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
радченко етика 28-56.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Завдання 5. Меценатство і благодійність

Мета вивчення. Визначення ролі і значення меценатства і благодійництва в бізнес-середовищі.

Вправа 1. Інструкція визначаючому. Із висловлень про добро­чинну діяльність виокремте ті, що приписують зберігати таємність у добрих справах і поясніть, задля чого це потрібно?

  1. Щоб повірити в добро, треба почати робити його (Л.М. Толстой).

  2. Найкраще в добрих справах - це бажання їх приховати (Б. Паскаль).

  3. Той, хто робить добро іншому, робить більш за все добра самому собі - не в тому значенні, що йому буде за це нагорода, а в тому, що усвідомлення зробленого добра дає вже велику радість (Сенека).

  1. Якщо мені вдається зробити добру справу і це стає відомим, я відчуваю себе не віддяченим, а покараним (Н. Шамфор).

  2. Здійснення добрих справ втішає самолюбство, створюючи відчуття вищості (Ж.-Ж. Руссо).

  3. Роби добро таємно і шкодуй, коли про нього дізнаються, і ти навчишся радості творити добро. Свідомість доброго життя, без похвали за нього від людей, є кращою винагородою доброго життя (Л.М. Толстой).

Вправа 2. Інструкція визначаючому. Якось відомий україн­ський добротворець Євген Чикаленко дотепно і досить влучно зауважив, що треба любити Україну не тільки до глибини власної душі, а й до глибини власної кишені. Благодійництво, філантропія - явище, що більш відомі світові, як меценатство.

Визначте, сутність якої діяльності обезсмертила ім’я Гая Цільнія Мецената, і чому?

Гай Цільній Меценат (І ст. до н.е.) - римський дипломат, близький приятель імператора Августа, належав до багатого етруського роду і сам був небідною людиною.

Великий шанувальник мистецтва, витрачав значні суми на придбання творів мистецтва, щедро і охоче сприяв молодим талантам. До заснованого в Римі гуртка входили Вергілій, Горацій, Проперцій і всім Меценат допомагав охоче і безкорисливо, а Проперцію навіть подарував віллу. На знак вдячності, зворушений поет присвятив добротворцю кілька од, чим і прославив Гая Цільнія Мецената. І відтоді це ім’я стало просто синонімом добротворення, щедрості, опікунства. Адже з тих далеких часів і понині покровителів мистецтв, наук і літератури у всьому світі називають меценатами.

Вправа 3. Інструкція визначаючому. Меценатство в Україні має глибоке коріння і славні традиції, починаючи ще з часів князівства Володимира Великого. Славетна в історії Десятинна церква в Києві була збудована і утримувалась на десяту частину від прибутків князя.

Останнім часом про меценатство в Україні згадують часто. Цій темі присвячено багато публікацій, з’явилися монографії. Знайдіть в періодиці, Іпіетеї статті про доброчинність і зробіть дайджест з метою виокремлення питань:

Що змушувало у всі часи і сьогодні займатися доброчинністю? (1) Благодійництво можна зрозуміти: допомога хворим, убогим - свята справа. А ось чому людина просто так витрачає колосальні суми за картини, на побудову музею, чи допомагає бібліотеці? Що взагалі викликає в неї такі поривання? (2)

Вправа 4. Інструкція визначаючому. "Меценатство повинно бути почесним і вигідніш", - вважає голова ради Фонду інтелек­туальної співпраці "Україна - XXI століття" Богдан Губський в інтерв ’ю газеті "День .

Визначте, чому у голови фонду склалася така позиція? (1) Чому на даний момент прецеденти того, що успішні бізнесмени вкладають кошти в розвиток науки та освіти поодинокі в Україні в той час, коли в країнах з розвинутою економікою наука і освіта в основному розвивається за рахунок меценатства? (2)

Причин "поодинокості" декілька. Зрозуміло, що мораль в суспільстві передує всьому і має бути закладена в основу будь-якої діяльності. Але з іншого боку безперечним є і негласний закон бізнесу про те, що прибуток рухає капітал. В Україні є чимало людей бізнесу, які вкладають кошти свідомо, з доброї волі. Але більшість робили б це тільки тоді, коли справа була б вигідна. І засуджувати їх за це не можна.

В усьому світі для розвитку меценатства такі умови створені, бізнесу вигідно вкладати кошти в благодійництво, в освіту тощо. Це, наприклад, може зменшити кількість сплачуваних фірмою податків чи навіть взагалі позбавити від їх сплати. Людина завжди переймається не тільки суспільними інтересами, але й власною матеріальною мотивацією.

Це нормальне явище. Українські бізнесмени часто просто не бачать перспективи віддачі від вкладених в благодійництво коштів.

Ще один чинник полягає в тому, що в кожній справі має бути певна система. Наприклад, у найвідомішого мецената, Рокфеллера, який був одним із перших мільярдерів, після його смерті на особистому рахунку виявили лише близько $20 мільйонів. Більшість своїх коштів він вклав у благодійницьку діяльність. Але витрачав він свої кошти системно - не просто роздавав гроші всім нужденним, а

вибрав декілька напрямків, одним з яких була медицина. Відомо, що на його кошти будували науково-дослідні центри. У нас теж має виник­нути система благодійництва, врегульована нормативними актами.

А ще меценатство має бути почесним. Приміром, у Швеції кожного року вручають медаль тим, хто сплатив найбільше податків. Це, відповідно, рухає моральну і матеріальну мотивацію. Коли і в нашій країні виникнуть подібні, в першу чергу, економічні умови, тоді більше людей буде це робити.

Вправа 5. Інструкція визначаючому. Проаналізуйте думку А. Чередниченко, що висловлена в статті "Українське меценатство поступається спонсорствуі визначіть, в чому полягає різниця між спонсорством і меценатством?

Але щось наші українські Гайї не поспішають... І спонсорство (правники його визначають як добровільну безприбуткову матеріальну, фінансову та іншу підтримку фізичними й юридичними особами тих, хто потребує благодійної допомоги, щоб популяризувати тільки своє ім’я, власну торгову марку) на меценатство (добровільна безкорислива матеріальна, фінансова й інша підтримка фізичними та юридичними особами набувачів благодійної допомоги) аж ніяк не перетвориться. Та не в тім печаль, що у нас всюди лише спонсори. А в тім, куди вони вкладають кошти. Або, краще сказати, куди не вкладають.

Отже, український благодійник спонсорує: шоу-бізнес (під знаком розвитку культури), спорт (щоб Україну знали не тільки в зв’язку з Чорнобилем). А не спонсорує: видавничу діяльність, класичну музику, бібліотеки, музеї... цей список можна продовжити. Таким чином, постає дві проблеми: "Як вкладають кошти українські (ви самі розумієте хто)" і "Куди їх вкладають?" Загалом на ці запитання ми вже відповіли, сказавши, що замість меценатства відбуваються рекламні акції, а гроші вкладаються тільки в масову поп-культуру.

Тест "Множинний вибір "

Мета вивчення. Визначення категорій етики бізнесу.

Інструкція визначаючому. На запропоноване питання оберіть одну правильну відповідь.

\, Визначте, етика бізнесу - це:

а) вчення про мораль;

б) професійна етика, що вивчає співвідношення етичних принципів суспільства до ділових відносин у бізнесі;

в) складний багатогранний процес встановлення і розвитку контактів між людьми;

г) все перераховане правильно.

  1. Визначте, корпоративна культура - це:

а) система цінностей, яку поділяють усі робітники фірми, яка визначає поведінку і характер життєдіяльності фірми;

б) частина існуючої в суспільстві моралі, що включає вселюдське уявлення про добро і зло;

в) система світогляду і світосприйняття;

г) б) і в) правильно.

  1. Визначте, корпоративний етичний кодекс - це:

а) документ, що регулює принципи та правила ділової поведінки у фірмі, організації;

б) документ, що регулює ставлення держави до фірми, корпорації;

в) статут фірми, корпорації;

г) система поглядів на навколишній світ.

  1. Звужене розуміння соціальної відповідальності (мікрорівень) фірми, корпорації змушує її дотримуватись інтересів:

а) конкурентів;

б) акціонерів;

в) робітників;

г) споживачів.

  1. Меценатство - це:

а) державна програма допомоги розвитку малого і середнього бізнесу;

б) благодійна діяльність, яка нічого не вимагає натомість;

в) нормативні правила, що регулюють стосунки в бізнесі;

г) наукова діяльність, що вивчає розвиток і розташування робітничих сил.

  1. Пріоритет благодійної діяльності є характерним для:

а) філантропічної моралі;

б) обмежувальної моралі;

в) побутової моралі;

г) б) і в) неправильно.

  1. Міжнародний Кодекс рекламної діяльності має наступне положення: "Реклама не повинна містити прямого заклику до дітей і молоді, щоб вони були в змозі переконати своїх батьків або інших дорослих придбати для них рекламований продукт". Яке з правил поведінки відображено в цьому положенні?

а) правило безпеки і збереження здоров’я;

б) правило соціальної цінності;

в) правило, що регулює використання методу порівняння;

г) правило, що заперечує використання наклепу.