Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
радченко етика 28-56.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать
  1. Дотримання співробітниками р&с законів і правил ділової етики і поведінки.

Компанія Р&С очікує і вимагає від своїх співробітників у всіх країнах світу дотримання всіх законів і принципів, що відносяться до діяльності компанії. В зв’язку з цим ми направляємо вам екземпляр теперішніх Правил, в якому коротко і доступно викладені принципи поведінки співробітників Р&О.

У свого безпосереднього керівника ви можете отримати екземпляр більш повного переліку Правил, а також конкретні Документи, що стосуються Ваших безпосередніх обов’язків. Кожний співробітник повинен знати і розуміти організаційно-правові вимоги, що пред’являються до його посади, і інформувати керівництво в тому випадку, якщо він вважає, що допущено порушення закону та основних принципів діяльності Р&С.

На співробітників, що допускають порушення законів або основних принципів діяльності Р&О, або діють всупереч отриманим ними рекомендаціям юристів, накладаються дисциплінарні стягнення аж до звільнення.

Кожний робітник зобов’язаний оберігати престиж та чесне ім’я Р&С. Якщо ви вважаєте, що будь-який співробітник компанії (в тому числі і той, що працює не повний день та тимчасові робітники), консультант або працюючий за контрактом порушує закон і принципи діяльності Р&С, ви зобов’язані довести це до відома вашого керівництва. Якщо за будь-яких обставин ви не бажаєте обговорювати це питання з вашим керівництвом, то вам необхідно звернутись у відділ безпеки компанії, до будь-якого керівника відділу роботи з персоналом або до будь-якого юрисконсульта Р&О.

  1. Етичні принципи.

В Декларації мети нашої компанії вказується про те, що Р&С прагне неухильно дотримувати всіх законів і виконувати правила, які існують там, де ми здійснюємо свою діяльність. Компанія очікує, що ви вивчите правові положення і принципи, які належать до вашої роботи в Р&О, і будете працювати з бездоганною чесністю й сумлінністю. Це є невід’ємною частиною вашої роботи в компанії.

Абсолютно вочевидь, що деякі сторони підприємницької діяльності не регламентуються законами, а вимоги, викладені в окремих законах і правилах, значно поступаються тим, які Р&О установлює для себе. В цих випадках, перш ніж прийняти будь-яке рішення, ви повинні поставити собі наступні питання:

^ Чи буде мій вчинок "найкращим у цій ситуації"?

Чи витримають мої дії публічного розсуду?

^ Чи сприятимуть мої дії укріпленню репутації Р&О як компанії з високими етичними принципами?

Якщо на ці питання неможливо буз сумніву відповісти "так", не робіть того, що ви намагались зробити.

Питання для обговорення

  1. Яку мету декларує в своєму етичному кодексі Р&С? Які засоби досягнення цієї мети є головними?

  2. В якій спосіб Р&С втілює в компанії основні етичні принципи діяльності і норми поведінки?

  3. В чому полягає політика компанії щодо порушників закону та етичних принципів в Р&С?

  4. Яка з відомих нормативних теорій моралі покладена в основу принципів поведінки в компанії Р&С?

Вправа 46. Інструкція визначаючому. До яких морально- професійних кодексів слід віднести норми, вимоги та оцінки, що містяться у наведених висловлюваннях? (Наприклад, до медичного, педагогічного, управлінського, наукового, судового тощо).

  1. Що, по-моєму, начальство? Це думка в голові і людяність у серці (М. Стельмах).

  2. Посади часто змінюють вдачу (М. Сервантес).

  3. Повчання значать багато, але заохочення - все... Заохочення після огуди уподібнюється сонцю після дощу (Л.В. Гете).

  4. Чесна людина, коли сідає в суддівське крісло, забуває про особисті симпатії (Ціцерон).

  5. Немає нічого небезпечнішого для успіху справи, ніж показна розпорядливість. Вона подібна до того, що зветься у лікарів перетравленням; а це завжди наповнює організм незасвоєною їжею і прихованими зародками хвороб (Ф.Бекон).

  6. Якщо хворому після розмови з лікарем не стає легше, це не лікар! (В.М. Бетхєрев).

  7. Хоробрий не той, хто не боїться, а той, хто вміє придушити своє боягузтво. Іншої хоробрості і бути не може (А.С. Макаренко).

  8. Хоробрий отримує свій виграш від боягузтва інших (Я.Б. Княжнін).

  9. Морально карають тим, що відмовляють у повазі й любові (І. Кант).

  10. Дитячі роки - це насамперед виховання серця (В.О. Сухомлинський).

Вправа 5. Інструкція визначаючому. Які професії повинні мати спеціально створені професійні етики? (Виберіть потрібні відповіді й назвіть відповідні конкретні професії).

  1. Ті професії, які пов’язані з енергійним, глибоким впливом на природу, навколишнє середовище, і де можливі негативні наслідки людської діяльності.

  2. Де є необхідність інтенсивного спілкування з людьми, можливе виникнення ділових конфліктів і ворожнечі.

  3. Ті професії, що пов’язані з глибоким впливом на особистість і долю людини.

  1. Де здійснюється керівництво людьми.

  2. Професії, пов’язані з підвищеною відповідальністю за здоров’я і життя людини.

  3. Ті, де потрібна відповідальність за знаряддя виробництва.

  4. Ветеринарні й зоотехнічні професії.

Завдання 3. Ситуаційні вправи7

Мета вивчення. Застосування теоретичних знань для аналізу конкретної ситуації.

Інструкція визначаючому. Уважно прочитайте ситуацію з олівцем в руках, зробіть потрібні позначки, виберіть факти і цитати для підготовки усної або письмової доповіді за питаннями, що подаються наприкінці ситуації.

Ситуація 1. Рецепт довготривалості і успішності в бізнесі

У торгівельної фірми з’явився новий постачальник, що пропонував відомий і популярний товар за низькою ціною. Угода, зрозуміло, відбулася...

Спробуйте визначити подальші дії торговельної фірми. По- перше, у неї була можливість знизити роздрібну ціну і спробувати таким чином збільшити об’єм продажу. По-друге, можливо було б зали­шити колишню ціну і спокійно підрахувати прибуток, що збільшився.

Фірма ж вибрала третій шлях: вся різниця була продана постачальнику для підвищення якості товару в процесі виробництва.

Від цього неочікуваного рішення виграли всі. Споживачі отри­мали знайомий товар за колишньою ціною, але більш високої якості. Постачальник провів модернізацію обладнання і технології фактично задарма.

Щодо торгівельної фірми вона різко підвищила об’єм продажу, в результаті чого сумарний прибуток набагато перевищив попе­редні квазі-витрати.

Цей хрестоматійний випадок з ділової "біографії" фірми "Маркс і Спенсер" ("МАКК8 &8РЕМСЕК"). Фірма налічує майже 120 років існування на ринку. Але повагою споживачів фірма користується не тільки завдяки більш ніж вікової історії (хоча і це - важлива частина репутації1).

Розмір ринку, об’єм продажу в рідній Британії, а також від С.1І1А і Канади до Японії і Сінгапура - також не головне. Основа популярності "Маркс й Спенсер" - у звичайній споживацькій ариф­метиці, в співвідношенні "ціна - якість".

В Британії досить велика кількість шикарних магазинів (бутиків), де можна придбати вишуканий одяг і продукти харчування. Звичайно, і ціни відповідні. З іншого боку завжди можливо знайти схожий товар, але за меншу ціну, але і якість буде низька. "Маркс й Спенсер" випадає із загального ряду. За помірну ціну будь-який наш робітник може придбати будь-який товар в нашому магазині і якість тут бездоганна.

"Якщо одяг і продукти в нашому магазині недостатньо добрі для того, щоб їх купували директори нашої компанії, то вони недостатньо добрі і для всіх інших споживачів", - сказав сер Зіффі, керівник "Маркс і Спенсер" в інтерв’ю газеті "8ип<іау Тітез" від 13 грудня 1981 р. Про компанію багато писали до і після цієї дати. Вона дійсно -один із реальних світових лідерів.

"Маркс і Спенсер" - дійсно велика промислова компанія, хоча власне виробництво в звичайному розумінні у неї практично відсутнє.

Будучи торговою фірмою, "Маркс і Спенсер" всі товари для своїх магазинів отримує від партнерів-постачальників. Але всі ці товари мають єдину торговельну марку "Сент Майкл" не тільки за законом (за реєстрацією), але і за дійсністю. Справа в тому, що в багатьох випадках модифікація товару вигадана зусиллями саме співробітників "Маркс і Спенсер". Що ж стосується технології виготовлення, тут просто немає винятків. Спеціальний відділ фірми розробляє процес виробництва кожного виробу до дрібниць.

Більш того, спеціальні представники "Маркс і Спенсер" постійно контролюють не тільки вироби "на виході", але і кожний етап виготовлення за технологічним ланцюгом. В результаті - товари мають 100% контроль якості. При цьому фірми-постачальники аж ніяк не скаржаться на "втручання у свої внутрішні справи". Бо подібна система роботи практично виключає рекламації магази­нів по якості продукції. "Маркс і Спенсер" демонстративно від­мовляються використовувати якісь особливі форми впливу на покупця. Все, що робиться фірмою, на перший погляд, не відрізняється від дій багаточисленних конкурентів і послідовників. "Якість обслуговування не може бути вище якості товару", - проголошує один із слоганів "Маркс і Спенсер". При тому, що обидва показники у "Маркс і Спенсер" - на вищому рівні,

споживач фактично не має вибору. Асортимент, наприклад, чоловічих сорочок, обмежений. Але, якщо Ви точно знаєте свої розміри - приміряти Вам непотрібно (в цих магазинах просто немає примірочних). І це правило розповсюджується на всі магазини в будь- якій країні. Для багато подорожуючих англійців (та. і Че тільки для них) це дуже суттєва "дрібниця". З таких дрібниць складається привабливий образ фірми, і зовсім невипадково в її магазинах, які спочатку були призначені для фабричних робітників, зараз часто можна зустріти покупців з самих респектабельних родин світу.

Магазини фірми "Маркс і Спенсер" - це не тільки місце передачі товару покупцю, це ще й місце прийому від споживача замовлення на ще не виготовлені товари. Тут справа не просто в прямому опитування, анкетуванні. Всі пропозиції накопичуються, вивчаються, на цій підставі розробляються нові вироби, змінюються критерії до якості, трансформуються технології виробництва. Партнери-постачальники отримують нові замовлення. Вироби, які втратили споживацькій попит, безжалісно вилучаються, не дивлячись на налагоджене виробництво. Але у постачальників є вибір. Вони мають право продовжувати випуск цих товарів для реалізації, передавши в інші магазини (але товарна марка "Сент Майкл" при цьому знімається). Більшість постачальників віддає перевагу перебудові виробництва для нового товару "з маркою "Маркс і Спенсер". Такий "ідеологічний вплив торгової фірми на постачаль- ників-виробників підкреслює їх фінансову взаємозалежність".

Не дивлячись на те, що "Маркс і Спенсер" вкладає значні кошти в переналадку виробництва постачальників, фірма принципово відмовляється від придбання крупних (тим більше контролюючих) пакетів акцій інших компаній. Таким чином, дії партнерів підпорядковуються тільки логіці сумісної праці. Хто від цього ви­грає - говорилося на початку.

Одна з книг про досвід роботи "Маркс і Спенсер" має досить характерну назву: "Як конкурентів перевернути в послідовників". Зазвичай книги такого роду дещо приховують. Як правило, не вистачає якоїсь "дрібниці", щоб повторити чийсь успіх. В даному випадку можна казати про приємне виключення. Деяким послідов­никам досвіду "Маркс і Спенсер" вдалося пройти цей шлях. Причому, модель однаково добре спрацювала як в американських, так і в японських умовах.

Питання для обговорення

  1. Чи витримала б компанія "Маркс і Спенсер" таке довге випробовування часом, якщо б не додержувалася етичних засад ведення справ?

  2. Якими засадами компанія керується в роботі із спожи­вачами?

  3. Що вигідно відрізняє "Маркс і Спенсер" у стосунках із партнерами?

  4. Чи можливо застосувати етичну модель існування на ринку "Маркс і Спенсер"українським бізнесменам?

Ситуація 2. Корпоративна відповідальність: прибутки чи збитки (досвід корпорації "Форд")