Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осовська менедж 0-72.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
734.72 Кб
Скачать

1.5. Рівні управління. Групи менеджерів

Хоча всі керівники відіграють певні ролі та виконують певні функції, це не означає, що велике число керівників у великій ком­панії зайняті виконанням однієї і тієї ж роботи. Організації, які великі за своїми обсягами і можуть забезпечити чіткі розмежуван­ня в роботі керівників і некерівників, звичайно мають такий вели­кий обсяг управлінської роботи, яка теж повинна бути розподіле­на. Одна з форм поділу управлінської праці носить горизонтальний характер: розміщення конкретних керівників на чолі окремих під­розділів.

Наприклад, на багатьох підприємствах є начальники фінансо­вого відділу, виробничого відділу і служби маркетингу. Як і у ви­падку горизонтального поділу праці для виконання виробничих робіт, горизонтально розділена управлінська робота повинна бути скоординована, щоб організація могла домагатися успіху у своїй діяльності. Деяким керівникам доводиться витрачати час на коор­динування роботи інших керівників, що, у свою чергу, також ко­ординують роботу керівників, поки, нарешті, ми не спускаємося до рівня керівника, що координує роботу неуправлінського персо­налу - людей, що фізично виробляють продукцію чи послуги. Та­ке вертикальне розгортання поділу праці в результаті утворює РІ­ВНІ УПРАВЛІННЯ. На рисунку 1.1. наведений один із варіантів опису рівнів управління.

Рис. 1.1. Рівні управління

Звичайно, в організації можна визначити, на якому рівні зна­ходиться один керівник у порівнянні з іншими. Це визначається через назву посади. Однак, назва посади не є надійним показни­ком справжнього рівня даного керівника в системі. Це зауваження особливо справедливе, коли ми порівнюємо положення керівників у різних організаціях. Простий приклад: капітан в армії - це моло­дший офіцерський склад, а у флоті - старший. У деяких компаніях продавців називають регіональними чи територіальними керівни­ками збуту, хоча вони ніким, крім себе, не управляють.

Розмір організації є лише одним з декількох факторів, що ви­значають, скільки рівнів управління повинна мати компанія для досягнення оптимальних результатів. Існує багато прикладів дуже процвітаючих організацій з набагато меншою кількістю рівнів управління, ніж у значно менших організаціях. Римська католиць­ка церква - організація, що нараховує мільйони членів - має тіль­ки чотири рівні між Папою Римським і парафіяльним священи­ком. Найбільші фірми роздрібної торгівлі — "Сіре" і "Міцукосі" - також відомі тим, що мають дуже невелике число рівнів управлін­ня на противагу іншій успішно діючій організації - армії США. У ній є 7 рівнів і 20 рангів, що відокремлюють генерала від рядового в батальйоні чисельністю 1000 чоловік [6, с.41].

Незалежно від того, скільки існує рівнів управління, керівни­ків традиційно поділяють на три категорії. В залежності від функ­цій, що вони виконують в організації. Особи на технічному рівні в основному займаються щоденними операціями і діями, які необ­хідні для забезпечення ефективної роботи без зривів у виробницт­ві продукції чи наданні послуг. Особи, що знаходяться на управ­лінському рівні, в основному зайняті управлінням і координацією всередині організації, вони погоджують різноманітні форми дія­льності й зусилля різних підрозділів організації. Керівники на рі­вні соціальних структур зайняті в основному розробкою довго­строкових (перспективних) планів, формулюванням цілей, адап­тацією організації до різного роду змін, управлінням відносинами між організацією і зовнішнім середовищем, а також суспільством, у якому існує і функціонує дана організація .

Найбільш прийнятий спосіб опису рівнів управління полягає у виділенні керівників (керуючих) низової ланки чи операційних керуючих, керівників (керуючих) середньої ланки і керівників (керуючих) вищої ланки (рис. 1.2.).

Рис. 1.2. Способи представлення рівнів управління

КЕРІВНИКИ НИЗОВОЇ ЛАНКИ. Молодші начальники, яких також називають керівниками першої (низової) ланки чи опера­ційними керівниками - це організаційний рівень, що знаходиться безпосередньо над робочими й іншими працівниками (не керую­чими). МОЛОДШІ НАЧАЛЬНИКИ в основному здійснюють кон­троль за виконанням виробничих завдань для безупинного забез­печення безпосередньою інформацією про правильність виконан­ня цих завдань. Керівники цієї ланки часто відповідають за безпо­середнє використання виділених їм ресурсів, таких як сировина й устаткування. Типовою назвою посади на даному рівні є майстер, майстер зміни, сержант, завідувач відділом, старша медсестра, завідувач кафедрою менеджменту в університеті. Велика частина керівників взагалі - це керівники низової ланки. Більшість людей починають свою управлінську кар'єру в цій якості.

Дослідження показують, що робота керівника низової ланки є напруженою і наповнена різноманітними діями. Вона характери­зується частими перервами, переходами від одного завдання до іншого. Завдання самі по собі потенційно короткі: в одному до­слідженні виявлено, що час, який затрачує майстер у середньому на виконання одного завдання, дорівнює 48 секундам. Часовий період для реалізації рішень, прийнятих майстром, також короткий. вони майже завжди реалізуються протягом двох тижнів. Було вияв­лено, що майстри проводять біля половини свого робочого часу в спілкуванні. Вони багато спілкуються зі своїми підлеглими, трохи менщс з іншими майстрами і зовсім мало зі своїм начальством.

КЕРІВНИКИ СЕРЕДНЬОЇ ЛАНКИ. Робота молодших началь­ників координується і контролюється керівниками середньої ланки. За останні десятиліття середня ланка управління значно виросла і по своїй чисельності, і по своїй значимості. У великій організації може бути стільки керівників середньої ланки, що виникає необ­хідність у поділі даної групи. І якщо такий поділ відбувається, то виникають два рівні, перший з який називається верхнім рівнем середньої ланки управління, другий - нижчим. Таким чином, утворюються чотири основних рівні управління: вищий, верхній середній, нижчий середній і нижчий. Типовими посадами керів­ників середньої ланки управління є: завідувач відділом (у бізнесі), декан (в університеті), керуючий збутом в регіоні чи в країні та директор філії. Армійські офіцери від лейтенанта до полковника, священики в сані єпископів вважаються керівниками середньої ланки у своїх організаціях.

Важко зробиш узагальнення щодо характеру роботи керівни­ка середньої ланки, тому що вона значно варіює від організації до організації і навіть усередині однієї і тієї ж організації. Деякі ор­ганізації надають своїм керівникам середньої ланки велику відпо­відальність, роблячи їхню роботу деякою мірою схожу на роботу керівників вищої ланки. Дослідження роботи 190 керівників у 8 компаніях показало, що керівники середньої ланки були органічною частиною процесу прийняття рішень. Вони визначали проблеми, починали цбговорення, рекомендували дії, розробляли новаторсь­кі творчі пропозиції [6, с.42].

Керівник середньої ланки часто очолює великий підрозділ чи відділ в організації. Характер його роботи в більшій мірі визнача­ється змістом роботи підрозділу, ніж організації в цілому. Напри­клад, діяльність начальника виробництва в промисловій фірмі в основному включає координування й управління роботою керів­ників низової ланки, аналіз даних про продуктивність праці та взаємодію з інженерами з розробки нової продукції. Керівник від­ділу із зовнішніх зв'язків на тій же фірмі проводить основну час­тину свого часу, готуючи папери, за читанням, у розмовах і бесі­дах, а також на засіданнях різних комітетів.

Ні

В основному керівники середньої ланки є буфером між керів­никами вищої і низової ланок. Вони готують інформацію для рі­шень, прийнятих керівниками вищої ланки, і передають ці рішення звичайно після їхньої трансформації у технологічно зручній формі

вигляді специфікацій і конкретних завдань низовим лінійним керівникам. Хоча існують варіації, велика частина спілкування в керівників середньої ланки проходить у формі бесід з іншими ке­рівниками середньої і низової ланок. Одне дослідження з питань роботи керівника середньої ланки на виробничому підприємстві показало, що вони проводять близько 89% часу в усній взаємодії . З іншому дослідженні вказується, що керівник середньої ланки проводить тільки 34%) свого часу на самоті, там також підкреслю­ється, що велика частина часу затрачається цими керівниками на усне спілкування [6, с.43].

КЕРІВНИКИ ВИЩОЇ ЛАНКИ. Вищий організаційний рівень - керівництво вищої ланки - найменш чисельний. Навіть у самих великих організаціях керівників вищої ланки - усього кілька лю­дей. Типові посади керівників вищої ланки в бізнесі - це голова Ради, президент, віце-президент корпорації і казначей корпорації. В армії їх можна зіставити з генералами, у середовищі державних діячів - з міністрами, а в університеті - з ректорами.

КЕРІВНИКИ ВИЩОЇ ЛАНКИ відповідають за прийняття найважливіших рішень для організації в цілому чи для основної частини організації. Сильні керівники вищої ланки накладають відбиток своєї особистості на весь вигляд організації. Наприклад, атмосфера, в якій діє федеральний уряд, та й уся країна, звичайно перетерплює значні зміни при новому президенті. Вплив керівни­ка вищої ланки в компанії може бути блискуче проілюстрований на прикладі драматичних змін, що перетерпіла компанія «Крайс- лер» під керівництвом Лі Якокки . Тому успішно діючі керівники вищої ланки у великих організаціях цінуються дуже високо і їхня праця оплачується дуже добре.

Але великі й труднощі такої посади: людина на цій посаді, як правило, дуже самотня. Після ретельного вивчення діяльності п'яти керівників вищої ланки Мінцберг прийшов до такого висновку:

«Таким чином, роботу по керівництву великою організацією можна назвати вкрай вимотуючою. Кількість роботи, яку дово­диться виконувати керівнику протягом дня, - величезна, а темп, з яким вона повинна бути виконана, .дуже напружений. І після дов­гих годин роботи головний керівник (як, утім, й інші керівники), "с в змозі піти від свого середовища ні фізично (тому що середо­вище визнає авторитет і статус його посади), ні у своїх думках, що Напілені на безупинний пошук нової інформації.

Основи менеджменту

Основною причиною напруженого темпу і величезного обсягу роботи с той факт, що робота керівника вищої ланки не має чіткого завершення. На відміну від агента по збуту, що повинен зроби­ти визначену кількість телефонних дзвінків, чи робітника на ви­робництві, що повинен виконати норму виробітку, на підприємст­ві в цілому не існує такого моменту, якщо не вважати повної зу­пинки цього підприємства, коли роботу можна вважати закінче­ною. Тому і керівник вищої ланки не може бути впевнений, що він (чи вона) успішно завершили свою діяльність. Оскільки організація продовжує діяти і зовнішнє середовище продовжує змінюватися, завжди існує ризик невдачі. Хірург може закінчити операцію і вважати свою задачу виконаною, але керівник вищої ланки зав­жди почуває, що потрібно робити щось ще, більше, далі. Робочий тиждень тривалістю 60-80 годин для нього не рідкість. На рисун­ку 1.3. наводиться приклад того, як витрачається цей час. незаплановані зустрічі / 10%

огляди 3%

АвМ //Л^роботаз

■ // •-"""Д документами

ІШяШаС 22%

ії*^ >1 \ «-^розмови ПО

телефону

заплановані засідання, ® ^

зустрічі 59%

Рис.1.3. Як керівники витрачають свій час

ЯШІІ заплановані засідання, И8 зустрічі

^ розмови по телефону

робота з документами

□ □

огляди

незаплановані зустрічі

Працівників, зайнятих у сфері управління, класифікують за рі­зними ознаками: видом діяльності - працівники розумової прані ("білі комірці") та працівника фізичної праці ("сині комірці"); за категоріями - керівники, спеціалісти, службовці, молодший об­слуговуючий персонал; за рівнем (ступенем) системи управління - вища, середня, низова ланки; галуззю діяльності - промисловість, сільське господарство, будівництво, торгівля тощо; за посадою - директор (голова), начальник цеху, завідувач відділом, економіст, бухгалтер, спеціаліст-технолог, маркетолог, дизайнер, програміст

архіваріус, кур'єр, секретар тощо, за кваліфікаційними категорія­ми спеціалістів - спеціалісти першої, другої, третьої категорій і без категорії.

Оскільки на підприємствах, в організаціях і установах будь- якої галузі народного господарства функції управлінського персо­налу зводяться до керівництва, розробки рішень і підготовки ін­формації, прийнято здійснювати їх поділ на три категорії: керів­ники, спеціалісти і технічні виконавці. У свою чергу, кожна з цих категорій поділяється на групи.

Керівники підприємств, служб і підрозділів здійснюють підбір і розстановку кадрів, координацію роботи окремих виконавців, різних ланок апарату управління або виробничих підрозділів, кон­троль і регулювання процесу виробництва, адміністративно- розпорядчі функції, мобілізацію колективів на виконання завдань.

Спеціалісти керують техніко-економічними і технологічними процесами виробництва. До категорії спеціалістів належать пра­цівники, зайняті інженерно-технологічними, економічними, сіль­ськогосподарськими, зоотехнічними, рибальськими, лісовими ро­ботами, медичним обслуговуванням, народною освітою, а також працівники науки, мистецтва й культури, спеціалісти на роботах, пов'язаних з міжнародними зв'язками, спеціалісти юридичної служби.

Технічні виконавці виконують допоміжну роботу, пов'язану з реалізацією управлінських функцій, обліком і контролем, підготов­кою і оформленням документації, господарським обслуговуванням.

Отже, найменування посад керівників залежить від об'єкта керівництва, спеціалістів - від характеру функцій або сфери дія­льності, а технічних виконавців - від видів робіт.

Всередині груп персонал поділяють на посади, кожна з яких передбачає межі компетенції працівника, тобто коло його обов'яз­ків, прав і відповідальності.

На відміну від виробничої сфери, керівники ательє, баз, перу­карень та інших підприємств побутового обслуговування, а також магазинів, клубів, їдалень іменуються завідувачами. У разі потре­би від базових можна утворювати похідні посади: заступник, по­мічник, головні, старші, провідні спеціалісти.

Так, для працівників, які поряд з виконанням основних °бов'язків керують одним або кількома підлеглими, можна вста­новлювати найменування "старший" (старший інженер, старший Механік та ін.). Як виняток, найменування "старший" може дістати той працівник, який не має в безпосередньому підпорядкуванні виконавців, але на нього покладаються функції керівництва само­стійною діяльністю роботи (за неподільності окремого структур, ного підрозділу). Для посад спеціалістів, для яких встановлюють­ся кваліфікаційні категорії, посадова назва "старший" не присво­юється. За цих умов функції керівництва підлеглими виконавцями покладаються на спеціаліста першої категорії.

Посадові обов'язки провідних спеціалістів встановлюються на основі характеристик їх відповідних посад. Крім того, на них по­кладаються функції керівника і відповідального виконавця робіт одного з напрямів діяльності підприємства чи його культурного підрозділу або обов'язки з координації і методичному керівництву групи виконавців, виходячи з раціонального поділу праці в конк­ретних організаційно-технічних умовах. Вимоги щодо необхідно­го стажу роботи підвищуються на два-три роки порівняно з передбаченими для спеціалістів першої кваліфікаційної категорії.

До службовців належать працівники, які займають адміністра­тивно-господарські посади, що не відносяться до інженерно- технічних посад, а також економісти, не зв'язані з виробничим плануванням, організацією і оплатою праці, фінансові, обліково- бухгалтерські юридичні працівники, діловоди; секретарі-товаро- знавці, приймальники, комірники та і'н.

До складу персоналу апарату управління входять також пра­цівники постачання, збуту, молодший обслуговуючий персонал та ін. До молодшого обслуговуючого персоналу належать прибира­льниці, кур'єри, водії легкових автомобілів і службових автобусів тощо.

До номенклатури посад працівників, фонд оплати праці яких враховується у витратах на утримання апарату управління, не входять особи, зайняті технологічною підготовкою виробництва, конструкторськими і проектними роботами.

Нині в США та в переважній більшості інших англомовних країн виділяють три або чотири групи менеджерів (керівників) у залежності від того рівня, який вони займають, та ієрархії управ­ління: вищий - executives, високий - senior, або upper-middle managers, середній - middle managers і нижчий - entry level managers, або supervisors.

Перша група - це управлінська еліта, куди входять президен­ти, віце-президенти, голови рад директорів великих корпорацій.

ца цьому рівні формуються цілі, політика і напрямки розвитку ^рдорашї. В їх завдання входить організація стратегічного пла­вання, забезпечення стабільного розвитку, високих прибутків, Іширення ринків збуту фірм, що входить у корпорацію.

Менеджери високого і середнього рівнів - це керівники відді­лив. філіалів і окремих служб центрального апарату управління.

називають по-різному: керуючі, директори, голови, начальники та ін. Вони відповідають за розробку і реалізацію поточних планів, розробляють процедуру реалізації тих рішень, які приймаються вищим керівництвом. Вказані менеджери наділяються правами у використанні ресурсів, прийомі на роботу нових працівників, ку­півлі та продажу продукції, обладнання.

Менеджери нижчого рівня - це керівники, зайняті оператив­ним управлінням, - майстри, бригадири та ін. їх завданням є реа­лізація планів, прийнятих на середньому рівні, здійснення контро­лю за роботою робітників, усунення збоїв у роботі, простоїв тощо.