Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осовська менедж 0-72.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
734.72 Кб
Скачать

1.4. Менеджери та підприємці - ключові фігури ринкової економіки

Усі організації мають деякі загальні характеристики, в т. ч. необхідність управління. Тому не дивно, що управлінська робота також має багато загальних характеристик. Хоча організації, сфе­ри і відповідальність можуть розрізнятися, роботи керівників різ­них рівнів мають багато спільного.

Торкаючись змісту роботи менеджера, можна знайти одну спільну рису управлінської роботи: ролі керівника. Роль, за визна­ченням Мінцберга, - "це набір певних правил поведінки, які від­повідають конкретній установі або конкретній посаді". Саме так, як герої у виставі мають свої ролі, що змушують їх поводитися таким чином, так і менеджери обіймають певні посади як керівни­ки певних організаційних підрозділів, і саме це визначає їх служ­бову поведінку. Особистість може впливати на характер виконання ролі, але не на її зміст. У своїх роботах Мінцберг виділяє 10 ролей, які, на його думку, беруть на себе керівники в різні періоди. Він класифікує їх у рамках трьох великих категорій: міжособові ролі, інформаційні та ролі щодо прийняття рішень. Ролі не можуть бутй незалежні одна від одної, навпаки, вони взаємозалежні і взаємоді­ють для створення єдиного цілого.

Міжособові ролі випливають із повноважень і статусу керів­ника в організації і охоплюють сферу його взаємодії з людьми. Ці міжособові ролі можуть зробити керівника пунктом зосередження інформації, що дає йому можливість і одночасно змушує його ві­дігравати інформаційну роль і діяти як центр обробки інформації. Беручи на себе міжособову інформаційну роль, керівник здатний виконувати ролі, пов'язані з прийняттям рішень: розподіл ресур­сів, ведення переговорів від імені організації та інші. Всі ці 10 ро­лей, взяті разом, визначають обсяг і зміст роботи менеджера, не­залежно від характеру конкретної організації.

Що це за ролі?

Міжособові ролі - головний керівник, лідер, зв'язуюча ланка.

Інформаційні ролі - той, хто приймає інформацію, розповсю. джувач інформації, представник.

Ролі, пов'язані з прийняттям рішень, - підприємець, той, хто розподіляє ресурси, веде переговори, усуває порушення.

Вертикальний розподіл праці в результаті утворює рівні управління. Незалежно від того, скільки існує рівнів управління, керівників традиційно ділять на три категорії: керівники (управ­ляючі нижчої ланки) або операційні управляючі, керівники (управ­ляючі) середньої ланки і керівники (управляючі) вищої ланки.

Керівники нижчої ланки, молодші начальники, операційні керівники - це організаційний рівень, який знаходиться безпосе­редньо над робітниками та іншими працівниками. Молодші началь­ники, майстри, контролери в основному здійснюють контроль за виконанням виробничих завдань для безперервного забезпечення інформацією про правильність виконання цих завдань. Вони від­повідають за безпосереднє використання виділених їм ресурсів, таких як сировина й .обладнання. Робота керівника нижчої ланки є напруженою і наповненою різнобічними діями. Вона характеризу­ється частими перервами, переходами від одного завдання до ін­шого.

Керівники середньої ланки. Робота молодших начальників координується і контролюється керівниками середньої ланки. Характер роботи керівника середньої ланки дуже змінюється від організації до організації і навіть всередині однієї організації. Во­ни часто очолюють великі підрозділи або відділи в організації. Характер їх роботи значною мірою визначається змістом роботи підрозділу.

Керівники ланки є буфером між керівниками вищої і нижчої ланок. Вони готують інформацію для рішень, які приймають кері­вники вищої ланки.

Керівники вищої ланки відповідають за прийняття найважли­віших рішень для організації в цілому. Керівники вищої ланки, які успішно діють, у великих організаціях цінуються дуже високо, і їх праця добре оплачується. Робота керівника вищої ланки не має чіткого завершення, тому вона є дуже напруженою і великою за обсягом.

Основою високої результативності багатьох підприємницьких структур є професійний характер управлінської діяльності. Про­фесійних керівників тут називають менеджерами. Професор Й.С. Завадський дає таке визначення менеджера [4, с. 91].

Менеджер - це керівник (директор, адміністратор, керуючий тоШ°)' ЯКІмає спеціальну управлінську освіту і відповідає за озробку і прийняття рішень щодо організаційних питань менедж­менту- На відміну від спостережних і контрольних органів, менеджер 3Жсди наділяється виконавчою владою і несе повну відповідаль­ність за очолювану ділянку роботи. Менеджер розглядається як професійний керівник, як представник особливої професії, а не просто юрист, економіст чи інженер, що здійснює управлінські функції- Менеджер не тільки має спеціальну управлінську підго- товку, але, незалежно від країни, мусить знати англійську мову, як це прийнято для деяких видів морського транспорту, авіалайнерів тощо.

Професіоналізм менеджера полягає в наявності знань і нави­чок у сфері менеджменту, маркетингу й організації виробництва, здатності до роботи з людьми в умовах її конкурентного середо­вища.

Із розвитком ринкової економіки, крім терміна "менеджер", почали широко використовуватись терміни "бізнесмен" і "підпри­ємець", між якими є суттєві відмінності. Менеджер обіймає якусь постійну посаду, і в його підлеглості знаходиться та чи інша кіль­кість виконавців. На відміну від менеджера, бізнесмен, як прави­ло, не займає ніякої постійної посади, у нього немає підлеглих. Бізнесмен - це насамперед ділова людина, що займається підпри­ємницькою діяльністю, спрямованою на одержання прибутку, бе­ре на себе ризик і несе при цьому відповідальність власним капі­талом.

Бізнесмен - це той, хто володіє капіталом, що знаходиться в обороті, приносить прибуток. Ним може бути ділова людина, в підлеглості якої немає підлеглих, вона не займає ніякої постійної посади в організації, але є володарем її акцій і може бути членом її правління.

Бізнес - це справа, ділова активність, спрямована на вирі­шення завдань, пов'язаних у кінцевому підсумку із здійсненням

ринку операцій обміну товарів і послуг між економічними суб'єктами ринку, з використанням форм і методів конкретної ді­яльності, які склалися в ринковій практиці.

Бізнес робиться заради одержання доходу (прибутку) від ре­зультатів діяльності у найрізноманітніших сферах - виробництві 11 торгівлі товарами та послугами, банківській та страховій справах, при проведенні транспортних, орендних і багато інших операцій як видів діяльності.

Бізнес - поняття більш широке, ніж підприємницька діяль­ність, оскільки до бізнесу належить здійснення будь-яких однора­зових комерційних угод у будь-якій сфері діяльності, які направ­лені на одержання доходу.

Суб'єкт у бізнесі називається бізнесменом або комерсантом.

Статус комерсанта визнається законом за особою, діяльність якої характеризується такими ознаками: укладання угод, здійснення інших господарських операцій у вигляді, підприємництва; здійснен­ня підприємницької діяльності від свого імені, тобто як самостій­ного економічного суб'єкта ринкових відносин.

Бізнесмен вкладає у справу гроші, а після завершення справи або деякого ділового циклу одержує гроші назад з прибутком.

Бізнес - це спочатку організація виробництва, економічна ді­яльність, а потім вже, власне, робота грошей.

Підприємець - це особа, яка вкладає власні засоби в організа­цію справи і бере на себе ризик, пов'язаний з його результатами, організацією нового підприємства з розробкою нової ідеї, нової продукції або нового виду послуг, які пропонуються суспільству, а також усю повну відповідальність за кінцеві результати діяльнії)- , сті. Підприємець здійснює господарську діяльність від свого імені й на власний ризик. Важливо розуміти, що слова "підприємець" і "менеджер" не є синоніми.

Оскільки всі підприємці беруть активну участь у формуванні цілей підприємства або організації і керують цією організацією на початку її діяльності, то всіх їх можна вважати менеджерами.

Підприємницька діяльність здійснюється на постійній основі, а не на основі одноразових угод.

Підприємницька діяльність спрямована на:

  • досягнення комерційного успіху, одержання прибутку або підприємницького доходу;

  • найкраще використання капіталу: власності, іншого майна, фінансових, матеріально-технічних, трудових ресурсів.

Але нема нічого дивного в тому, що видатний підприємець стає не дуже ефективним менеджером. Організації, які створюють підприємці, в кінцевому підсумку навіть можуть розпадатися. І причиною може бути погане керівництво, а не погані ідеї.

Виділяють'лінійних і функціональних менеджерів. До ліній­них менеджерів належать керівники, які спрямовують, координу- [{)ТЬ і стимулюють діяльність учасників виробничого процесу (ди- оектор, начальники виробництв, цехів, майстри).

До функціональних менеджерів належать спеціалісти, які са­мостійно керують інженерно-технічними, планово-економічними, соціальними й іншими функціональними службами (головні спеціа­лісти, начальники відділів, бюро, керівники секторів, груп тощо).

У діяльності функціональних і лінійних менеджерів будь- якого рівня є свої специфічні особливості. Функціональний керів­ник діє в умовах жорсткої нормативно-регульованої діяльності, регуляторами можуть виступати посадові особи і технологічні нормативи діяльності, а також спеціальні знання,'необхідні для їх реалізації.

Лінійний керівник через відсутність нового стандартного пе­реліку завдань у своїй діяльності використовує свої особисті якос­ті як основний засіб. Іншими словами, функціональний менеджер працює, як правило, в рамках технологічного типу діяльності, а лінійний - частіше діє в нестандартних ситуаціях. Цільова устано­вка в професійній діяльності також різна: якщо лінійний керівник змінює організаційні ситуації, то функціональний закріплює нор­мативні характеристики будь-якого типу діяльності, які вже є.

Має свої особливості і кар'єра цих двох типів менеджерів. За­значено, що рух спеціалістів у межах лінійної структури виробни­цтва (майстер - начальник дільниці - начальник цеху - директор, голова) формує більш рішучих і відповідальних керівників, а в рамках функціональної структури (інженер - керівник групи — начальник відділу — головний спеціаліст) більш обережних кері­вників, але таких, які знають справу, тобто висококваліфікованих спеціалістів.

Менеджери здійснюють функції планування, організації, інте­грації, контролю і координації, стимулювання діяльності підлеглих. У результаті здійснення оптимальної координації усіх спеціалізова­них елементів виробничого процесу забезпечується цілісність сис­теми, результати функціонування якої можуть перевищувати суму вкладів складових елементів (реалізується так звана синергія).

Менеджерам належить вирішальна роль у прийнятті управлін­ських рішень, правильному використанні наявних ресурсів, забез­печенні' життєдіяльності підприємства і досягненні поставлених цілей.

Склад робіт, які виконуються менеджерами, визначається ба­гатьма обставинами. Це вид підприємницької діяльності, посада та її рівень в ієрархічній системі, кваліфікація управлінського персо­налу, наявність заступників і помічників, фінансовий стан підпри­ємства і його конкурентоспроможність, ніша, яку займає підпри­ємство на ринках збуту основних видів продукції (послуг), стиль роботи менеджера та ін.

Але за будь-яких умов менеджери виконують широке коло робіт і їх роль в управлінському процесі характеризується вели­кою різноманітністю функцій.

У країнах з розвинутою економікою професійних менеджерів готують сотні коледжів, університетів і шкіл бізнесу. В США під­готовка управлінських кадрів як самостійна галузь освіти виникла ще в 1881 p., і нині майже 80% президентів і віце-президентів компаній закінчили менеджерські факультети університетів або школи бізнесу.

На відміну від США, в практиці європейських і японських компаній більшого поширення набуло не запрошення менеджерів зі сторони (часом із інших країн), а підготовка їх із числа праців­ників власних фірм.

Нині відомими у світі стали Гарвардська школа бізнесу при Гарвардському університеті, Слоунівська школа бізнесу прй Масса- чусетському технологічному інституті США. Вищі школи бізнесу при Лондонському і Манчестерському університетах Англії, Центр вищої підготовки в Жун-ан-Жозе Франції, Кураторіум з раціоналізації німецького господарства у ФРН тощо.

У нашій країні також створено чимало вищих навчальних закладів, що займаються підготовкою керівних кадрів для народ­ного господарства.

У переважній більшості розвинутих країн прийнята двоступе­нева система вищої освіти для господарських керівників. Перша - навчання за вузівською програмою і друга - підготовка в процесі практичної роботи на виробництві.

Провідною формою підготовки управлінців є перша, коли майбутні менеджери закінчують 2, 3 і 4-річні коледжі й одержу­ють звання бакалавра ділового адміністрування або інші ступені.

В останні роки у зв'язку з посиленням вимог до керівників ве­ликої уваги надають спеціальній вузівській підготовці спеціа­лістів за дворічною програмою з присвоєнням випускникам ступе­ня "магістр ділового адміністрування", "магістр з менеджменту".

Матеріали досліджень і багаторічна практика показують, що ефективність народного господарства лише на третину обумовлю­ється вкладеннями в матеріально-речові елементи виробництва, решта залежить від людського фактора - інтелектуального потенці­алу, кваліфікаційного рівня і здібностей керівників і спеціалістів.

Загальні вимоги до керівника (менеджера) містяться в законо­давстві про працю, правилах внутрішнього розпорядку та інших документах, а спеціальні вимоги викладені в кваліфікаційних до­відниках, службових інструкціях і деяких інших нормативних ак­тах. Але ці вимоги мусять бути конкретизовані стосовно певної посади та умов, у яких доведеться працювати менеджеру. Професор Й.С. Завадський пропонує відповідну модель сучасного менедже­ра, яка визначає вимоги до особистих і ділових якостей керівника, його знань з урахуванням функцій, які виконуються, та задач, що вирішуються [84, с. 97-99].

Серед морально-психологічних якостей найбільш важливими є високі життєві ідеали, чесність і правдивість, справедливість і об'єктивність, воля і мужність, розвинуте почуття обов'язку і від­повідальності, інтелігентність і толерантність тощо.

Важливою рисою для керівника є тактовність у взаємовідно­синах з вищими керівниками, колегами по роботі і, що особливо важливо, з підлеглими. Керівник повинен постійно демонстру­вати емоційну стриманість, ввічливість і безмежну терпимість. Ні за яких обставин керівник не може адекватно відреагувати на грубощі підлеглих та інші нетактовні дії.

У керівника повинна бути розвинута комунікативна здібність, яка знаходить свій прояв у налагодженні сприятливих взаємовід­носин між працюючими, що забезпечує успішну колективну дія­льність та знаходження в ній свого місця кожним учасником тру­дового процесу. Якщо ж комунікативні здібності індивіда співпа­дають із здібностями до лідерства, то це є передумовою форму­вання успішного менеджера.

Умовою ефективної діяльності керівника є добре розвинуте стратегічне мислення, уміння заглянути на багато років вперед. Постійне копання лише у сьогоденні веде до втрати перспективи, п°мітно знецінює роботу будь-якого керівника. Вести за правильним курсом підприємство в морі сучасної економіки може керівник, який Пильно дивиться вперед, вивіряючи курс на зміни зовнішнього СеРєдовища, кон'юнктури ринку, політики держави.

" Основи менеджменту

Оскільки службова діяльність керівника завжди має виховну спрямованість, йому повинні бути властиві певні педагогічні яко­сті: уміння здійснювати навчання підлеглих, розвивати у них по­трібні професійні навички; організовувати загальнокультурне, естетичне і фізичне виховання молодих працівників; чітко та логічно формулювати розпорядження, аргументувати свої погіМстиішно працюючим керівникам, як правило, притаманні, такі риси, як здоровий глузд і певна мудрість. Американський вчений Р. Акофф пише, що мудрість - це здібність передбачати окремі наслідки здійснюваних операцій, готовність пожертвувати негай­ною вигодою заради великої вигоди в майбутньому. На думку вченого, мудрість завжди звернута до майбутнього, але вона від­носиться до майбутнього не як ворожка, яка робить спробу тільки пророкувати його. Мудра людина намагається керувати майбутнім [1, с.14].

Обов'язковою рисою нинішнього керівника є його гуманізм - розвинуте почуття справедливості, людяності, пошани до людей і їх гідності, турбота про добробут людей, постійне здійснення за­ходів, спрямованих на підвищення задоволеності працею усіх під­леглих.

Не позбавлене інтересу твердження американського психо- аналітика Макубі. Він пише про виникнення нового "соціального типу" керівника, якому притаманна вміло контрольована агресив­ність, гнучкість, холоднокровність у великому напруженні, а го­ловне - здатність оцінювати все у світі конкуренції і завжди праг­нути бути переможцем. У практиці закордонних фірм вважається нормальним наявність у керівників таких якостей, як підвищене честолюбство, прагнення реалізувати свої кар'єристські плани.

Слід зазначити, що значення моральних рис, репутації канди­датів на відповідальну посаду помітно підвищується за умов росту корупції та розвитку тіньової економіки в суспільстві.

Для аналізу й оцінки особистості використовується психогео- метричний метод, розроблений спеціалістом із соціально-психо­логічної підготовки менеджерів С'юзеном Деллінгером (точність діагностики сягає 85%), методика оцінки діяльності, що базується на застосуванні листа опитування американського психолога Отто Ліпмана, метод узагальнення незалежних характеристик, розроб­лений К.К.Платоновим, та ін.

Сучасний менеджер повинен мати широку гаму ділових якос­тей: високу ерудицію і професійну компетентність, схильність до лідерства в колективі, підприємництво і здатність ефективно діяти в умовах економічного ризику, практичний розум і здоровий глузд, комунікабельність, заповзятливість, ініціативність і енер­гійність, вимогливість і дисциплінованість, високу працездатність і волю, цілеспрямованість тощо. Діловитість насамперед прояв­ляється у здатності знаходити (в рамках компетентності наданих повноважень і наявних засобів) оптимальний підхід до ситуацій, що виникають і самим коротким шляхом досягають мети.

У керівника мусять бути розвинутими організаційні здібності, вміння згуртувати колектив, мобілізувавши його на виконання прийнятих рішень, досягнення поставлених цілей.

Керівник повинен демонструвати самостійність у роботі та надавати достатню автономність підлеглим, створювати їм умови для успішного виконання службових обов'язків без втручання зверху.

Із самостійністю тісно пов'язана ініціативність у роботі. Дійс­но, самостійність тільки тоді правомірна, якщо керівник розв'язує назрілі питання без вказівок і порад зверху, не чекає покращання загальної економічної ситуації в країні, а завзято шукає нетради­ційні засоби вирішення проблем, що постійно виникають.

Сучасний менеджер повинен мати фундаментальні знання з макро- і мікроекономіки, наукового менеджменту, теорії розпоряд- ництва і лідерства, соціології, психології та права, інформаційної технології і комп'ютерної техніки.

Добра теоретична підготовка і досвід практичної роботи є пе­редумовою того, щоб менеджер володів:

  • мистецтвом керівництва,- навичками роботи з людьми;

  • політичною культурою;

  • комплексним системним підходом до роботи;

  • здібністю генерувати ідеї, трансформувати їх у практичній дії;

  • творчою уявою, сучасним економічним мисленням;

  • комп'ютерною грамотністю;

  • правильним стилем життя роботи, культурою спілкування;

  • іноземними мовами, насамперед англійською.

У процесі професійної діяльності і постійного самовдосконален­ня менеджер розвиває управлінські уміння. Ефективний менеджер повинен вміти:

я*

  • мислити масштабно, вирішувати стратегічні проблеми;

  • діагнозувати організаційну систему, інтерпретувати ситуа­цію і робити правильні висновки;

  • оперативно приймати і реалізовувати нестандартні рішення;

  • спрацьовуватися з людьми і мотивувати їх до високопродук­тивної праці, вести за собою очолюваний колектив;

  • раціонально організовувати свою працю і працю підлеглих, забезпечувати високу трудову дисципліну;

  • об'єктивно підбирати, оцінювати, розставляти кадри;

  • забезпечувати самоорганізацію трудового колективу, ство­рювати сприятливий психологічний мікроклімат;

  • орієнтуватися в людях, розуміти їх характери, здібності і психологічний стан;

  • встановлювати ділові відносини з іншими керівниками;

  • володіти собою в будь-якій ситуації;

  • вміти вести розмову, бути красномовним, виразно, перекон­ливо, аргументовано проводити переговори, мати почуття гумору.

Перераховані основні вимоги до умінь менеджера є трансформо­ваними знаннями, які втілюються в здійсненні конкретних управ­лінських операцій: правильно планувати роботу, аналізувати си­туацію, проводити нараду, видавати розпорядження та ін.

У свою чергу уміння, доведені до рівня автоматизму (частково існують на підсвідомому рівні), називаються навичками. Навички забезпечують ефективність типових, часто повторюваних дій і знаходять свій вираз у веденні ділових переговорів з контрагента­ми, спілкуванні з підлеглими, користуванні комп'ютерною техні­кою та ін. Досвідчений керівник відрізняється під початківця саме наявністю та ступенем розвитку навичок.

На практиці ефективність управлінської діяльності залежить, з одного боку, від досвіду та якості менеджера, а з іншого - від його здібностей. Відомий психолог С.Л. Рубінштейн стверджував, що в процесі реалізації якихось здібностей набуваються знання, уміння та навички. Отже, розвинуті здібності є обов'язковою рисою су­часного менеджера. Здібності - це індивідуально-психологічні особливості індивіда, його потенціал, що є умовою успішного виконання завдань.