Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД ПО КМС КРЮ.ПР.ОСОБ..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

2.3 Зміст навчальної дисципліни Вступ

“Кримінальне право. Особлива частина”. - одна з обов¢язкових дисциплін, що викладається в Інституті права імені Володимира Сташиса Класичного приватного університету. Навчальна дисципліна “Кримінальне право” вивчає законодавство, практику й науку про злочин і покарання в системі юридичних дисциплін та належить до фундаментальних і профілюючих. Кримінальне право структурно розподіляється на дві тісно взаємопов’язані частини – Загальну та Особливу. До Загальної частини входять норми, що визначають завдання, принципи та основні інститути кримінального права. Особлива частина складається із сукупності виданих Верховною Радою норм, що утворюють певну систему. В цих нормах містяться основні ознаки конкретних діянь, що визначаються за злочин, та встановлені певні види й міри покарань за їх вчинення.

Особлива частина кримінального права України вивчається студентами 3-го курсу Інституту права згідно програми. Глибоке вивчення даного курсу передбачає опанування студентами різноманітними концепціями, дискусійними положеннями, а також розвиток у них навиків критично аналізувати проблемні питання та висловлювати по ним свої міркування. У зв’язку з цим підготовка до занять передбачає вивчення не тільки відповідних розділів підручників, але і додаткової літератури запропонованої в планах занять.

Зміст тем курсу кримінального права, їх повнота і послідовність вивчення визначаються даною програмою. Структура курсу відповідає системі чинного кримінального законодавства України, в якій використано також дослідження кримінально-правової науки, враховано досвід історії кримінально-правової думки та система кримінального законодавства зарубіжних країн.

МОДУЛЬ 1

Тема 1. Поняття, система і значення Особливої частини кримінального права. Наукові основи кваліфікації злочинів.

Поняття Особливої частини кримінального права України і її значення. Система Особливої частини кримінального права України. Критерії систематизації. Роль законодавчої техніки в побудові системи Особливої частини кримінального права України. Види норм, що містяться в Особливій частині Кримінального кодексу.

Поняття кримінально-правової кваліфікації. Види кримінально-правової кваліфікації. Поняття кваліфікації злочинів. Види кваліфікації злочинів. Принципи кримінально-правової кваліфікації. Формула кваліфікації злочинів. Правила запису кваліфікації злочину. Юридичне формулювання звинувачення. Поняття помилки в кваліфікації. Значення правильної кваліфікації злочинів для здійснення правосуддя. Конкуренція кримінально-правових норм: поняття, види, правила вирішення.

Тема 2. Злочини проти основ національної безпеки.

Поняття, загальна характеристика і види злочинів проти основ національної безпеки України. Злочини проти внутрішньої безпеки України. Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади. Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України. Посягання на життя державного чи громадського діяча. Диверсія. Злочини проти зовнішньої безпеки України. Державна зрада. Шпигунство. Проблеми вдосконалення законодавства про злочини проти основ національної безпеки. Заохочувальні норми в Розділі 1 Особливої частини КК України.