Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма_метод_навч_основ_ек.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
378.88 Кб
Скачать

Пояснювальна записка

Робоча навчальна програма з дисципліни «Методика навчання основ економіки» є нормативним документом Київський університет імені Бориса Грінченка, який розроблено кафедрою економічної теорії та методики викладання економіки на основі освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів відповідно до навчального плану для всіх спеціальностей денної форми навчання.

Програму розроблено з урахуванням рекомендацій МОН України (лист № 1/9-736 від 06.12.2007 р.) «Про перелік напрямів (спеціальностей) та їх поєднання з додатковими спеціальностями і спеціалізаціями для підготовки педагогічних працівників за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра, спеціаліста, магістра».

Робочу навчальну програму укладено згідно з вимогами кредитно-модульної системи організації навчання. Програма визначає обсяги знань, які повинен опанувати бакалавр відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики, алгоритму вивчення навчального матеріалу дисципліни «Методика навчання основ економіки », необхідне методичне забезпечення, складові та технологію оцінювання навчальних досягнень студентів.

Сучасні вимоги до спеціаліста вищої кваліфікації передбачають не лише глибокі професійні і широкі загальні знання, але й уміння і навички передавати їх підростаючому поколінню, готуючи їх до активної економічної діяльності. Відповідно до цього виникає потреба у підготовці майбутніх спеціалістів до викладання основ економічних знань у загальноосвітніх навчальних закладах.

Мета курсу - забезпечення школи професійними кадрами, що здатні здійснити економічну освіту учнів. Завданням курсу є надання знань і формування навичок з методики викладання економічних дисциплін у загальноосвітніх навчальних закладах освіти.

Завдання курсу

  • аналіз стану економічної освіти в загальноосвітніх навчальних закладах відповідно до впровадження Концепції розвитку економічної освіти в Україні;

  • ознайомлення з формами, методами, засобами викладання основ економічних знань у загальноосвітніх навчальних закладах, які сприятимуть розвитку економічного мислення школярів, формуватимуть їх раціональну економічну поведінку;

  • вивчення досвіду викладання основ економіки у загальноосвітніх навчальних закладах.

У процесі вивчення курсу важливо зосередити увагу на засвоєнні знань із таких питань: місце економічних дисциплін у циклі суспільних дисциплін; зміст програм з економічних дисциплін для загальноосвітніх навчальних закладів; методика підготовки та проведення занять з економічних дисциплін; засоби навчання на уроках з економічних дисциплін; активні форми навчання в процесі вивчення економічних дисциплін; організація самостійної роботи учнів методика здійснення учбового контролю з економічних дисциплін.

Під час семінарських занять, індивідуальної навчально-дослідницької та самостійної роботи студенти набувають уміння та навички:

  1. Аналізувати стан, напрями та перспективи розвитку економічної освіти в загальноосвітніх навчальних закладах.

  2. Визначати місце економічних дисциплін у загальноосвітній підготовці учнів; зміст економічних програм; державні стандарти освіти щодо економічних знань учнів початкових, середніх та старших класів.

  3. Досліджувати зміст навчальних програм і підручників з економічних дисциплін.

  4. Аналізувати навчальні підручники, навчаль­ні посібники з економічних дисциплін і оцінювати їх зміст відповідно до дидактичних вимог.

  5. Опрацьовувати методичну літературу про методи, форми, засоби навчання основ економіки у загальноосвітніх навчальних закладах з метою застосування досвіду у подальшій практичній діяльності.

  6. Добирати оптимальні форми та методи навчання основ економіки, методів роботи з різними видами економічних джерел,

  7. Складати план проведення занять з економічних дисциплін, визначати їх мето­дичне забезпечення.

  8. Застосовувати засоби здійснення ефективного контролю за знаннями, отриманими учнями під час вивчення економічних дисциплін.

  9. Формулювати критерії оцінювання економічних знань учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

  10. Формувати в учнів сучасне економічне мислення та готовність до економічної діяльності.

Зміст навчальної дисципліни охоплює питання загальних основ методики і психології викладання суспільних дисциплін у загальноосвітніх навчальних закладах; методики підготовки і проведення уроків з економічних дисциплін; використання різноманітних засобів навчання в процесі викладання економічних дисциплін; організації самостійної роботи учнів; проведення консультації з економіки; здійснення різних видів контролю і критерії оцінювання економічних знань учнів.

Програмою курсу “Методика навчання основ економіки” передбачено використання таких форм навчального процесу, як лекції, семінари, самостійне опрацювання.