Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет вказ мікро сем.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
707.58 Кб
Скачать

Розділ V

Тема 8. Теорія ринкових структур

Тема 8а. Ринок досконалої конкуренції. Поняття ринкової структури. Характеристика ринку досконалої конкуренції. Попит та пропозиція за умови досконалої конкуренції. Максимізація прибутку конкурентної фірми. Конкурентна стратегія фірми у короткостроковому та довгостроковому періоді. Ефективність ринку досконалої конкуренції.

Тема 8б. Монопольний ринок. Поняття, ознаки та різновиди монополії. Поведінка фірми за умови монопольного ринку. Монопольний ринок в короткостроковому і довгостроковому періоді. Монопольний прибуток. Цінова дискримінація і монопольна влада. Економічні наслідки монополізації. Антимонопольна політика.

Тема 8в. Ринок монополістичної конкуренції. Сутність та основні риси монополістичної конкуренції. Ринкова поведінка монополістичного конкурента. Диференціація продукції і нецінова конкуренція. Монополістична конкуренція і економічна ефективність.

Тема 8г. Олігополістична структура ринку. Сутність та основні ознаки олігополії. Поведінка олігополістів. Модель Курно. Ціноутворення в умовах олігополії. Олігополія та економічна ефективність.

Розділ VI Ринки факторів виробництва

Тема 9. Утворення похідного попиту.

Особливості попиту на фактори виробництва. Похідний попит за досконалої та недосконалої конкуренції. Принцип оплати факторів виробництва.

Тема 10. Ринок праці.

Ринок праці: попит на працю та ринкова пропозиція праці. Особливості ринку праці в умовах недосконалої конкуренції. Монопсонія. Заробітна плата та чинники, які впливають на неї. Реальна заробітна плата. Вплив профспілок на ринок праці.

Тема 11. Ринки капіталу і природних ресурсів.

Капітал як фактор виробництва. Ринок капіталу: попит та пропозиція капіталу. Рівновага на ринку капіталу. Дисконтування. Прийняття інвестиційних рішень. Особливості ринку природних ресурсів. Ціна землі та рента.

Розділ VII

Тема 12. Загальна рівновага і ефективність

Тема 12а. Економічна ефективність та добробут. Часткова та загальна рівновага. Ефективність обміну. Діаграма Еджуорта. Парето-ефективний розподіл. Ефективність у виробничій сфері. Крива виробничих контрактів. Загальна рівновага і економіка добробуту.

Тема 12б. Держава в мікроекономічній теорії: зовнішні ефекти та суспільні блага. Позитивні та негативні зовнішні ефекти. Громадські блага та громадський вибір. Економічна роль держави у ринковій економіці.

2. Тематика лекцій

тем

Зміст

Обсяг лекційних занять (год.)

Назва умінь, що формуються

Денна форма

Заочна форма

1

2

3

4

5

Модуль №1

Взаємодія попиту та пропозиції

(назва модулю)

Студенти повинні вміти:

1

Вступ до мікроекономіки. Предмет і метод.

Мікроекономіка як складова частина економічної теорії. Предмет та концептуальні основи мікроекономіки. Методологія мікроекономічного аналізу.

2

0,25

відрізняти проблеми мікроекономіки від макроекономічних питань, характеризувати проблему обмеженості ресурсів на

мікрорівні;

2

Корисність економічного блага. Економічний вибір.

Основні принципи раціонального економічного мислення. Кардиналістська та ординалістська концепція корисності. Загальна та гранична корисність. Закон спадної граничної корисності. Правило максимізації корисності. Карта байдужості. Гранична норма заміщення товарів. Бюджетна лінія. Рівновага споживача.

4

1

визначати загальну та граничну корисність благ, розраховувати показник норми заміщення товарів, формувати структуру споживання, що забезпечує домогосподарству рівновагу при заданому рівні цін та обмеженому бюджеті;

3

Аналіз поведінки споживача

Реакція споживача на зміну цін товарів та доходів. Ефект доходу та ефект заміщення. Прийняття рішення в ситуаціях з ризиком.

2

0,25

аналізувати наслідки

зміни реакції споживача на зміну цін товарів та доходів;

4

Попит та пропозиція.

Попит: функція, графік, закон попиту. Попит та величина попиту. Нецінові чинники попиту. Пропозиція: функція, графік, закон пропозиції. Пропозиція та величина пропозиції. Цінові та нецінові фактори пропозиції. Взаємодія попиту та пропозиції. Ринкова рівновага. Державне регулювання цін: ціни „стелі” та „підлоги”. Дефіцит та надлишок. Надлишок споживача та надлишок виробника.

6

2

будувати та досліджувати криві попиту та пропозиції; характеризувати ринкову рівновагу і визначати чинники її порушення; передбачати наслідки встановлення цін „стелі ” та „підлоги ”;

визначати розміри дефіциту та надлишку товарів, надлишків споживача і виробника;

5

Теорія еластичності.

Цінова еластичність попиту. Еластичність попиту за доходом. Перехресна еластичність попиту. Еластичність пропозиції.

3

0,25

визначати ступінь чутливості споживача до змін у цінах на товари та у реальних доходах домогосподарств;

6

Модуль №2

Раціональна поведінка виробника. Теорія ринкових структур

(назва модулю)

Теорія граничних продуктів та мікроекономічна модель підприємства.

Підприємство як суб’єкт ринку та виробнича ринкова система. Фактори виробництва і виробнича функція. Закон спадної граничної продуктивності факторів виробництва. Ізокванта. Ізокоста. Оптимальне співвідношення ресурсів. Постійна, спадна та зростаюча віддача від масштабу.

4

0,25

характеризувати роль фірми, розраховувати граничну норму технологічного заміщення, визначати оптимальну кількість ресурсів, які забезпечують фірмі максимальний прибуток або мінімум витрат;

7

Витрати виробництва.

Економічні витрати виробництва. Економічний та бухгалтерський прибуток. Витрати виробництва в короткочасному періоді: змінні, постійні, граничні, середні, загальні витрати. Витрати виробництва в довгостроковому періоді. Ефект масштабу.

4

1

класифікувати витрати виробництва в різних періодах, визначати економічний та бухгалтерський прибуток фірми, обґрунтовувати розміри підприємства;

8

Теорія ринкових структур

Ринок досконалої конкуренції.

Поняття ринкової структури. Попит та пропозиція за умови досконалої конкуренції. Максимізація прибутку конкурентної фірми. Конкурентна стратегія фірми у короткостроковому та довгостроковому періоді. Ефективність ринку досконалої конкуренції.

Монопольний ринок.

Поняття, ознаки та різновиди монополії. Поведінка фірми за умови монопольного ринку. Цінова дискримінація і монопольна влада.

Ринок монополістичної конкуренції.

Сутність та основні риси монополістичної конкуренції. Ринкова поведінка монополістичного конкурента. Диференціація продукції і нецінова конкуренція.

4

2

2

1

0,5

0,5

розрізняти типи ринкових структур, характеризувати особливості конку-рентної фірми, визначати оптимальний обсяг виробництва, що забезпечує фірмі максимізацію зага-льного прибутку;

характеризувати поведінку фірми в залежності від типу ринкової структури;

визначати наслідки

монопольної влади;

аналізувати ефективність ринку монополістичної конкурентції,

визначати суть і

наслідки нецінової

конкуренції, пояснювати поняття „надлишкових виробничих потужностей”;

9

Олігополістична структура ринку.

Сутність та основні ознаки олігополії. Поведінка олігополістів. Модель Курно. Ціноутворення в умовах олігополії. Олігополія та економічна ефективність.

2

0,25

характеризувати ознаки, види, поведінку фірм-олігополій, визначати економічну ефективність олігополії та основні моделі ціноутворення;

10

Ринки факторів виробництва. Утворення похідного попиту.

Особливості попиту на фактори виробництва. Похідний попит за досконалої та недосконалої конкуренції. Принцип оплати факторів.

1

0,25

аналізувати специфіку факторних ринків та доходів, особливості попиту та пропозиції на ринках факторів виробництва;

11

Ринок праці.

Ринок праці: попит на працю та ринкова пропозиція праці. Особливості ринку праці в умовах недосконалої конкуренції. Заробітна плата та чинники, які впливають на неї. Реальна заробітна плата.

1

0,25

характеризувати особливості попиту і пропозиції на ринку праці, визначати реальну заробітну плату і фактори диференціації заробітної плати;

12

Ринок капіталу.

Ринок капіталу: попит та пропозиція капіталу. Дисконтування. Прийняття інвестиційних рішень. Особливості ринку природних ресурсів. Ціна землі та рента.

Загальна рівновага і ефективність. Економічна ефективність та добробут.

Часткова та загальна рівновага. Ефективність обміну. Діаграма Еджворта. Ефективність виробництва. Загальна рівновага і економіка добробуту.

Держава в мікроекономічній теорії: зовнішні ефекти та суспільні блага.

Позитивні та негативні зовнішні ефекти. Громадські блага та громадський вибір. Економічна роль держави у ринковій економіці.

1

1

1

0,25

само-стійно

само-стійно

визначати суть і роль капіталу, фактори впливу на величину відсоткової ставки, обчислювати ціну землі, застосовувати метод дисконтування;

визначати стан часткової та загальної рівноваги, аналізувати умови, що забезпечують ефективність у виробничій сфері та обміну;

наводити приклади позитивних та нега-тивних зовнішніх ефектів, характери-зувати основні засоби їх регулювання, обґрунтовувати не-обхідність держав-ного впливу на еко-номіку.

Всього годин

36

8